Triin TobiFoto: OLIVIER MORIN
Õhtulehe olümpiablogi
18. veebruar 2014, 20:20

Deivil Tserp | Kuidas seostus mäesuusataja Triin Tobi male eksmaailmameistriga? (2)

Täna õhtul pärast kahevõistluse loo kirjutamist seadsin sammud läbi Sotši vihmasaju hotelli poole ning mõtted jooksid endalegi üllatuseks aastakümnete taha.

Nimelt külastas hallidel aegadel Eestit male eksmaailmameister Maia Tšiburdanidze. Meie pisikesel kodumaal tiirutades tekkis grusiinlannal küsimus, kas siinkandis ka mägesid on.

"Ikka on,“ kiirustasid Tšiburdanidzet võõrustanud inimesed talle kinnitama. Ühtlasi sõidutati mägede keskel ilmavalgust näinud ja seal ka suurema osa elust veetnud naine Suurele Munamäele, mille kõrgus on 318 meetrit.

Tšiburdanidze vaadanud mäeköksi ja oma võõrustajaid ning öelnud siis muigamisi: "Teil, eestlastel, on omapärane huumorisoon!“

Kuid ajukääbikuteks tuleb nimetada neid, kes kukkusid materdama täna Sotši olümpiamängudel mäesuusatamises debüteerinud Triin Tobit. Jah, 18aastane piiga kaotas ülisuurslaalomi kahe sõidu kokkuvõttes olümpiavõitjaks kroonitud Tina Mazele 32,30 sekundiga, mis on üüratu vahe.

Aga, sõbrad, millised olid ootused?

Tobi ja teiste meie mäesuusatajate puhul tulebki lähtuda faktist, et need vahvad inimesed üritavad olematute treeningutingimuste kiuste hüpata üle oma varju. Ja meil, kiibitsejatel, tuleb hinnata Tobi sihikindlust, et ta täitis vajalikud normid ning üleüldse olümpiale pääses.

Muide, täna kogesin Sotšis nostalgialaksu. Läksin suusahüpete ja kahevõistluse keskuse söögikohta, kus märkasin ühtäkki seinal nõukogude ajast tuttavat kaebuste ning ettepanekute raamatut, mis oma punaste kaantega lausa köitis pilku.

Vaat see on lahe! Kui mul olümpiamängude lõpus aega on, siis kirjutan sinna kiituse, sest vähemalt mulle siinsed toidud maitsevad. Tuleb tunnistada, et hotellis toidetakse leheneegreid nagu kuninga kasse.