VÕIDURÕÕM: Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi tulid paarissprindis olümpiavõitjateks. Foto: AP
Sotši 2014
20. veebruar 2014, 07:00

Soomele skandaalne kuld, sakslane sarjas võitjaid (10)

Eilne meeste paarissprint Sotši olümpiamängudel lõi tunded keema, kui sakslaste ankrumees Tim Tscharnke takerdus finaali lõpusirgel soomlase Sami Jauhojärvi suuskadesse ning nõudis meie põhjanaabritelt kuld­medali äravõtmist.

Sakslase suuskade otsa koperdas omakorda venelane Nikita Krjukov, minetades nii võimaluse kasutada oma tavapärast teravust kullalahingus.

Pärast etteastet sajatas Tscharnke Jauhojärvit ja põrutas: "Siin pole midagi mõelda, soomlased tuleb diskvalifitseerida! Tõeline p**k! Väga s**t lugu, meil läks kaduma kindel medal."

Võistluse lõppedes andsid seitsmenda kohaga piirdunud sakslased sisse protesti, mida kohtunikekogu siiski ei rahuldanud. Jauhojärvi ja Iivo Niskanen võisid ülevoolavalt triumfeerida.

Meediale rääkis Jauhojärvi, et tegi kõik õigesti. "Tulin staadionile sakslasest selgelt eespool," märkis ta. "Jah, pisut hiljem oli väike kokkupõrge, kuid selliseid asju juhtub koha eest võideldes ikka. Ma ei tegutsenud valesti. Jätkasin sõitu, kuulsin vaid, et sakslane hüüdis mulle midagi vihaselt järele."

Hõbeda teenisid Krjukov ja Maksim Võlegžanin, kes mäletatavasti sattus 15 km + 15 km suusavahetusega sõidu lõpuheitluses kehvale positsioonile, kui norralane Martin Johnsrud Sundby talle ette koperdas. Toona jättis žürii venelaste protesti rahuldamata ja Võlegžanin pidi leppima neljanda kohaga. Paarissprindis kuulub pronks rootslastele Emil Jönssonile ja Teodor Petersonile.

Eesti tandemi Raido Ränkel–Peeter Kümmel etteaste tekitas vastakaid tundeid. Ränkel sõitis sitkelt. "Liidritele ma palju alla ei jäänud," rääkis ta. "Andsin endast maksimumi, praegugi on veel paha olla."

Kümmel oli pärast etteastet täiesti süsi, ta vajas kosumiseks tublisti aega. "Raske oli, andsin kõik välja, midagi sisse ei jäänud," sõnas Kümmel, kes teise vahetuse järel lumele prantsatas ja kaua hingeldas. "Teine ring oli jube karm," lisas ta.

Ometi uskus Kümmel, et oma poolfinaali seitsmendana lõpetanud Eesti võib edasi pääseda. Paraku jäi finaal vaid ilusaks unistuseks.

Suusatamise paarissprint

Mehed: 1. Soome 23.14,89, 2. Venemaa +0,97, 3. Rootsi +14,15.

Naised: 1. Norra 16.04,05, 2. Soome +9,09, 3. Rootsi +19,77.