HOKISIPELGAD: Täpselt nagu sipelgapesas on igal sipelgal oma kindel ülesanne, töötab ka jäähokiturniiri jäähooldusbrigaad väga kindla mudeli järgi – igaühel on oma kindel töölõik. Foto: Stanislav Moškov
Sotši 2014
22. veebruar 2014, 08:00

Jäähokisipelgad ei alistu! (4)

Sotši olümpia jäähokiturniiri ühed sangarid jäävad televaataja jaoks nähtamatuks, sest nende soorituse ajal näitab pildikast kordusi, tantsutüdrukuid või publikut. Õhtuleht parandab ebaõigluse ning ülistab jäähooldusbrigaadi ja nende tööd.

Mehed, kel kõigil seljas ühesugused sinakad nimede ja numbriteta riided ning peas ühesugused mustad kiivrid, sööstavad iga jäähokimatši iga kolmandiku jooksul jääle kaks korda.

Kui Sidney Crosby, Teemu Selänne ja Daniel Sedin madistavad teineteise vastu ja võivad loota, et oponent väsib, siis jäähooldusbrigaadi vastane – aeg – tiksub metronoomilise armutusega. "Kui kohtunikelaud paneb punase vilkuri tööle, siis on meil aega 70 sekundit, et oma töö ära teha ja väljakult lahkuda," selgitab hooldusbrigaadi liige Lev Aristov.

10 meest, 3 lapiga, 7 labidaga

Brigaad koosneb 10 mehest. Kolm puhastavad lapiga pleksiklaasi (nurkades ja värava taga, sest seal käib kõige rohkem võitlust ning klaas läheb niiskeks, vahel ka veriseks; samuti istuvad just seal fotograafid, kes ei saa läbi uduse või ligase klaasi pildistada). Ülejäänud seitse tulevad jääle labidatega, kusjuures neli meest laiade metall- ja kolm kitsamate plastlabidatega, mille juurde käib ka kast roogitava lume kogumiseks.

Mõlema värava all asuvad jääd lumest puhastama kaks metall- ja üks plastlabida operaator. Metallimehed kraabivad jääd, liiguvad teineteise suunas ja lükkavad lume keskele kokku, kust plastimees selle oma lumelabidaga lumekorvi tõstab. Süsteem on väga kindel – väravavahiala tuleb üle kraapida kaks korda, kaugem perimeeter korra.

Mida teeb kolmas plastlabidaga mees? Tema ülesanne on meeskondade vahetuspinkide esise ala lumest puhastamine. Kuna seal pidurdatakse kõige rohkem, asub seal ka suurim lumehunnik ning tolle tegelase lumekord saab reeglina triiki täis.

Nagu öeldud, tuleb see kõik ära teha 70 sekundi jooksul. "Enne naiste jäähokiturniiri algust tegime kolm trenni ja edasine õpe on toimunud juba töö käigus. See on meie jaoks nagu sport ja vilumus üha kasvab. Teoorias on igaühele määratud kindel roll, aga kriisiolukordades tuleb vahetada. Mina olen jõudnud juba kõiki rolle täita," räägib Aristov.

Publik elab brigaadile kaasa

Jekateringburgist pärit 21aastane noormes sattus jäähooldusbrigaadi liikmeks nii, et kandideeris Sotši olümpiale vabatahtlikuks. Ta osutus valituks ja määrati just selle ülesande peale. Eks tugev jäähokitaust – Aristov mängis 9 aastat Togliatti Lada noortesüsteemis – aitas kaasa, sest uisutada peavad jäähokisipelgad oskama hästi.

Ning Aristov on asjade käigu üle paduõnnelik. "Ma saan olla samal jääl koos maailma parimate jäähokimängijatega! Lisaks ergutatakse meid tribüünidelt, sest publik saab aru, et me võistleme iga kord jääle minnes ajaga!"

Aristovi ja tema brigaadikaaslaste eesmärk tänases pronksi- ja homses kullamatšis on teha väljakul turniiri parim sooritus.