Vene ajalehe Sport-Ekspress tänane esikaasFoto: Ott Järvela
Sotši 2014
20. veebruar 2014, 17:05

Hokikrahh pani Venemaa vihast vahutama (21)

Mis juhtuks, kui Inglismaa jalgpallikoondis kodusel MMil kaheksandikfinaalis näiteks Bulgaaria käest kolki saaks? Terve kuningriik lahkaks juhtunut armutu põhjalikkusega mitu päeva järjest. Telesaadetes muust ei räägitaks.

Kolmapäeva õhtul Sotši olümpiamängude kajastamisele keskendunud kanaleid Pervõi Kanal ja Rossija 2 vaadates tekkis korraks tunne, nagu viibiks Põhja-Koreas. Selle asemel, et lahata jäähokikoondise krahhi, näitasid telekanalid üksteise võidu murdmaa- ja laskesuusatamist. Sprinditeate hõbedat ülistati kõvasti, aga jäähokist ei sõnagi. Eile hommikul sama lugu.

Vägisi tekkis mulje, et telekanalitele oli antud käsk niigi võikalt haisvat rahvuslikku sõnnikuhunnikut mitte sonkida. Muidu levib lehk Tšukotkast Königsbergini. Kui nii, siis nii.

Bussis inimeste juttu kuulates ja ajalehti sirvides ilmneb õnneks, et orwellikust õudusest, kus mõtteroim ülim kuritegu, Venemaal rääkida ei saa. Jäähokikoondise kaotus on põhiline jututeema.

Üks pealtkuuldud vestlus. Küsimus: "Kas hokit eile vaatasid?" Vastus: "Jah." K: "Noh, mis mõtlesid?" V: "Sel meeskonnal oli ju mängust täiesti savi, sest olümpiaturniiril raha ei maksta!"

Venemaa suurim spordileht Sport-Ekspress teatab esikaanel suurelt: "Sellist jäähokit meil vaja ei ole!" ja asub tekstis halastamatult lajatama. Kõige rohkem saab vastu kuppu peatreener Zinetula Biljaletinov:

"Sotši olümpiaturniiri kaotas ennekõike Zinetula Biljaletinov. Kõige enam paneb imestama jutt "Malkin, Ovetškin ja teised ründajad ei sobi süsteemi, sest koduklubides mängides nad kaitses ei pinguta", mida treener siseringis kurtnud. Mis ta avastas selle fakti alles veebruaris 2014 või?

Oma arvukatel reisidel Põhja-Ameerikasse – käesoleval hooajal suisa kaks! – võinuks ta äkki aru saada, et mängijate eripära arvestades tuleb oma tavapärast süsteemi muuta?" ironiseerib ajakirjanik Andrei Kuznetsov spordilehe kaaneloos.

"Klubi ja koondise juhendamine on kaks täiesti eri asja. Koondises tuleb välja sõeluda tugevaimad ja siis nende tugevamad küljed enda kasuks pöörata. Ideaalselt on sellega Sotšis hakkama saanud Soome peatreener Erkka Westerlund. Tuletagem meelde, et olümpiaturniiri eel kaotas Soome spetsialist vigastustele riigi neli parimat tsentrit – vennad Saku ja Mikko Koivu, Valtteri Filippula ja Aleksander Barkovi.

Kujutage ette, millised miljonid vabandused valgunuks välja Venemaa meeskonna juhtkonnast, kui olümpial tulnuks mängida ilma Jevgeni Malkini, Pavel Datsjuki, ja Aleksei Terešenkota?" kirjutab Kuznetsov ja nimetas olümpiaturniiri superfiaskoks.

16 leheküljelise Sport-Ekspressi viis esimest külge olid pühendatud Venemaa kaotusele. Kuuendale kvalifitseerus iluuisutamise naiste üksiksõidus fenomenaalse lühikava esitanud Adelina Sotnikova.