TEHTUD!: Just nii sündis Kanada võiduvärav mängus USAga, autoriks Jamie Benn (vasakpoolne punases särgis mees). Foto: AFP/Scanpix
Sotši 2014
22. veebruar 2014, 08:00

Kutid, kuhu jäid hokithrillerid? (4)

Sotši olümpia meeste jäähoki kuldmedalivõitja selgitavad Kanada ja Rootsi, kes said poolfinaalis jagu vastavalt USAst 1:0 ja Soomest 2:1. Mõlemad matšid olid tasavägised, aga jäid kahjuks põnevuse ja pinge osas veerandfinaalidele selgelt alla.

Kui Soome – Venemaa (3:1) ja Kanada – Läti (2:1) matšid eelmises ringis olid kui üliõpilaspõlve romansid, mis sööbivad mällu ja meenuvad veel aastate pärast, siis eilsed poolfinaalmängud oli vastupidi silmapaistvalt unustamisväärsed.

Suurima pettumuse valmistas veerandfinaalis vahva, vapra ja targa mänguga võõrustaja Venemaa kindlalt ja konkreetselt auti mänginud Soome. Rootsi vastu asuti küll mängu juhtima, aga svenssonid viigistasid kiiresti ja läksid viimasele kolmandikule vastu 2:1 eduseisis.

Koht, kus panna maksma Soome sisu? Kindlasti. Koht, kus Soome sisu ka maksma pandi? Kindlasti mitte. Soome mängis Rootsi vastu sama säratult kui Venemaa nende vastu. Meeskond polnud rööbastel.

Äkki nihverdas nad sealt välja esiväravavaht Tuukka Raski palavikku haigestumine? Varumees Kari Lehtonen tegi korraliku mängu, aga Rootsi võiduvärav oli tõrjutav ning põhimehe puudumine võis ka meeskonda teatud ebakindlust sisendada.

Soome ja Rootsi on nüüd olümpiaturniiril kohtunud 12 korda ning Rootsil on kirjas seitse võitu (Soomel kaks). 2006. aasta olümpiafinaali eest jäi Soomel revanš võtmata ning teist olümpiat järjest mängitakse pronksile (NB! Pärast NHLi mängijate kaasamist 1998. aasta Nagano olümpial on Soome kolme parema seast välja jäänud vaid 2002, kui veerandfinaalis kaotati 1:2 Kanadale).

Soome vastane pronksimängus on USA, kes kaotas teises poolfinaalis Kanadale 0:1. Kuigi see mäng oli Rootsi – Soome duellist selgelt huvitavam, siis üldskaalal rahuldavast enam ta ei pälvi.

Jänkide allajäämine polnud nii selge kui soomlaste oma, ent tunnet, et Kanada on hädas, siiski kordagi ei tekkinud. Vancouveris meeskonna kodupubliku ees olümpiakullani juhtinud peatreener Mike Babcocki meeskond mängis kindlalt nii kaitses kui ka rünnakul.

Kuigi mängud olid nadid, siis tulemused selles mõttes head, et finaalis kohtuvad Sotši olümpiaturniiri kaks tugevaimat meeskonda. Olgu öeldud, et Rootsi ja Kanada on olümpiafinaalis kohtunud kaks korda. 1928 St. Moritzis võitis Kanada, 1994 Lillehammeris Rootsi.

Alates Salt Lake City olümpiast on mõlemad kas võitnud kulla (Rootsi 2006, Kanada 2002 ja 2010) või jäänud sootuks medalita. Kuld ja hõbe jagatakse pühapäeval, pronks täna.

Selänne: pronksimäng lõpetab mu koondisekarjääri

Kõigil, kes Soome jäähokist hoolivad, võtab 2006. aasta olümpiafinaalijärgne vaatepilt, kus Saku Koivu ja Teemu Selänne tühjusesse vaatasid – nad arvasid, et teist võimalust olümpiavõitjaks tulla neil pole – hinge hellaks.

Ealisi fakte eirates oli 43aastane Selänne Sotšis taas meeskonnas, Mikko Koivu eemalejäämise tõttu suisa kaptenirollis. Eilne 1:2 kaotus Rootsile pitseeris fakti, et Soome legendist olümpiavõitjat ei saa.

"Kõige suurem pettumus on, et me ei mänginud täna oma selle turniiri parimat matši. Olime terve kohtumise Rootsist ühe sammu maas. Äkki röövis mäng Venemaaga meilt liiga palju energiat. Aga pole mõtet vabandusi otsida. Rootsi oli parem," rääkis Selänne.

Küsimusele, kas ta on nelja aasta pärast Pyeongchangis taas rivis (Selänne oleks siis 47 aastat vana – toim), vastas soomlane naerdes: "Ei, kindlasti mitte. Minu koondisekarjäär lõpeb pronksimänguga."