FINIŠ: Olümpia suusarajal läks kahevõistlejal Kristjan Ilvesel raskeks.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Sotši 2014
19. veebruar 2014, 08:00

Eesti kahevõistlejad ihkavad järgmiselt olümpialt medalit (8)

Sotšis jäi eestlaste laeks 34. koht, milleni küündis Kristjan Ilves suure mäe võistlusel.

Kui Sotši olümpiamängudel Eesti kahevõistlejatest parima etteaste teinud Kristjan Ilves eile pärast suure mäe võistlust ajakirjanikega jutuajamise lõpetas, ütles ta siiralt: "Olen täiesti süsi!".

Ilves tekitas heas mõttes elevust suusahüppemäel, püsides kaua aega liidrikohal. Lakkamatus vihmasajus hüppas ta 125 meetrit, mis andis 10 km suusatamiseks tubli kaheksanda lähtepositsiooni.

Paraku taandus 17aastane sportlane lõpuks 34ndaks.

"Raskeks läks," tunnistas keerulisi tingimusi trotsinud Ilves.

"Samas arvan, et tegin enda kohta täitsa okei sõidu. Oleks võinud 30 hulka jääda, kuid nii tugevas konkurentsis ei ole ka 34. kohal midagi viga."

Piho suutis ennast võistluseks koguda

Olümpial ammutatud kogemusi nimetas Ilves vägevateks.

"Minu vanuses loeb iga aasta väga palju," arutles ta.

"Eelmisel talvel ei julgenud olümpiast unistadagi. Kui edaspidi samamoodi arenen, siis on väga hästi."

Ilves jätkas: "Äge, et kõvemad vennad viskavad mulle käppa. Mind on märgatud, ma pole enam mees metsast. Selge, et sõita nendega ei jaksa. Veel nad mind ei karda, aga paari–kolme aasta pärast võib-olla pelgavad."

Ühtlasi märkis Ilves, et parema meelega osaleks ta hooaja lõpus aste madalamal peetavatel mõõduvõtmistel.

"Minu tase ongi võistelda kontinentaalkarikal, mitte siin," lausus juunioride MMi pronksimees.

36. kohaga lõpetanud Han Hendrik Piho heitis lootusrikka pilgu tulevikku. "Töö käib selles suunas, et nelja aasta pärast poodiumil olla!" sõnas Piho.

"Mul on nii palju ambitsiooni ja potentsiaali küll," lisas ta.

Kui väikse mäe võistluse järel oli Piho pettunud, siis eile naeratas rahulolevalt. "Hetkevormist sai päris palju välja võetud," lausus 20aastane sportlane.

"Nii hüpetes kui ka sõidus. Samas tunnen, et minus on rohkem sees."

Pärast mäel kirja läinud 37. kohta ütles Piho: "See polnud küll mu hooaja parim hüpe, aga kindlasti üks paremaid. Trennis ei saanud hakkama, pikim katse oli 112,5 meetrit, nüüd tuli 118. Olen üldiselt päris hea kokkuvõtja, kuid tuleb end ka trennis üles äratada."

Kaks noort meest Sotšis pjedestaalil

Karl–August Tiirmaa pidi kahetsusväärselt leppima viimase kohaga. Pärast 123 meetri pikkust õhulendu 21. positsioonil olnud 24aastane sportlane lõpetas suusasõidu alles 44ndana.

"Maksimumpingutust teha ei jõudnud, ju siis oli rada nii raske," ütles Tiirmaa pettunult.

"Kaotasin oma parimale sõidule kahe minutiga. Võib–olla oli vahepeal MK-sarjas liiga palju võistlemist. Jõulude ajal ei saanud Eestis hüpata ega suusatada, maa oli must. Kasuks see ei tulnud. Hüppetunnetus õnnestus enam–vähem taastada, sõiduvormi mitte."

Kahevõistluses teenisid kaksikvõidu norralased: kuldmedal kuulub 22aastasele Jörgen Graabakile ja hõbe 30aastasele Magnus Moanile, pronksi võitis 23aastane sakslane Fabian Riessle.

Seega: teoreetiliselt on võimalik, et nii Ilves kui ka Piho astuvad järgmisel olümpial pjedestaalile. Kuid enne on vaja treenida, treenida ja veel kord treenida. Ning teha seda targalt.