David HowmanFoto: Bela Szandelszky
Doping
26. veebruar 2014, 07:00

WADA: kasvuhormooni test on nüüd täpsem (3)

5. veebruaril Sotšis antud pressikonverentsil selgitas Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) tegevjuht David Howman põhjalikult Andrus Veerpalu juhtumiga seotud asjaolusid.

"Rahvusvaheline spordikohus (CAS) ütles Veerpalu-juhtumis, et peame hGH-testi ja selle piirmäärasid põhjalikumalt tõestama. See töö on nüüd tehtud kahe sõltumatu, teineteisest eraldi tegutsenud töögrupi poolt. Need mõlemad jõudsid väga samalaadsele tulemusele, mis omakorda on väga lähedane piirmääradele, mida WADA kasutas Veerpalu-juhtumi puhul (Veerpalu proovide näidud olid A-proovil 2.62 ja 3.07, B-proovil 2.73 ja 2.00. Vanad piirmäärad olid 1.81 ja 1.68, uued on 1.81 ja 1.87 – toim).

Nüüd tuleb tehtud uurimiste tulemused avaldada eelretsenseeritud teadusajakirjas, mis juhtub usutavasti lähinädalate jooksul. Ja siis võetakse test kasutusele. Sportlastelt võetud proove, mis on alles, saab uuesti analüüsida.

Testi, mida Veerpalu pärast positiivse dopinguproovi andmist hages, on kasutatud aastaid. CAS ütles, et kuigi Veerpalu oli kehavälist kasvuhormooni tarvitanud, ei saanud testi lõplikult usaldada, sest see ei põhinenud piisavalt suurel testgrupil.

Kui enne olid piirmäärad paika pandud 1000 inimeselt, siis nüüd 20 000 inimeselt võetud proovide põhjal. Need tuleb nüüd CASi otsuse kohaselt eelretsenseerida ja siis teadusajakirjas avaldada."