Saksamaa krossisõitja Anna Wörner toimetati eile võistlusrajalt minema meditsiinikelguga.Foto: DYLAN MARTINEZ
Õhtulehe olümpiablogi
22. veebruar 2014, 11:44

Ott Järvela | Murtud selg ja jäsemed... nii peabki!? (8)

Sotši olümpiamängude vigursuusatamise ja lumelauasõidu võistluspaigast, Rosa Kutori ekstreempargist on kanderaamiga ära kantud silmapaistvalt palju sportlasi. Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) leiab, et radadega midagi lahti pole, vaid need alad ongi lihtsalt kõrge riskiga.

Eilsel naiste suusakrossivõistlusel said tõsise trauma sakslanna Anna Wörner ja tšiillanna Stephanie Joffroy, kes mõlemad toimetati rajalt minema meditsiinikelguga. Need on aga kõigest kaks peatükki Sotšis ekstreemsportlasi tabanud vigastuste võikas almanahhis.

15. veebruaril kukkus treeningul Venemaa krossisõitja Maria Komissarova ja vigastas tõsiselt selgroogu. Päev hiljem peetud naiste lumelauakrossis kanti rajalt minema Helene Olafsen (Norra) ja Jacqueline Hernandez (USA). Vigurhüppaja Christopher Lambert (Šveits) nihestas kukkumisel küünarnukki ja rennisõitja Rowan Cheshire kukkus trennis nii hullusti, et kaotas teadvuse ja pidi olümpiavõistlusest loobuma.

Niisama kukkumisi – näiteks üleeilse meeste suusakrossi finaalis finišeeris pronksivõitja Jonathan Midol (Prantsusmaa) ninaga ja ninuli – ei ole mõtet kokku lugedagi. Paratamatult tekib küsimus: kas Sotši olümpia korraldajad on võistlusradasid kavandades ja ehitades keerukusvindi üle keeranud?

FISi peasekretär Sarah Lewis on veendunud, et kindlasti mitte. "Vigursuusatamises ja lumelauasõidus on õnnetusi võimatu vältida. Nende juhtumises Sotši tingimusi – keeruline ilm, rasked rajad – süüdistada oleks aga vale. Need spordialad kätkevadki endas riski.

Trassiga on tulnud üpriski keeruliste ilmastikutingimuste tõttu kõvasti vaeva näha, aga võistluste tase ja kvaliteet on olnud esmaklassiline. Olümpiamängude nime vääriline, oleks vist paslik öelda," rääkis Lewis.

FISi peasekretäri sõnul on Sotši pargi- ja krossisõidu rajad erakordselt avarad ja seetõttu vast isegi maailma parimad. Lewise sõnu kinnitas Kanada vigursuusatamiskoondise juht Steve Podborski: "Meie sportlased on ühel nõul – rajad on suurepärased ja tehnilisest aspektist väga nõudlikud. Nad armastavad neid radu!"

Arvestades, et Kanada koondis oli Sotšis vigursuusatamises erakordselt edukas – 30 väljaantud medalist kuulusid neile üheksa, sealhulgas 10 kullast neli – pole Podborski avalduses midagi imelikku.

Kindlasti on aga Sotšis vigursuusatajate ja lumelauasõitjate teel seisnud takistused lõplikult purustanud väärarusaama, nagu oleks tegu pooletoobiste olümpiaaladega. Ei ole. Ekstreempargis jõuavad finišisse ainult tugevad ja medaleid võidavad ülitugevad.