Kristiina Šmigun-Vähi.Foto: MATI HIIS
Doping
21. veebruar 2014, 07:00

Šmigun-Vähi dopingujälgedele viis sakslaste teatel uus analüüsimeetod (50)

Saksamaa raadiojaam Deutschland Funk teatas, et Kristina Šmigun-Vähi Torino olümpial antud dopinguproovidest leiti anaboolsete steroidide jälgi. Sotši olümpial liikuva info alusel on põhjust sakslaste juttu uskuda.

Olümpiamängude ajal soovib Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) dopinguteemat vältida. Jah, kui mõni sportlane vahele jääb, siis sellest muidugi teatatakse. Varasemad, kuni kaheksa aastat vanad (1. jaanuaril 2015 kehtima hakkavate reeglite järgi isegi kuni 10 aastat vanad) dopingujuhtumid on olümpiamängude ajal tabu. ROKi soov on, et need kaks ja pool nädalat kuuluksid sportlastele ja kannaks positiivset emotsiooni.

Kui Õhtuleht uuris laupäevasel antidopinguteemalisel pressikonverentsil Kristina Šmigun-Vähi 2006. aasta Torino talimängude proovide kohta, kosteti vastuseks: "Torino mängude proovide järeltestimist me ei kommenteeri, sest lõppraport pole valmis ja me ei anna enne mingeid kommentaare."

Ent ROKi võimekus kruvide kinnikeeramisel on piiratud – olümpiamängud toimivad sulatuspotina, kus saavad kokku paljud tippspordiga väga tihedalt seotud inimesed, kes valdavad väga palju informatsiooni.

Kuigi Šmigun-Vähi uudise esimene avaldaja oli Venemaa uudisteportaal Ves Sport, kes kirjutas 6. veebruaril, et Eesti sportlaste Torino dopinguproovid on positiivsed, siis mingit täpsemat teavet neil toona polnud.

Dopinguvastase võitluse kajastamise juhtiv roll kuulub Saksamaa ajakirjandusele. Näiteks teatas telekanal WDR paar päeva enne Sotši mängude algust, et nende ajakirjanikul õnnestus osta Venemaa Teaduste Akadeemia teadlaselt lihaskasvuhormooni, mis on praeguste testimismeetodite juures avastamatu, ja mida pole veel inimeste peal katsetatud (käivad loomkatsed).

Sotši olümpial Õhtulehe poolt kogutud luureandmed ütlevad, et Saksamaa raadiokanali Deutschland Funk teadet, et Šmigun-Vähi on tänu uuele analüüsimeetodile vahele võetud, tasub uskuda. Sakslased on dopinguasjades informeeritud.

Ei tohi unustada, et Šmigun-Vähi A-proovid pole teadaolevate andmete kohaselt veel positiivsed, vaid andnud halva analüütilise leiu (mis osutub 90% juhtudest positiivseks dopinguprooviks). Šmigun-Vähi lubas kolmapäevases "Pealtnägijas", mis sisulist infot juurde ei andnud, et võitleb oma puhtuse nimel kas või 20 aastat.

Lahinguks on valmistatud põhjalikult. Šmigun-Vähi sai dopinguteate detsembri algul, kui viibis koos lastega USAs. On poolavalik saladus, et peagi seejärel käis Ühendriikides mitu Šmigun-Vähi karjääri ja Eesti spordielu juhtimisega seotud võtmeisikut.