Teemu Selänne (8) ja Mikael Granlund väravat tähistamas.Foto: Reuters / Scanpix
Sotši 2014
19. veebruar 2014, 16:54

Soome kukutas Venemaa hokiturniirilt välja ja marssis poolfinaali! (32)

Sotši taliolümpia meeste jäähokiturniiri teises veerandfinaalis võitis Soome kodupubliku ees mänginud Venemaad 3:1 (2:1, 1:0, 0:0). Poolfinaalis kohtub Soome Rootsiga, kes oli hommikul 5:0 üle Sloveeniast.

Mängu käik:

Kolmas kolmandik:

Ott Järvela Bolšoi hallist: Viimased 2 minutit Bolšoi hall ei toetanud omasid, vaid andis vilet. Võimas, Soome, väga võimas! Punakonee on lyöty, punakonee on lyöty! Kui Soome jäält ära uisutas, siis said nad vene publikult kõvema aplausi kui Venemaa, kes sai vilet.

Ja läbi! Soome on poolfinaalis ja Venemaa on väljas!

Ott Järvela: Bolšoi hall annab vilet. Skoor skooriks, aga Venemaa esitus on olnud lubamatult tuim ja kiretu. Soome meeskondlikkusele vastus puudub.

Kaks ja pool minutit jäänud!

Soomel oli kaks head võimalust Venemaa lootused lõplikult kustutada, ent väravast jäi napilt puudu.

54 minutit mängitud ja seega on Soome suurest võidust vaid 6 minuti kaugusel!

Ott Järvela Bolšoi jäähallist: Soome mängis ka arvulises ülakaalus väga konservatiivselt ja rahulikult. Nagu öeldud, stiilipunkte jäähokis ei anta ja 3:1 eduseis 8 minutit enne lõppu on väga väärtuslik valuuta. Bolšoi publik ei ole omade toetamist lõpetanud, skandeeritakse valjult, aga iseasi, kas see tuleneb siirast usust meeskonda või pigem kohusetundest?

Ott Järvela Bolšoi jäähallist: Leo Komarovi ja Ilja Kovaltšuki nagistamisest rääkides, siis ei tasu unustada, et Komarov on sündinud Narvas (tema vanaema elab siiani seal) ning mõistis usutavasti Kovaltšukile väga ilusas vene keeles selgeks teha, mis ta viimasest arvab. Venemaa oma arvulist ülekaalu ära kasutada ei suutnud. Nüüd on võimalus Soomel, sest eemaldati Nikolai Kuljomin.

48 minutit mängitud ja Nikolai Kuljomin saab kaks karistusminutit. Seis ikka 3:1.

44 minutit mängitud ja Soome endiselt 3:1 ees.

Ott Järvela Bolšoi jäähallist: Jäähokis stiilipunkte ei jagata. Soome teab seda perfektselt ja võib kindel olla, et kolmas periood kujuneb üldjoontes selliseks, et Venemaa ründab ning Soome ehitab neutraalsesse tsooni üles nii võimsa sinivalge müüri kui nad vähegi suudavad. Soome kaheväravalist eduseisu arvestades tuleb nende ülimalt konservatiivne mänguplaan lugeda loogiliseks lahenduseks.

Teine kolmandik läbi ja Soome on 3:1 ees.

32 minutit mängitud, seis on endiselt 3:1 Soomele, et Venemaa teine värav on õhus.

Ott Järvela Bolšoi jäähallist: Keeruline öelda, kas pärast Soome 3:1 juhtväravat Bolšois valitsevat atmosfääri on kõige õigem kirjeldada sõnaga pettumus, tigedus või hirm? Ilmselt siiski viimasega, sest tablood lugeda oskab igaüks ning hokit tunneb vene publik samuti põhjalikult. Tablool on 1:3 kaotusseis ning Venemaa mäng lonkab. Väravavahi vahetus ei olnud minu meelest tingitud mitte niivõrd palju Semjon Varlamovi ebaindlusest, vaid pigem tajus peatreener Zinetula Biljaletinov, et meeskond vajab mingit äratust või ehmatust, ja saatis Sergei Bobrovski väravasse.

Venemaa vahetab väravavahti - Semjon Varlamovi vahetab välja Sergei Bobrovski.

25.37 - Mikael Grandlund saab ka ise käe valgeks ja Soome on 3:1 ees!

Esimene kolmandik:

Ott Järvela Bolšoi jäähallist: Esimese kolmandiku lõpusireeni tervitab Bolšoi hallis pettunud vaikus, mida lõhestavad üksikuid hõiked "Hyvä, Suomi!" ja "Hyvä, jätkät!". Soome ei kohkunud kaotusseisu jäämisest, vaid viigistas tüünelt ja asus isuga juhtima. Mikael Granlundi eeltöö 2:1 väravale oli võimas ja Teemu Selänne värav lihtsalt ilus-ilus hetk!

Kolmandik läbi ja Soome võitis selle 2:1.

17.38 - Vanameister Teemu Selänne lööb Soome 2:1 ette! Kaunis koostöö Mikael Granlundiga.

Ott Järvela Bolšoi jäähallist: Soome viigistab! Bolšoi teadustaja oli just jõudnud Venemaa juhtvärava välja kuulutada ja publiku möirgama panna, kui Juhamatti Aaltoneni soolo ja väravavaht Semjon Varlamovi mitte kõige parem tõrjetöö toovad tabloole 1:1 viigi. Kui väravast suurel ekraanil kordust näidati, kahises publik pahaselt, sest Varlamov pidanuks selle litri kinni saama, mitte kaenla alt läbi lubama.

9.18 - Juhamatti Aaltonen purjetab Vene kaitsest läbi ja teeb osavalt 1:1!

Ott Järvela Bolšoi jäähallist: Ilja Kovaltšuki värav arvulisest ülekaalust on Venemaa jaoks tähtis mitmel põhjusel: 1) eduseis on tore, 2) kiire avavärav veel toredam, 3) meeskonna tegutsemine arvulises ülekaalus on senise turniiri jooksul pälvinud ohtralt kriitikat ning kahtlemata mõjub säärane tabamus enesekindlusele hästi.

7.51 - Venemaa saab arvulise ülekaalu ja Ilja Kovaltšuk tulistab kaugelt värava ülanurka ja viib Venemaa juhtima 1:0!

Mäng algas!

Soome jõudis veerandfinaali otse alagrupist, Venemaa pidi eile kaheksandikfinaalis pusima Norraga, kellest suudeti rabeda alguse järel siis 4:0 üle olla.

Esimeses veerandfinaalis võitis Rootsi Sloveeniat 5:0 ja ootab vastast just Venemaa ja Soome matšist.