Ruslan TrochynskyiFoto: ALDO LUUD
Maailm
20. veebruar 2014, 07:00

Ukrainlane Eestis: "Palvetan, et lähedased ei saaks viga!" (10)

Ansambli Svjata Vatra ukrainlasest solist Ruslan Trochynskyi kardab, et tema kodumaale terendab ainult üks lahendus: kodusõda.

"Rääkisin just oma sõpradega Kiievis. Nad on valmis selleks, et kell kaheksa õhtul tuleb Berkut (ukraina eriüksuslased – J. M.) ja hakkab ründama," kirjeldab Trochynskyi  värskemaid uudiseid sõpradelt-koolikaaslastelt. Konservatooriumgi, kus ta omal ajal õppis, olevat juba tuleroaks langenud.

"Kõik muusikud, kellega koos õppisin ja mängisin, seisavad praegu Kiievis väljas," ütleb Trochynskyi. "Miks just väljas? Seal on küll hirmus, aga kodus istuda on veelgi hirmsam!"

Nimelt pidavat pealinna miilits terroriseerima rahumeelseid inimesi nende oma kodudes, viima neid metsa ja hukkama. Samuti olevat julgeolekujõud blokeerinud pealinna viivad maanteed ning kõige kindlam liikumistee kulgevatki nüüd läbi laante.

"Kõik räägivad, et juba käib kodusõda," sõnab muusik. "Nagu ma aru saan, siis president Janukovõtš ei taha rahumeelset lahendust. Ukrainas on diktatuur hullem kui Venemaal või Valgevenes!"

Presidendi vastu pöörduvat tasapisi isegi üldiselt venemeelne Ida-Ukraina elanikkond. "Käisin seal hiljuti pärast 15aastast vaheaega uuesti ja mitte midagi pole muutunud, elu on hullem kui getos. Seal pole mitte mingit võimalust elada!" kirjeldab Trochynskyi.

Muusiku lähikonnas pole keegi õnneks veel surma või vigastada saanud. "Aga ma loodan ja palvetan kogu aeg, et mu lähedased ei saaks viga!" ütleb ta.