Mati Alaver.Foto: TAIRO LUTTER
Talisport
21. veebruar 2014, 08:00

Olümpiakomitee turgutab Alaveri juubeli puhul lubatud dopinguga! (10)

Suurt 60. sünnipäeva tähistamist täna ei tule, sest suusatreener tunneb sportlaste ees süütunnet

Kui Õhtulehe ajakirjanik lubab neljapäeval Sotšis Mati Alaverile, et kirjutab olümpia lõpuks ühe positiivse loo, on suusatreener valmis abistama, öeldes, et leiab selleks kas või 25 tundi ööpäevas. Ent kuuldes, et teema puudutab tema 60. sünnipäeva, kaob innukus hoobilt.

"Kuule, jätame selle teema lehest välja," ütleb tänane juubilar Alaver.

"Mingit suurt sünnipäeva tähistamist ei tule. Mul on süütunne sportlaste ees, et nende tulemused pole nii head, kui võiksid olla."

Osavalt juhib Alaver jutu lemmikalale ning kirjeldab, kuidas ta kolmapäeval soomlaste kulla- ja hõbedavõidu puhul pisara poetas. Ühtlasi lubab Alaver, et tema õpilased Raido Ränkel ja Karel Tammjärv suusatavad kahe–kolme aasta pärast maailma tippudega võrdselt.

Kevadel käib naisega soojal maal puhkamas

Ehkki Alaver tahab sünnipäeval suurt tähelepanu vältida, kinnitab Eesti Olümpiakomitee (EOK) boss Neinar Seli, et eduka treeneri meelespidamiseks on vajalikud ettevalmistused juba tehtud.

"Olümpiakomiteel on väike mälestusesegi ostetud," avaldab Seli.

"Kingime talle EOK hõbedase juubelimedali. Sinna juurde käivad ka mõned sportlikud asjad ning punaste vereliblede arvu tõstmiseks Abhaasia vein, mis on lubatud doping," lisab ta muigamisi.

Tegelikult tunneb Seli eraelus heas mõttes madalat joont hoidvat Alaveri paremini kui paljud teised inimesed. Tartus on nad naabrimehed, varem asetsesid kõrvuti ka nende suvemajad.

"Enam me kahekordsed naabrid pole," märgib Seli. "Mati müüs suvila maha ja on nüüd Toomas Savi naaber."

Samas ütleb Seli, et viimase paarikümne aasta jooksul ei ole õnnestunud Alaveri sünnipäeva kunagi õigel ajal kodumaal pidada.

"Mati on alati olnud tiitlivõistlustel või vähemalt MK-etapil," lausub Seli. "Ta on loomult tagasihoidlik inimene ega afišeeri sünnipäeva kunagi. Tavaliselt olen Matit õnnitlenud telefoni teel. Kui olen võistlusel kohal olnud, siis oleme õhtul istutud mõnes väikses kõrtsis."

Alaveri puhul kehtib tuntud kõnekäänd: nii vilets mees ta ka ei ole, et tal vaenlasi pole.

"Matil leidub vastaseid, kellega võitlemine on teda tugevamaks muutnud," pajatab Seli. Ja jätkab naerdes: "Eks nende terviseks ole ka tooste öeldud."

Seli arvates tuleks 60. sünnipäeva korralikult tähistada.

"Tihti on sportlased talle hea sõiduga väärika kingituse teinud," arutleb EOK juht. "Eks Mati olegi oma elu pühendanud õpilaste aitamisele. Teda toetab ka abikaasa Raili. Kevaditi näpistab Mati natuke rohkem aega pere tarvis ja sõidab prouaga kümneks päevaks soojale maale puhkama."

Alaveri juhendamisel Vasaloppeti võiduni jõudnud Raul Olle usub, et medalite nimel on mainekas treener loobunud mõnest teisest tegevusest, mida ta tahtnuks samuti meelsasti teha.

"Mati pole kirglik kala- ega jahimees," kinnitab Olle.

"Kuid ta armastab lugeda nii ilu- kui ka erialast kirjandust. Mati on oma vanuse kohta suurepärases vormis, mille saavutamiseks käib ta suusatamas ja sõidab rattaga."

Sotši olümpialt juba koju sõitnud ning nädalavahetusel Otepääl peetavaks Skandinaavia karikavõistluste etapiks valmistuv Algo Kärp osutab mitmele Alaveri positiivsele küljele.

"Ta on väga hooliv inimene," rõhutab Kärp. "Matit huvitab ka õpilaste pereelu. Ta uurib, kuidas lastel läheb. Minu vaatevinklist on see meeldiv. Ta teab kõikide Eesti suusakoondisse kuuluvate sportlaste naiste ja laste nimesid."

Käib ajaga kaasas ja mõistab noorte nalju

Ühtlasi kiidab Kärp treeneri huumorisoont.

"Mati on ajaga kaasas käinud. Kui näiteks Raido Ränkel, kes on pisut noorem mees, mõne killu viskab, suudab Mati sellest aru saada ja huvitavalt vastata. Noorte seltskond on talle hästi mõjunud. Loodetavasti oleme teda nooremaks muutnud."

Alaveri näpunäidete järgi olümpial pronksi ja MMil hõbeda võitnud Jaak Mae sõnul pole kuulsa treeneri sünnipäeva kunagi suure kärtsu ja mürtsuga tähistatud.

"Mõnikord on olnud väike istumine, esimest korda vist 1994. aasta Lillehammeri olümpial. Ausalt öeldes pole ma talle lilli ega kingitust viinudki. Ega mehed lilli ootagi. Võimaluse korral olen püüdnud teha hea sõidu," räägib Mae, kes Sotšis kaalub siiski kingi ostmist.

60 on Alaveri puhul ainult number passis, kinnitavad Mae ja Olle nagu ühest suust. "Mati on nooruslik, jätkuvalt heas vormis ja terava mõistusega. Võib öelda, et mees parimates aastates," nendib Mae.

Olle arvates paistab Alaver tegelikust vanusest kümme aastat noorem välja.

"Ma ei tea küll ühtegi põhjust, miks ta ei võiks veel kümmekond aastat treeneritööd teha," tõdeb suusaliidu spordidirektor.