Eesti delegatsiooni suurima lootusena Sotši sõitnud Jelena Glebova võistlus läks täielikult aia taha. Foto: Reuters
Sotši 2014
20. veebruar 2014, 07:00

PÕRUMINE! Glebova põles läbi, ereda leegiga (41)

Sotši olümpiamängudele Eesti olümpiakoondise suurima lootusena sõitnud Jelena Glebova põles iluuisutamise naiste üksiksõidu lühikavas läbi nii ereda leegiga, et varjutas paarisaja meetri kaugusel lõõmanud olümpiatule.

Kuu aega tagasi Euroopa meistrivõistluse 7. kohta võites kogus Glebova lühikavas 54,68 punkti. Eile 46,19 ehk 15% vähem, mis polnud piisav, et jõuda tänasele vabakavale ehk 24 parema sekka.

29. koha saanud Glebova olümpiaesitus tuleb lugeda põhjalikuks põrumiseks, sest sportlane ja tema treener Igor Krokavec olid seadnud sihiks 20 sekka jõudmise. Nurja läksid kaks hüpet – 3+3 kaskaadi asemel tegi Glebova 3+2 kaskaadi ning kahese akseli asemel ühese. Sellest piisas, et kaotada hunnik punkte. Võrdluseks olgu öeldud, et EMil kogutud 54,68 punktiga olnuks Glebova lühikava järel 18. kohal.

"Olen siiralt pettunud. Ma ei tundnud jääd nii hästi kui trennis, jalad polnud meeldivalt pehmed, vaid kanged. Iluuisutamine on ala, kus loeb see, mida sportlane võistlusel kahe minuti jooksul näidata suudab. Trennis võib nelja keeruga hüppeid teha, aga see ei huvita kedagi.

Minu treener oli teinud suurepärase töö ja ma olin suurepärases vormis. Kahju, et ei suutnud seda inimestele näidata. Trennis suudan lühikava iga päev puhtalt sõita, aga võistlustel eksisin kaks korda."

Glebova uisutas liiga ettevaatlikult

Suureks pettumuseks nimetas Glebova esitust ka treener Krokavec: "Ootused olid kindlasti kõrgemad. Jelena ütles mulle pärast jäält tulekut, et ta närveeris, mis on üllatav, sest tegu on ju kogenud sportlasega. Võib-olla esimesena uisutamine talle ikkagi ei sobinud.

Sport on selline, et vahel lihtsalt ei saa seda, mida soovid ja milleks valmis oled. Treeneri võimalustel sooritust mõjutada on piirid. Mingil hetkel peab sportlane ise vastutuse võtma…"

Krokaveci esmase hinnangu põhjal ei peitunud viga mingis konkreetses tehnilises nüansis, vaid üldises hoiakus. "Jelena hoidis end tagasi. Ta uisutas liiga ettevaatlikult. Enne lühikava ütlesin, et tuleb olla agressiivsem. Aga vahel on nii, et kui sportlane midagi väga-väga tahab, siis muundub see pingeks, mistõttu kaob kontroll lihaste üle ja keha ei liigu soovide kohaselt," rääkis Krokavec.

Glebova alustab nüüd ettevalmistust märtsi lõpus Jaapanis, Saitamas toimuvaks MMiks.