LÕBUSALT: Venelased näitasid, et suudavad iseenda üle nalja heita, sest lõputseremoonial näideldi avatseremoonia äpardust, mil üks olümpiarõngas ei süttinud. Foto: Reuters / Scanpix
Sotši 2014
25. veebruar 2014, 07:00

Sotši taliolümpiamängude tähestik A-Ü (3)

Olümpiamängud on traditsioonidest pakatav sündmus ja traditsioone austab ka Õhtuleht, võttes traditsioonilised olümpiamängud kokku traditsioonilisel viisil, pannes kokku traditsioonilise olümpiatähestiku. Elagu traditsioon!

Adleri rajoon Sotši kesklinnast tunnise rongisõidu kaugusel oli see täpne koht, kus asus olümpiamängude süda.

Bolšoi jäähokihall ehitati eesmärgiga, et seal kroonitakse olümpiavõitjaks Venemaa. Asjad läksid teisiti, aga loodetavasti saab uhke areen peagi pesaks uuele KHLi meeskonnale.

Charlotte Kalla võimas esitus murdmaasuusatamise naiste teatesõidus oli olümpia üks vingemaid elamusi!

Dopinguta ei möödunud ka Sotši taliolümpia. Nimekaim vahelevõetu oli Saksamaa laskesuusataja Evi Sachenbacher-Stehle, aga Eestit huvitab rohkem 2006. aasta Torino olümpia proovide taastestimise lõplik protokoll.

Eksootikat nägime Sotšis rohkem kui talimängudel kunagi varem. Paraguai, Ida-Timor, Nepaal, Mehhiko, Peruu, Togo, Bermuda, Zimbabwe, Dominica, Tonga – nad kõik on vajalikud, et taliolümpia saaks kasvada.

Fišti olümpiastaadion – ehitatud vaid ava- ja lõputseremoonia tarbeks – on üks paljudest spordirajatistest, mille elujõulisuse tagamisega peab Sotši kõvasti vaeva nägema.

Gornaja Karusel, hotellikompleks, mis Sotši olümpia tarbeks Krasnaja Poljanasse rajati, on erakordselt uhke. Loodetavasti ei muutu majad tulevikus tondilossideks.

Hup Holland Hup! See on küll jalgpallilaul, ent kõlbas väga hästi kõlama ka Adler Arenal, kus jagati medaleid kiiruisutamises. 32 autasust 23 (sh neli kolmikvõitu) ehk 72% läks Hollandisse.

Iluuisutamine osutus Eesti edukaimaks spordialaks tänu Viktor Romanenkovi 24. kohale. Murdmaasuusatamise ja Suusaliidu õudusunenägu teostus reaalsuses.

Jäähoki oli, on ja jääb tali-olümpia hitiks. Ühineme hardas palves, et NHLi mängijad ka edaspidi olümpial mängiksid.

Kontaktläätsed Grete Gaimi silmades said kuulsaks üle maailma. Kahjuks oli see ka ainuke kord, kui maailma meedia Sotši olümpial Eestile tähelepanu pühendas. Sportlikud etteasted ju selleks põhjust ei andnud.

Laura murdmaa- ja laskesuusakompleks oli Eesti delegatsiooni lakmuspaber. Parim sealt saadud individuaalne koht oli Indrek Tobrelutsu 29.

Medalitabeli võitis teist korda taliolümpiamängude ajaloos Venemaa, kes kogus 13 kulda, 11 hõbedat ja 9 pronksi.

Neli olümpiarõngast viiest avanes Sotši olümpia avatseremoonial tehnilise apsu tõttu. Väga muhe, et lõputseremoonial selle apsu üle nalja heideti.

Ole Einar Björndalen ja teised vanameistrid (Noriaki Kasai, Albert Demtšenko, Armin Zoeggeler, Teemu Selänne) tõestasid, et tõelise tšempioni puhul on vanus kõigest number, mitte piiraja.

Pliinid kalamarja, hakkliha, juustu, singi, moosi, šokolaadi ja kohupiimaga olid Adleri olümpiapargis kõige minevam söögikaup.

Rekordeid purustati Sotši talimängudel rohkesti. Enim riike (88), enim medalialasid (98), enim sportlasi (2856). Aga taliolümpial on ruumi veelgi kasvada.

Subtroopikas toimus taliolümpia esimest korda. Kui troopikasse tungimine on keeruline, siis lõunapoolkerale – seal pole seni peetud ainsatki taliolümpiat – kindlasti mitte. Aga see ei saa juhtuda enne 2026. aastat.

Thomas Bach, Rahvusvahelise Olümpiakomitee president, magas ühe öö Eesti delegatsiooni majakeses. Meie suurim võit sel olümpial.

Undav radiaator oli üks väiksemaid hädasid, mida Sotši külalised poolvalmis hotellides kohtasid. Mängus osalesid ka murduvad kardinapuud, sooja vee puudumine ja ahvid, kes elektri ära võtsid.

Vaultier, Pierre on mees, kes võitis lumelauakrossis kuldmedali, millest pool tuleb tema kaasa Kadri Pihla sõnul Eestisse. Väga hea.

Õlu, mille kanguseks null, oli Sotši olümpia põhiline jook, sest spordiareenidel on Venemaa seadustega alkoholimüük keelatud.

Äri tehti Sotši olümpial kõvasti. Rahvas ostis maskotte ja muud nänni nagu hullud. Maskottidest olid jänes ja karu mõlemad popid, leopard aga mitte eriti, sest see oli kogu aeg kõige hõlpsamini kättesaadav.

Ökoloogiline jalajälg, mille Sotši olümpia endast maha jätab, on kahtlemata suur, sest 9 miljardi dollari eest ehitatud raud- ja kiirtee Adlerist Krasnaja Poljanasse rammis end jõuliselt loodusest läbi. Aga samas lubati mägedesse leopardid elama panna.

Ümberarvestamine Sotšis võidetud medalite osas toimub 2024. aastal, sest dopinguproovide järeltestimise aega pikendati 10 aastale.