Olümpiaturniiri senise parima etenduse andsiud Venemaa ja USA. Foto: AP / Scanpix
Õhtulehe olümpiablogi
18. veebruar 2014, 09:10

Vallot Pukk | Venemaa - Kanada on veel võimalik. Aga alles finaalis! (7)

Sotši talimängude meeste jäähokiturniiril algab sõkaldest terade eraldamine. Õigupoolest neli meeskonda on endale elu natuke kergemaks juba teinud. Rootsi, USA, Kanada ja Soome saavad lisapuhkepäeva, sest pääsesid otse veerandfinaali.

Paljuoodatud- ja loodetud Venemaa - Kanada vastasseis on veel võimalik, aga alles finaalis. Varasema kahe hokigigandi võimaliku mängu võttis meilt ära ei keegi muu, kui Kanada koondise kaitsja Drew Doughty. Los Angeles Kingsi kaitsja viskas kohtumises Soome vastu kaks väravat, nendest teise lisaajal ja täpselt sellist lõppseisu oligi vaja, et Venemaa ja Kanada satuks play off'is erinevale tabelipoolele.

On isegi veidi naljakas, et Kanadal teevad palju skoori kaitsjad. Seevastu ilmakuulus Sidney Crosby on iseenda hale vari. Ehk jõuab veel särada.

Venelased on esinenud kõikuvalt. Esimene ja kolmas mäng vastavalt Sloveenia ja Slovakkia vastu olid pigem kahvatud, ehkki võidud ju tulid. Samas - puhas võit slovakkide üle viinuks nad otse veerandfinaali. Venemaa – USA mäng oli aga seni selle turniiri tõeline pärl. Fantastiline etendus, mille jooksul nägime Pavel Datsjuki geniaalsust, venelaste lugemata jäänud väravat (täiesti reeglite järgi, muuseas) ja saime teada, kui tehniline tegelane on T.J. Oshie. Võib-olla isegi Põhja-Ameerikas polnud veel päris teadlikud, et see Minnesotas üles kasvanud mees võib nö. une pealt karistusviskeid sisse uhada. Sealkandi külmunud tiikidel väiksed poisid-tüdrukud juba harjutavad bulliteid a la Oshie. 

Rootsil vedas roppu moodi. Nad võitsid eriliselt pingutamata (kuigi nad ise väidavad vastupidist) kolm kohtumist ja saavad endale veerandfinaalivastase paarist Sloveenia - Austria! Kui see pole loteriivõit, siis mis veel saab olla. Tee poolfinaali on samahästi kui valla.

Pettumuse on siiani valmistanud Tšehhimaa ja Slovakkia. Nendel ongi paras play off'is omavahel madistada. Veerandfinaalis ootab ühte neist USA. Tšehhide treenerid ja ka osad mängijad on kodumaa meedias materdatud mõnuga, küll oli vale, et esialgu anti esiväravavahi koht Jakub Kovarile, küll on täiesti valesti kokku pandud ründekolmikud jne. Eriti just kaotus Šveitsile ei mahu hinge. Aga küll "vana rebane" Jagr veab nad veel vähemalt veerandfinaalini.

Lätlased on olnud neile omaselt sitked, aga hästi-hästi valus oli avamängu kaotus Šveitsile, litter lendas võrku 7,9 sekundit enne mängu lõppu. Seejuures kaks viimast meest, kes mänguvahendit puutusid, olid lätlased ...Aga turniir läks sedamoodi, et nüüd Lätil käes hetk võtta Šveitsilt revanšš. Šveitslased on visanud vaid kaks väravat, aga sisse lasknud vaid ühe. Jonas Hiller on selle mehe nimi, kelle turjal liueldes võivad šveitslased päris kaugele jõuda. Hiller on nagu kalalaev, kes eriti ei liigu, aga püüab kõik oma võrku.

Soome on pigem meeldivalt üllatanud. Turniiri käigus jäädi ilma turniiri noorimast mängijast Aleksander Barkovist. Tema põlvevigastusest teada saades olla talle ka koduklubi Florida Panthersi bossid helistanud ja meeldiv see jutuajamine polnud. Ka soomlastel on vinge vundament väravavahtide näol olemas. Mida mäng edasi, seda kindlamini mängib Tuukka Rask ja pole üldse välistatud, et püüab edaspidi kinni iga kummiketta.

USA on tõusnud üheks favoriidiks. Venemaa vastu nad olid millegipärast pigem pelglikud, aga poleks maksnud. Agressiivsed, kiired, jõulised, ahned jänkid võivad lõpuks jõuda kuhu iganes, miks mitte ka kullani.

Täiesti üle oma varju hüppasid Austria ja Sloveenia. Austerlased said alustuseks "peksa" soomlastelt, aga suutsid võtta olulise võidu Norra üle. Vankrit ei vea seal, nagu võis oodata, Thomas Vanek, vaid teine New York Islandersi mees Michael Grabner. Kes oleks võinud ähmaseltki aimata, et alagrupiturniiri järel juhib väravaviskajate edetabelit see õlikiirelt uisutav austerlane! Aga kuus väravat on tõsiasi.

Sloveeniast ei hakka üldse rääkimagi, võita oma olümpiadebüüdil Slovakkiat ja jõuda play off'i, kus vastaseks Austria. Usun, et mehed juba unistavad veerandfinaalist Rootsiga. Igal juhul on see nii neile, kui austerlastele elu mäng. Kõva andmine tuleb!

Ennustus on alati tänamatu töö. aga samas ka põnev. Niisiis:

Sloveenia - Austria (võitja kohtub Rootsiga): tuleb võrdne ja jõuline mäng, väga oluline roll on mõlema meeskonna puurivahil. Pole üldse välistatud, et läheb lisaajale või karistusviseteni. Austria edasi.

Venemaa - Norra (võitja kohtub Soomega): ei võitnud Norra teatesuusatamisi, ei võida nad ka seda mängu. Vastasel juhul lõpetab Putin kohe olümpia ära. Venemaa edasi.

Šveits - Läti (võitja kohtub Kanadaga): lätlased on meil külje all ja oleme ikka naabrite ja sümpaatse legendi Sandis Ozolinši poolt. Läti edasi.

Tšehhimaa - Slovakkia (võitja kohtub USA-ga): raske variant, mõlemad on olnud kahvatud, aga slovakid kahvatumad. Jagr veab tšehhid august välja. Tšehhimaa edasi.