VANA JA NOOR: Samal päeval, kui Teemu Selänne (vasakul) ja Soome 2006. aastal Torino olümpiafinaalis Rootsi 2:3 paremust tunnistasid, sai Mikael Granlund (paremal) 14 aastat vanaks. Täna läheb ta koos 43aastase Selännega lahingusse eesmärgiga anda Soomele võimalus pühapäeval olümpiakulla peale mängida. Foto: AFP / Scanpix
Sotši 2014
21. veebruar 2014, 07:00

Kas Soome murrab maha teisegi naabri? (12)

Jäähokifinaalis kohtuvad Euroopa ja Põhja-Ameerika, täna selgub täpne kombinatsioon

Korraldaja Venemaa väljalangemine läbi enda mannetuse röövis intriigi jäähokiturniirilt tervikuna, ent mitte poolfinaalidest, sest naabrite põhimõttelised lahingut valmistavad harva pettumuse. Täna toimub neid Bolšoi jäähallis koguni kaks.

Sotši olümpia meeste jäähokiturniiri tänastes poolfinaalides näeme eelmise kahe olümpiafinaali kordusetendusi, sest 2006 mängisid kulla peale Rootsi ja Soome (Rootsi võitis 3:2) ja 2010 Kanada ja USA (Kanada võitis lisaajal 3:2). Toonased võitjad on kihlveokontorite järgi tänagi kerged soosikud. Rootsi veidi rohkem, Kanada õhkõrnalt. Millised on Soome ja USA šansid võtta revanš?

Soome – Rootsi duellis maksab vaim

Esmalt Soome – Rootsi. Olümpiaturniiril on mõlemad mänginud hästi ja väravavahid (Tuukka Rask ja Henrik Lundqvist) lihtsalt suurepäraselt. Kui Rootsi tugevaimateks katsumusteks on olnud matšid Šveitsi ja Sotšis mannetult esinenud Tšehhiga, siis Soome karastus Kanada (kaotati lisaajal 1:2) ja Venemaa (3:1 võit) vastu. Kas suudetakse maha murda teinegi naaber?

Numbreid võib ette vuristada rohkesti – 11 olümpial peetud matšist on Soome võitnud vaid kaks, viimati Nagano veerandfinaalis 1998 (2:1) – aga need maksavad täna jääl üpris vähe. Elu on näidanud, et Soome – Rootsi vastasseisus saab määravaks vaim.

Soome on oma mõlemad MM-tiitlid võitnud Rootsit purustades (4:1 1995 ja 6:1 2011), ent 2003 kaotati koduse MMi veerandfinaalis neile 5:1 eduseisust 5:6.

"See oli üks hullemaid asju, mida ma oma elus olen näinud," meenutas Soome 19aastane kaitsja Olli Määttä 11 aasta tagust matši.

Rootsi kaitsja Jonathan Eriksson kinnitas, et mängijale on sellised matšid kõige magusamad.

"Paistab, et satume Soomega kõigil tähtsamatel turniiridel vastamisi. Kas siis poolfinaalis või finaalis. Eelkõige on neis matšides mängus au."

Kanada möönab: USA on kõva

Kindlasti pole vähem põhimõtteline USA ja Kanada vastasseis. Nii 2002. kui ka 2010. aasta olümpiafinaalis jäi jäähoki sünnimaa peale, aga USA on Sotšis mänginud vahvalt ja veenvalt.

"Mitte keegi peale Venemaa pole suutnud neile vastu hakata. Nad on kõik vastased enda teelt pühkinud," tunnustas ameeriklasi Kanada peatreener Mike Babcock.

2010. aasta olümpiafinaaliga, mille otsustas Sidney Crosby lisaajavärav, ei tasu Babcocki meelest aga mingeid paralleele tõmmata.

"Meeskonnad on erinevad. Nii meie kui ka nende jaoks on tegu uue võimalusega. Siin Sotšis, nüüd ja praegu on võimalik luua mälestusi, mis jäävad meiega elu lõpuni. Just selle nimel me mängimegi."

USA peatreenr Dan Blysma ennustas väga tasavägist mängu, mille emb-kumb ühe väravaga võidab. Arvestades mõlema meeskonna seniseid puhtaid pabereid – neli mängu, neli võitu – tundub Blysma ennustus asjakohane.

Küll aga võib vastu vaielda USA peatreeneri teisele väitele.

"Minu arvates on USA ja Kanada vastasseis maailma jäähoki suurim. Pikalt eeldati, et Kanada võidab kõige enam turniire, aga viimastel aastatel on ameeriklased neile kõvasti vastu hakanud."

Traditsiooniliselt on jäähoki kõige-kõigemaks peetud ikkagi Kanada ja Venemaa (varem NSVLi) vastasseisu. Samas aitab iga uus (ja põnev) peatükk teiste klassikaliste duellide (näiteks Soome-Rootsi ja USA-Kanada) staatust tugevdada.

Tuleb vinge jäähokipäev.