Nicklas Bäckström pidi finaali telerist vaatama. Rootslaste arvates ülekohtusestFoto: BRIAN SNYDER
Sotši 2014
24. veebruar 2014, 12:23

Bäckströmi dopingusaaga: rootslased süüdistavad ROK-i, NHL mängukeeluks põhjust ei näe (1)

Sotši talimängude kõige vastuolulisemaks dopingulooks kerkis Rootsi hokikoondise tähtmängija Nicklas Bäckströmi "vahele võtmine" vahetult enne finaalmängu. Rootsi koondise mänedžeri Tommy Boustedti arvates oli sisuliselt tegemist Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROKi) vandenõuga, Põhja-Ameerika profiliiga NHL andis aga teada, et nemad Bäckströmi karista ei plaani ja mees võib kohe väljakule naasta.

Bäckström kasutab juba aastaid allergiaravimit Zurtec-D, mis pole iseenesest keelatud ainete nimekirjas, kuid mille tase ei tohi dopinguproovis ületada teatud piiri. Bäckströmilt võetud proov aga just selle piiri ületamist näitas ja nii käskis ROK vahetult enne olümpiafinaali Bäckströmi meeskonnast eemaldada.

"ROK purustas Rootsi hokiajaloo ühe suurima päeva," põrutas Boustedt pärast 0:3 kaotatud finaali otsekoheselt.

Boustedti sõnul viivitas ROK nimme Bäckströmi positiivsest dopinguproovist teatamisega - proov oli võetud kolmapäeval ehk rootslaste sõnul pidanuks tulemused teada olema reedeks [finaal toimus pühapäeval - toim] - et kogu loole saada maksimaalset tähelepanu.

"Nende ajastus oli kohutav, aga minu arvates oli see nii just plaanitudki," jätkas Boustedt. "Kujutage nüüd ette - meeskond ja treenerid said sellest teada vähem kui kaks tundi enne mängu algust. Ja selle ajaga tuli nüüd ümber teha näiteks ülekaalus ja vähemuses mängimise plaanid!"

"Neil olid tulemused olemas juba varem, kuid nad ei avaldanud neid, sest mida lähemale mäng tuli, seda enam olid inimesed sellest huvitatud. Sel kombel saab ROK näidata, kuidas sport ei tolereeri mingil viisil dopingut, neil on vaja näiteid, millega pettureid hirmutada. Kuid antud juhul kinnitas ka rahvusvahelise hokiliidu meditsiiniekspert Mark Aubry, et tegemist ei ole dopinguga, seega ei ole Nick ka üks petistest ja kogu lugu võtab veelgi trööstituma kuju."

"Ma ei nuta just väga sageli, aga kui ma kui ma selle teate Nicklasele pidin edasi andma, nutsime me mõlemad. See oleks pidanud olema tema elu tähtsaim mäng."

Oma seisukoha ütles läbi asekomissar Bill Daly välja ka profiliiga NHL ning nende sõnum on selge: Bäckström võib koheselt oma koduklubi Washington Capitalsi eest jääle naasta.

"Positiivne proov oli põhjustatud tavalise allergiaravimi teadlikul tarvitamisel, mille kasutamine oli meeskonna arsti poolt lubatud ja ravimi tarvitamine ei anna sportlasele võrreldes konkurentidega mingit eelist. Aine, mis põhjustas positiivse dopinguproovi, ei ole NHL-i keelatud ainete nimekirjas," kommenteeris Daly.

"Arvestades asjaolusid, ei näe me mingeid takistusi, miks ei peaks Bäckström oma koduklubi Washington Capitalsi esindama," kinnitas Daly, et NHL-i jaoks on teema lõpetatud.