Soome jäähokikoondise 43aastane kapten Teemu Selänne võitis Sotšis olümpiapronksi, millega lõpetas 23 aastat kestnud koondisekarjääri.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Õhtulehe olümpiablogi
23. veebruar 2014, 10:41

Ott Järvela | Sotši 2014 – vanameistrite olümpia (2)

Sotši taliolümpia tõestab ütlust, et sportlase vorm võib kõikuda üles-alla, aga tase on jääv. Vanameistrite medalisülem kinnitab, et suurimad tšempionid suudavad lisaks vastastele alistada ka passis seisvad numbrid.

Otsa tegi lahti Ole Einar Björndalen, kes võitis olümpiamängude esimesel võistluspäeval kuldmedali sprindis ja lisas sellele hiljem kulla segateatesõidus. Nende kahe medaliga kerkis 40aastane norralane kõigi aegade edukaimaks taliolümplaseks. Björndalen on võitnud 13 medalit, neist 8 kuldset. Senine tippmark kuulus Björn Dähliele (12 ja 8).

Björndaleni sprindikulda õnnestus Laura laskesuusastaadionil vahetult tunnistada. Elamus oli vinge. Inimesed vaatasid tablood ja vangutasid uskumatusest pead, endal näol naeratus, mis ütles: on ikka vana, on ikka üks paganama vahva vana!

Vaid päev hiljem hullasid vanameistrid Laura laskesuusastaadionist teisele poole Mzõmta jõge jäävas Sanki jäärennis. Meeste ühekelgul võitis hõbemedali seitsmendal taliolümpial võistelnud 42aastane Albert Demtšenko (Venemaa) ja pronks kuulus 40aastasele Armin Zoeggelerile (Itaalia), kellele see oli kuuendaks olümpiamedaliks (esimese võitis ta 1994 Lillehammeris).

Sarnaselt Demtšenkole karjääri seitsmendal taliolümpial – see on absoluutne rekord! – võistles Jaapani suusahüppaja, 41aastane Noriaki Kasai, kes lahkub Sotšist suure mäe hõbe- ja võistkonnavõistluse pronksmedaliga. Ajal, kui Kasai 1992 Albertville'is olümpiadebüüdi tegi, oli Sotšis mõlemad individuaalvõistlused võitnud poolakas Kamil Stoch 4aastane...

Vanameistrite triumfi jõulise lõppakordi eest hoolitses aga kõigist mainitud sportlastest eakam Soome jäähokimängija Teemu Selänne. Karjääri kuuendal olümpial võistelnud 43aastane Selänne viskas pronksimängus kaks väravat ja aitas Soome 5:0 võidule USA üle.

43 aasta ja 234 päeva vanusena võidetud pronksmedal tegi temast kõigi aegade vanima jäähoki olümpiamedalisti (eelmine rekordiomanik Igor Larionov võitis 2002 Salt Lake City's pronksi 43 aasta ja 83 päeva vanusena).

Selänne fenomen jõudis Bolšoi jäähokihalli mehitanud valdavalt venelastest koosnenud publikule väga hästi kohale. Just temale kaela riputatud medalit tervitati kõige suurema hõiskega.

Kui Selänne Soome meeskonna auringile juhatas, aplodeeris talle ka terve pressitribüün, siinkirjutaja nende seas. Jäähoki elava legendi meeskonnakaaslased otsisid mängu Selänne kiitmiseks sõnu, ent jäid hätta. Aga kõik said ikkagi aru.

Sotši olümpia ülevaima elamuse eest hoolitses Soome vanameister.