UUENDUS: Gerd Kanter näitab, kuidas kasutada Bemerit, mis aitab vigastusi ennetada. Mati HiisFoto: MATI HIIS
Kergejõustik
27. veebruar 2014, 07:00

Kanter kasutab aparaati, mis aitab vigastusi ennetada (17)

3000 eurot maksev Bemer parandab kettaheite olümpia­võitja verevarustust

Kui seljavigastus Gerd Kanteri eelmisel kevadel jalust niitis ja kogu suve kimbutas, otsis olümpiavõitja variante, kuidas probleemist võimalikult kiiresti jagu saada. Väärt teavet andis talle Soome odaässa Tero Pitkämäki abiline, soovitades šveitslaste aparaati.

Nimelt pidi Pitkämäki mullu juuni keskel küljelihase operatsioonile minema ja tavapärase taastumise korral olnuks keeruline kaks kuud hiljem Moskvas toimunud MMil võistelda, rääkimata pjedestaalile pürgimisest. Ometi võitis meie põhjanaaber hõbemedali.

Kaks seanssi päevas

Kanteri sõnul aitas just šveitslaste loodud aparaat Bemer Pitkämäkil lõikusest oluliselt kiiremini taastuda.

"Bemeril on viis signaali, mis mõjutavad verevarustust," räägib Kanter. "Pigem on see vigastusi ennetav aparaat – parandab vereringet, transportides haigetesse ning põletikulistesse piirkondadesse paremini verd ja toitaineid."

Kanter märgib, et Bemeriga on saavutatud häid tulemusi isegi sclerosis multiplexi ravis.

"Selle haiguse puhul on tegemist väga raskete liikumishäiretega," osutab tiitlivõistlustelt üheksa medalit võitnud kettaheitja pea- ja seljaaju tõvele, mille korral kahjustub närvirakkude ümber olev müeliinkiht.

Eesti viimase kümnendi edukaim sportlane kasutab Bemerit kaks korda päevas. "Üks seanss on kaheksa minutit," selgitab Kanter.

"Nii katan kogu päeva vajadused. Aparaat aitab kehal end ise ravida, olgu sul siis külmetushaigus või palavik. Bemeril on olemas ka pikad programmid, mille saab ööseks peale panna."

Kanter kaalus 3000 eurot maksva meditsiinilise abivahendi ostmist, kui ühtäkki selgus, et Eesti Spordimeditsiini sihtasutusel on see juba soetatud.

"Tuli välja, et Mihklil (sihtasutuse juht doktor Mardna – toim) on Bemer olemas," lausub Kanter.

"Pärast hooaega sain aparaadi enda kätte. Võin öelda, et sellest on palju kasu olnud."

Kanter imeaparaati LAVi kaasa ei võtnud

Kanter kasutab Bemeri uuemat mudelit, mis võimaldab teha ka valgusravi.

"Olen treeningutel piisavalt rassinud ja olen juba nii vana, et vigastuste ennetamiseks tuleb kasutusele võtta kõikvõimalikud lubatud asjad," räägib Kanter, kes saab mais 35aastaseks.

Sügisest veebruari lõpuni on Kanter Bemerit kasutanud ühe erandiga – ta ei võtnud aparaati kaasa hiljuti lõppenud nelja nädala pikkusesse Lõuna-Aafrika laagrisse, kus abistas teda tavapäraselt füsioterapeut Indrek Tustit.

"Iseenesest Bemer kotis väga palju ruumi ei võta – madratsi saab kokku panna ja aparaat on väike," ütleb Kanter.

"Kuid selg ja kogu keha pidas laagris hästi vastu, plaanid õnnestus täita sajaprotsendiliselt. Ainult esimestel päevadel tõmbas selja natuke kangeks, aga väljas heites on see normaalne."