Norra laskesuusatajast Ole Einar Björndalenist sai eile taliolümpiamängude edukaim sportlane. Laskesuusalegend on nüüd võitnud 13 olümpiamedalit, neist 8 kuldset.Foto: SERGEI KARPUKHIN
Sotši 2014
20. veebruar 2014, 10:00

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 12. võistluspäev arvudes

Olümpiamängude kaheteistkümnendal võistluspäeval leidsid omaniku kaheksa medalikomplekti. Vaatame kolmapäeva, 19. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Laskesuusatamise segateatesõidus Norra võistkonna koosseisus kuldmedali võitnud Ole Einar Björndalen on nüüd kõigi aegade edukaim taliolümpialane. Kuldmedaleid on ta võitnud sama palju kui kaasmaalane Björn Dählie murdmaasuusatamises (kaheksa), kuid medalite koguarv on Björndalenil 13, mis Dähliest ühe võrra suurem.

Suveolümpiatelt on suutnud Björndaleni kuraditosinast medalist rohkem võita vaid kolm sportlast: USA ujuja Michael Phelps (22) ning Nõukogude Liidu riistvõimlejad Larissa Latõnina (18) ja Nikolai Andrianov (15).

Naiste bobisõidus enne viimast sõitu juhtinud, ent hõbedaga leppinud USA duo Elana Meyers - Lauryn Williams tagumine liige sai kolmandaks naiseks, kel ette näidata medal nii tali- kui ka suveolümpialt. Williams kuulus Londoni olümpial USA võidukasse 4x100 meetri teatejooksunelikusse. Teised kaks naist on sakslanna Christa Luding (kiiruisutamine ja jalgratta trekisõit) ning kanadalanna Clara Hughes (jalgratta maanteesõit ja kiiruisutamine).

Kiiruisutamise naiste 5000 m distantsil Hollandile võidetud hõbemedaliga aitas Ireen Wust korrata 2002. aasta Salt Lake City olümpiast Norra nimel olevat rekordit - kui toona suutis Norra võita medali kõigil 10 murdmaasuusatamise alal, siis Sotšis on Holland sama suutnud kiiruisutamises, kus on aga kaks distansti (meeste ja naiste võistkonnasõit) veel ees.

Murdmaasuusatamise meeste paarissprindis võidetud kuldmedal on Soome esimene taliolümpialt pärast 2002. aastat, kui Samppa Lajunen võitis kulla kahevõistluses.

Murdmaasuusatamise naiste paarissprindis Norra võidukassse duosse kuulunud Marit Björgen võitis viienda olümpiakulla, millega jääb nüüd vaid ühega maha naiste rekordist, mida jagavad kiiruisutaja Lidia Skoblikova ja murdmaasuusataja Ljuboc Jegorova kuue kullaga.

Mäesuusatamise meeste suurslaalomi võitnud Ted Ligety (USA) on esimene mitte-eurooplane, kes sel alal olümpiavõitjaks tulnud.

Lumelauasõidu naiste paarissuurslaalomis olümpiavõitjaks tulnud Patrizia Kummeri kuldmedal on Šveitsile taliolümpiate ajaloos 50. Varem on selle tähiseni jõudnud seitse riiki - Norra, USA, Nõukogude Liit, Saksamaa, Austria, Kanada ja Rootsi.