«Ilm oli nii soe, et kartsin kuumarabanduse saada!» Venemaa suusataja Julia Tšekaljova naiste 10 km võistlusest.Foto: Reuters / Scanpix
Sotši 2014
25. veebruar 2014, 07:00

Sotši olümpia parimad numbrid ja killud

1.41,57 oli aeg, millega Tina Maze (Sloveenia) ja Dominique Gisin (Šveits) naiste kiirlaskumises kuldmedali jagasid.

1447 päeva on tänase seisuga aega Pyeongchangi taliolümpia avatseremooniani, mis peetakse 9. veebruaril 2018.

74 sekundit enne naiste jäähokiturniiri finaalmatši kolmanda perioodi lõpusireeni tabas USA naiskonna pealevise valveta Kanada värava posti. 3:1 eduseis jäi saavutamata ning allesjäänud aja jooksul suutis Kanada viigistada ning lisaajal ka mängu võita.

43 aastat vana on meeste jäähoki pronksimängus kaks väravat visanud Teemu Selänne. Kuue olümpiaturniiri jooksul kogus Soome jäähokilegend enda arvele 43 resultatiivsuspunkti, mis on olümpiamängude rekord.

23 medalit 32 võimalikust ehk 72% võitsid Sotši olümpial Hollandi kiiruisutajad. Lihtsalt ülivõimas.

13 taliolümpiamängude medalit on pärast kahte Sotšis võidetud kuldmedalit võitnud Norra laskesuusataja Ole Einar Björndalen. Tegemist on tali-olümpiamängude kõigi aegade parima näitajaga.

10 taliolümpiamängude medalit on pärast kolme Sotšis võidetud kuldmedalit võitnud Norra murdmaasuusataja Marit Björgen. Tegu on taliolümpiamängude kõigi aegade parima näitajaga naiste arvestuses.

7 taliolümpiamängudel osalesid Venemaa kelgutaja Albert Demtšenko ja Jaapani suusahüppaja Noriaki Kasai, kes mõlemad lahkuvad Sotšist medaliga (Demtšenko hõbe, Kasai hõbe ja pronks).

6 taliolümpiamängudel on nüüd medali võitnud Itaalia kelgutaja Armin Zoeggeler, kes võitis Sotšis meeste ühekelgul pronksmedali.

5 medalit võitis Sotši taliolümpial Hollandi kiiruisutaja Ireen Wüst. Sama või enamat ei suutnud ükski sportlane.

1. korda toimusid taliolümpiamängud Venemaal.

0,003 sekundit oli meeste 1500 m distantsil olümpiavõitjaks tulnud Poola kiiruisutaja Zbigniew Brodka edu hollandlase Koen Verweij ees.

"Bobikelgus tuleb istuda hästi vagusi. Kui keegi peeretab, siis suudad mõelda vaid finišisse jõudmisest, kus kõik karjuvad ja tahavad kelgust välja saada." Läti bobisõitja Hlevijs Lusis avaldab bobisõidu-saladuse.

"Mõnesid tüdrukutelt saabunud sõnumeid ei saa ette lugeda." Oma telefoninumbri kiivri peale kirjutanud Venemaa lumelauasõitja Aleksei Sobolev kirjeldab teo tagajärgi.

"Meie kohalolek on Jamaikale tähtis vaatamata tõigale, et meie saare peal näeb jääd vaid külmkapis." Jamaika bobisõitja Winston Watts.

"Noh, õgige mind ära! Sööte mu ära ja olengi kadunud!" Venemaa jäähokikoondise peatreener Zinetula Biljaletdinov pärast veerandfinaalikaotust Soomele.

"Detsembris murdsin neli roiet ja mu kops vajus teist korda sisse. Olin kolm ja pool nädalat haiglas, kaks toru rindkerest välja turritamas. Kaotasin kehakaalust seitse kilogrammi." USA vigursuusataja Torin Yater-Wallace oma teekonnast Sotši olümpiale.

"Ilm oli nii soe, et kartsin kuumarabanduse saada!" Venemaa suusataja Julia Tšekaljova naiste 10 km võistlusest.

"Võistkonna-võistluse hea külg on, et Hollandi kiiruisutajad võistlevad koos ja saavad võita vaid ühe medali!" USA kiiruisukoondise treenerile Kip Carpenterile Hollandi neli kolmikvõitu meelt mööda pole.

"Mu isa ja mina lõime ja moodustame Briti Neitsisaarte suusaliidu. Kui esimest korda rahvuslikku olümpiakomiteesse läksime, siis nad arvasid, et me räägime veesuusatamisest!" Briti Neitsisaarte vigursuusataja Peter Crook on riigi esimene taliolümplane pärast 1984. aastat.

"Ma selgitan neile, et teen täpselt sedasama, mis pingviinid, kes end kõhu peal mööda jääd libistavad." Õpetajana töötav Austraalia skeletonisõitja Lucy Chaffer tutvustab juttu, kuidas ta oma spordiala õpilastele lahti seletab.

"Kutsusin teda õelaks plikaks. Ta pole mu parim sõber, aga on saamas heaks kolleegiks." Poola suusahüppaja Kamil Stoch kirjeldab normaalmäge. Suhe sujus – Stoch võitis kuldmedali.

"Laseme rohkem sportlasi korraga rajale ja teeme ala veel hirmuäratavamaks!" USA lumelauakrossisõitja Nick Baumgartner.