LÖÖDUD MEES: Venemaa staarründaja Jevgeni Malkin põrnitseb jääd – koondisekarjääri tähtsaim turniir läks täiega tuksi. Foto: Reuters
Sotši 2014
20. veebruar 2014, 07:00

VÕIMAS! Soome purustas punamasina! (26)

Venemaa võib Sotši taliolümpiamängude järelejäänud päevade jooksul võita ükskõik kui palju kulda-hõbedat-pronksi, aga ihaldatuim autasu jääb neil saamata. Venemaa jäähokimeeskond kaotas veerandfinaalis Soomele.

Soome asus mängu juhtima 18. minutil, kui 43aastane Teemu Selänne realiseeris tabamuseks vanuse poolest talle pojaks passiva Mikael Granlundi hiilgava eeltöö.

Iga Soome eduseisus mängitud minutiga muutus Bolšoi jäähokihall ärevamaks. Krahhiga silmitsi seista ei meeldi kellelegi ning Venemaa jaoks oli jäähokikoondise medalimängudelt eemalejäämine kodusel olümpial kahtlemata krahhide krahh. Totaalne põrumine, jälk suutäis, rahvuslik häbi.

Ei saa öelda, et ohumärke poleks olnud. Võidud Sloveenia, Slovakkia ja Norra üle polnud veenvad. Hästi oli Venemaa mänginud vaid USAle kaotatud matšis. Soome meeskondlikkusele venelastel vastus puudus. Sinivalge hokiarmee püüdlikkus lämmatas punamasina individuaalse meisterlikkuse.

Võimalik, et Venemaa presidendi Vladimir Putini hokiteadmised väärivad kiidusõnu, sest erinevalt mängudest USA ja Slovakkiaga ta eile õhtul Bolšois ei viibinud (NB! Eile internetis viiruslikult levima hakanud foto süngete nägudega Putinist ja Vladimir Medvedjevist oli tehtud Slovakkia-mängu ajal, mitte eile!).

Tal poleks olnud mitte midagi võita – veerandfinaali võitmisega uhkeldada ei saa, sest see tähendanuks miinimumprogrammi täitmist, ei enamat – küll aga rohkesti kaotada.

Eemaloleku tõttu ei tulnud Putinil koduste olümpiamängude vaieldamatult suurimat krahhi – mingi avatseremoonial mitteavanenud lilleke on eilse kaotuse kõrval kökimöki – vahetult alla neelata, Bolšoi halli kogunenud enam kui 11 000 Venemaa fännil aga küll. Seda tehti mässates.

Kohtumise viimastel minutitel ei saanud Venemaa meeskond enam publikult tuge, vaid vilet. Lõpusireeni kõlades lahkus jäält esimesena Soome, kes pälvis publikult sooja aplausi. Publikut tänama jäänud Venemaa meeskond vilistati armutult välja.

Läti ime oli lähedal

"98% Kanadast uurib guugeldab praegu, et teada saada, kes või mis on Läti?" ja "Kui Läti väravavaht Kristers Gudlevskis taevaväravaid valvaks, põleksid põrgus ka kõige patuvabamad kristlased!" olid vaid mõned vaimukused, mis õhtuse Läti – Kanada veerandfinaali ajal lendlesid.

Põhjus lihtne – Läti ja Gudlevskise imeliselt sitke mäng pani kaheksakordse olümpiavõitja Kanada plindrisse, kust pääseti alles 54. minutil arvulises ülekaalus olles tänu Shea Weberi väravale. Gudlevskis tegi mängu jooksul 55 tõrjet, aga veerandfinaali jõudis Kanada, kes kohtub seal USAga.