Mäesuusatamise naiste suurslaalomi võitnud Tina Maze sai teiseks naissportlaseks, kes võitnud samal olümpial nii kiirlaskumise kui ka suurslaalomi.Foto: Alessandro Trovati
Sotši 2014
19. veebruar 2014, 09:57

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 11. võistluspäev arvudes

Olümpiamängude üheteistkümnendal võistluspäeval leidsid omaniku seitse medalikomplekti. Vaatame teisipäeva, 18. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Esimest korda olümpiakavas olnud vigursuusatamise meeste rennisõidu võitnud David Wise (USA) sai ühtlasi óma nimele ka selle ala Kuldse Kolmiku - ta on olümpiavõitja, valitsev maailmameister ja valitsev X-mängude võitja.

USA on nüüd vigursuusatamises võitnud seitse olümpiakulda, millega jagatakse koos Kanadaga selle spordiala rekordit.

Kiiruisutamise meeste 10 000 m distantsil võttis Holland oma neljanda kolmikvõidu Sotši olümpial. Kokku on nad kiiruisutamises võitnud 101 olümpiamedalit. Ühel taliolümpiamängude spordialal on enamat suutnud vaid Austria mäesuusatamises (110 medalit) ja Norra murdmaasuusatamises (103 medalit).

Kahevõistluse leiutanud Norra sai sel alal tänu Joergen Graabakile ja Magnus Hovdal Moanile esimese kaksikvõidu pärast 1936. aastat, kui kuld-hõbe kuulusid Oddbjörn Hagenile ja Olaf Hoffsbakkenile.

Laskesuusatamise meeste ühisstardis hõbemedali võitnud Martin Fourcade sai kolmandaks prantslaseks, kes võitnud ühel taliolümpial kolm medalit. Varem on sama suutnud mäesuusatajad Jean-Claude Killy (3 kulda 1968) ja Henri Oreiller (2 kulda ja 1 pronks 1948).

Lühiraja kiiruisutamise naiste 3000 m teatesõidu võitnud Lõuna-Korea on ainuke riik, kes võitnud 1992. aastast täisväärtuslikuna kavasse kuuluval alal igal olümpial vähemalt ühe kuldmedali.

Mäesuusatamise naiste suurslaalomi võitnud Tina Maze sai teiseks naissportlaseks, kes võitnud samal olümpial nii kiirlaskumise kui ka suurslaalomi. 1972 Sapporos suutis sama šveitslanna Marie-Theres Nadig.

Meeste lumelauakrossis prantslase Pierre Vaultier'i järel hõbeda võitnud Venemaa sportlane Nikolai Oljunini autasu tähendab, et Venemaa on nüüd võitnud Sotšis medali 10 erineval spordiala 15st kavasolevast, kusjuures kahel alal (curling ja jäähoki) pole medaleid veel välja antud.

Sotši taliolümpiamängudel on praegu 19 kulla- ja 26 medaliriiki. Nelja aasta eest Vancouveris olid numbrid täpselt samad.