Soome andis USA-le keretäieFoto: Matt Slocum
Sotši 2014
22. veebruar 2014, 19:17

GALERII: Soome tagus pronksimatšis ameeriklased jää alla (33)

Sotši taliolümpia eelviimasel päeval selgus pronksivõitja mängude ühel oodatuimal alal - meeste jäähokis. Pronksised medalid riputatakse kaela soomlastele, kes purustasid USA koondise tulemusega 5:0.

Kui avakolmandik lõppes seisul 0:0, siis sisuliselt otsustati asi ära teise perioodi alguses, kui soomlased viskasid 11 sekundi jooksul kaks väravat. Ameeriklaste mängust kadus ära viimanegi tahtmine ning lõpuks olid soomlaste võidunumbrid koguni 5:0. Kaks väravat sai kirja vanameister Teemu Selänne, ühe tabamuse lisasid Jussi Jokinen, Juuso Hieatanen ja Olli Määttä.

Mängu käik

3. kolmandikaeg

Ott Järvela jäähallist: "Üks meeskond tahtis seda olümpiapronksi väga, teisel oli suhteliselt ükskõik. Esimene oli Soome ja teine USA. Ning seetõttu on väga hea ja õiglane, et Soome selle matši ja pronksi võitis. Muuseas, pronksimängu võitis Soome ka 1998 Naganos (Kanada vastu) ja 2010 Vancouveris (Slovakkia vastu). Teemu Selänne koondisekarjäär sai ilusa lõpu."

Kohtumine ongi lõppenud Soome 5:0 võiduga

Ott Järvela jäähallist: "Arvuline ülekaal jäi Soomel realiseerimata, aga nende meeskondlikkust ja distsipliini on väga vinge vaadata. 5:0 eduseisus uisutatakse kõik koos kaitsesse tagasi nagu pöörased ja niimoodi - lõpuni ja täiega! - peabki jäähokit mängima."

Ott Järvela jäähallist: "Bolšoi hall on täna kolmveerandtäis - publikut on 9052 pead, kelle silme all võtab Patrick Kane 2minutilise karistuse (USA neljas kolmandal kolmandikul ja kuues terves mängus) ning Soomel on võimalik arvulisest ülekaalust kuuendat väravat üritada. Publik on jääl toimuvast sillas - USA kolkisaamist vaatab venelane alati hea meelega!"

Ott Järvela jäähallist: "Bolšoi jäähokihall huilgab vaimustusest, kui Soome koondise pesamuna, 19aastane kaitsja Olli Määttä realiseerib järjekordse arvulise ülekaalu ja kõmmutab Soome juba 5:0 juhtima. See on pronks! See on võidetud pronks! See on võimsalt ja veenvalt võidetud pronks!"

5:0! Olli Määttä (53:09)

Ott Järvela jäähallist: "Sotši 2014 on vanameistrite olümpia. Ole Einar Björndaleni kaks kuldmedalit, Noriaki Kasai hõbemedal ning Teemu Selänne pronksmedal. Norraka ja jaapanlase autasud on fakt, soomlase oma veel mitte, aga peagi ilmselt küll. Just Selänne realiseeris Soome järjekordse arvulise ülekaalu väravaks ning tegi seisuks 4:0."

4:0! Teemu Selänne (49:06) viskab oma teise värava tänases kohtumises

Ott Järvela jäähallist: "Täpselt sel sekundil, kui täna kaks karistusviset realiseerimata jätnud Patrick Kane'i karistus lõpes, kõmmutas Juuso Hietanen siniselt joonelt sellise püssi, millega USA väravat valvanud Jonathan Quickil polnud mitte midagi peale hakata. Soome ajakirjanikud on juba üpris rõõmsate nägudega."

Soome läheb juba 3:0 juhtima, kui võimsa kaugviske saadab ameeriklaste puuri Juuso Hietanen (46:10)

Ott Järvela jäähallist: "USA fännid tantsivad tribüünil päris tempokalt, aga meeskond pole seni sama ladusat mängu suutnud näidata ning viimane kolmandik algab Soome 2:0 eduseisul. Olgu igaks juhuks veelkord üle korratud, et Bolšoi jäähokihalli valdavalt venelastest koosnev publik on olukorraga väga rahul. Näiteks teisel poolajal kannustati Soome meeskonda hüüetega "Šai-bu!Šai-bu!Šai-bu!", aga kui USAl oli kasutada karistusvise, lasti võimsasti vilet."

2. kolmandikaeg

Ott Järvela jäähallist: "Teise kolmandiku lõpus vaadati litri imeliku trajektoori tõttu ka videokordust, ent USA ei saanud väravat ka selle abil. Viad 11sekundilise vahega sündinud Teemu Selänne ja Jussi Jokineni tabamustest juhib Soome 2:0 ning USA on luhanud kaks karistusviset. Nii on keeruline olümpiapronksi võita, kui oma šansse ära ei kasuta. Soome kaitse on ikkagi piisavalt tugev, et palju nad neid šansse USAle ei kingi ning lisaks teeb Tuukka Rask väravas väga korralikku mängu."

Kolmadik on lõppenud, Soome juhib 2:0

Pealevisked: USA 21 Soome 20, karistusminutid USA 4 Soome 4

Ott Järvela jäähallist: "USA ründaja Patrick Kane luhtab täna juba teise karistusviske. Soome on küll 2:0 eduseisis, aga samas on jäädud ka USA tugeva surve alla. Nüüd on vaja näidata Soome sisu ja võidelda. Ameeriklased peavad aga saama lahti ükskõiksusest, mis kipub praegu nende mängust läbi kumama."

Ameeriklastele juba teine karistusvise, kuid taas Partrick Kane eksib

Ott Järvela jäähallist: "Teemu Selänne viib Soome 1:0 juhtima! Ja kohe lööb Jussi Jokinen otsa ka 2:0 värava! Võimas! Avavärav lõi USA meeskonna rivist välja ning rivvi naasmise aitamise eesmärgil võtab USA time-out'i.

Soome ajakirjanikud mu ümber olid äsja pikalt-laialt arutanud, kuidas Soome võib praeguse koosseisuga vaid kaitsest lähtuvalt mängida, sest enamaks ei olda võimelised. Samas avaldasid nad arvamust, et meeskond mängib täna hoopis paremini kui eile Rootsi vastu ja tahab seda pronksi võita. Kaks kiiret väravat kinnitasid seda juttu - Soome tõesti tahab!"

Ja Soome juhib juba 2:0, Jussi Jokinen (21:38)

Soome läheb 1:0 juhtima, värava autoriks ei keegi muu kui Teemu Selänne (21:27)

1. kolmandikaeg

Ott Järvela jäähallist: "Esimene kolmandik läbi, seis 0:0, aga mäng on olnud kindlasti põnevam kui eilne Soome - Rootsi poolfinaal. USA on sooritanud 11 pealeviset soomlaste 8 vastu ning lisaks omati ka karistusviset, kui Soome kaitsja oma tsoonis katkist hokikeppi müksates vastast segas, aga skoor on avamata, sest eilse poolfinaali külmetuse tõttu vahele jätnud Tuukka Rask on väravas kindel."

Avakolmandiku järel seis 0:0. Pealevisked: USA 11 Soome 8, karistusminutid USA 2 Soome 4

Ott Järvela jäähallist: "USA kasuks määratud karistusviske sooritamine viibis pikalt, sest kohtunikel oli vaja otsust esmalt omavahel arutada ja seejärel Soome peatreenerile Erkka Westerlundile selgitada. Tuukka Raski tõrjet tervitas Bolšoi publik metsiku möirgega. USA poolt juba Venemaal ei olda. Isegi mitte siis, kui teiseks meeskonnaks Soome, kes veerandfinaalis Venemaa välja lülitas."

Ott Järvela jäähalist: "Soome ajakirjanikud, kelle seas täna istun, väidavad, et ka väljakumängijatele pannakse tõrjeid kirja. Väga hea, sest USA ründaja Ryan Kesleri tõrje oli lihtsalt super ja väärib jäädvustamist. Kui selle turniiri tõrjete TOP5 hakatakse koostama, peab Kesleri oma seal raudselt sees olema."

Kohtumine on alanud!

Enne mängu

Soome koondises on kahel mehel võimalik saada neljas olümpiamedal - superveteranil, 43-aastasel Teemu Selännel ja 39-aastasel kaitsjal Kimmo Timonenil. 

Samas tuleb ära märkida, et USA hokikoondis võitis viimati väljaspool Põhja-Ameerikat toimunud taliolümpial medali 1972. aastal Sapporos. Siis tuli hõbe. 

Olümpial kohtusid USA ja Soome viimati neli aastat tagasi Vancouveri poolfinaalis, kus ameeriklased võitsid 6:1.