VÕIDUMÖIRE: Pierre Vaultier tuli eile raske põlvevigastuse kiuste lumelauakrossi olümpiavõitjaks. Elukaaslase Kadri Pihla sõnul tuli pool medalit Eestisse. Foto: Reuters / Scanpix
Sotši 2014
19. veebruar 2014, 08:00

Kadri Pihla: pool Pierre’i kuldmedalist võitis Eesti! (12)

Medalitabelisse see kuld Eestit küll ei upita, aga eile Sotšis lumelauakrossis olümpia­võitjaks tulnud Pierre Vaultier’i kaasa Kadri Pihla kinnitab: tema prantslasest mees on aastatega poolenisti eestlaseks saanud.

Kui see, et Eesti naisega koos elades ja tütart kasvatades jääb eesti keel külge, on üpris loogiline, siis Vaultier’i eilne kullavõit mitte.

Detsembris Kanadas peetud MK-etapil vigastas Pihla elukaaslane raskelt põlve. Eesmine ristside pole siiani terve. Sotšis võistles Vaultier spetsiaalse toe abil.

Pisitütar magas isa võidu maha

"Kanada kirurgi esimene sõnum oli, et olümpia võib kohe ära unustada. Põlve olukord oli ikka päris hull. Vesi tuli sisse ja põlv oli suur nagu kõrvits. Pierre ei saanud korralikult kõndidagi, aga süstid aitasid lõpuks jalule. Olümpiale läks ta longates, tagasi tuleb kullaga!"

Kui nelja aasta eest Vancouverisse läks Vaultier (kuld)medali järele, ent leppis 9. kohaga, siis Sotši sõites äsjase vigastuse tõttu medalimõtteid polnud.

Võistlus sujus aga mõnusalt – Vaultier võitis nii kaheksandik-, veerand- kui ka poolfinaali.

Kell 11.24 Sotši, kell 8.24 Pihla ja Vaultier’i kodukohaks oleva Serre Chevalier’i aja järgi asus ta olümpiafinaali stardijoonele. Venelane Nikolai Oljunin oli kõva pähkel, aga Vaultier’il olid olemas tangid ka selle purustamiseks.

"Arvasin finaali eel, et Oljunin võidab. Lootsin, et minu mees tuleb vähemalt kolme sekka. Kui pärast finaali rääkisime, siis ütles Pierre, et kuld oli ka tema jaoks suur üllatus. Lootusi ju hommikul starti minnes polnud," rääkis Pihla.

Olgu öeldud, et Pihla ja Vaultier’i vähem kui aastane tütar Kimi magas isa esimese olümpiavõidu maha, sest kell oli Prantsusmaal nii vähe, et ema ei raatsinud teda üles äratada.

"Pierre polegi mul enam pärisprantslane!"

Pihla on ainuke MK-punkte teeninud Eesti lumelauasõitja. Armsama olümpiasõite on tal aga tulnud telekast vaadata, sest 2010. aasta Vancouveri olümpiale Pihlal kvalifitseeruda ei õnnestunud ja võimalustele Sotši jõuda tõmbas kriipsu peale ränk kukkumine detsembri alguses, mille järel tuli minna operatsioonile.

Oli kaasa kullasõitu vaadates hinges ka terake kurbust, et endal olümpial võistlemata jäi?

"Nüüd küll ei mingit. Oma olümpia pärast olin kurb varem. Aga täna (eile – toim) oli ju pidupäev, sest pool kuldmedalit tuli Eestisse! Me veedame ju kogu vaba aja Eestis ja enamik meie sõpru on eestlased. Pierre on igas mõttes Eesti fänn ning räägib juba ka veidi eesti keelt. Ta polegi mul enam pärisprantslane!"

Eile õhtul sai Vaultier Sotši olümpiapargi keskel asuval tseremooniaplatsil kaela kuldmedali. Koju tagasi tütre ja naise juurde jõuab ta homme.

"Suusakuurort organiseerib ilmselt mingi vastuvõtu kah," sõnab Pihla. "Minu jaoks on aga peaasi, et mees nüüd koju tuleb! Tahan ka olümpiakulda näha ja oma käega katsuda!"