Norra laskesuusataja Ole Einar Björndalenist sai Sotšis taliolümpiamängude kõigi aegade edukaim sportlane.Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV
Sotši 2014
23. veebruar 2014, 11:32

Sotši olümpia numbrites ehk mille poolest jääb meelde 0,003? (3)

Sport põhineb teatavasti numbritel ja arvudel ning Sotši taliolümpia 15 spordiala 98 medalialal, kus osalesid 88 riigi sportlased, kogunes neid rohkesti. Tõstame neist esile kõnekamad.

1:41,57 oli aeg, millega Tina Maze (Sloveenia) ja Dominique Gisin (Šveits) naiste kiirlaskumises kuldmedali jagasid.

1447 päeva on tänase seisuga aega Pyeoongchangi taliolümpia avatseremooniani, mis peetakse 9. veebruaril 2018.

74 sekundit enne naiste jäähokiturniiri finaalmatši kolmanda perioodi lõpusireeni tabas USA naiskonna pealevise valveta Kanada värava posti. 3:1 eduseis jäi saavutamata ning allesjäänud aja jooksul suutis Kanada viigistada ning lisaajal ka mängu võita.

43 aastat vana on meeste jäähoki pronksimängus kaks väravat visanud Teemu Selänne. Kuue olümpiaturniiri jooksul kogus Soome jäähokilegend enda arvele 43 resultatiivsuspunkti, mis on olümpiamängude rekord.

23 medalit 32 võimalikust ehk 72% võitsid Sotši olümpial Hollandi kiiruisutajad. Lihtsalt ülivõimas.

13 taliolümpiamängude medalit on pärast kahte Sotšis võidetud kuldmedalit võitnud Norra laskesuusataja Ole Einar Björndalen. Tegemist on taliolümpiamängude kõigi aegade parima näitajaga.

10 taliolümpiamängude medalit on pärast kolme Sotšis võidetud kuldmedalit võitnud Norra murdmaasuusataja Marit Björgen. Tegu on taliolümpiamängude kõigi aegade parima näitajaga naiste arvestuses.

7 taliolümpiamängudel osalesid Venemaa kelgutaja Albert Demtšenko ja Jaapani suusahüppaja Noriaki Kasai, kes mõlemad lahkuvad Sotšist medaliga (Demtšenko hõbe, Kasai hõbe ja pronks).

6 taliolümpiamängudel on nüüd medali võitnud Itaalia kelgutaja Armin Zoeggeler, kes võitis Sotšis meeste ühekelgul pronksmedali.

5 medalit võitis Sotši taliolümpial Hollandi kiiruisutaja Ireen Wust. Sama või enam ei suutnud ükski sportlane.

1 korda toimusid taliolümpiamängud Venemaal.

0,003 sekundit oli meeste 1500 m distantsil olümpiavõitjaks tulnud Poola kiiruisutaja Zbigniew Brodka edu hollandlase Koen Verweij ees.