OHTLIK MÄNG: Mehhiko polomängija Carlos Gracida hukkus teisipäeval USAs Floridas peetud kohtumisel. Foto: AP / Scanpix
Sport | Muud alad
28. veebruar 2014, 07:00

Suurbritannia printside polotreener Carlos Gracida jäi hobuse alla ja hukkus

Polostaari jabur hukkumine

"Mees, kes õpetas tulevastele kuningatele kuninglikku ala." Just nii tituleeris Florida ajaleht Sun Sentinel 53aastast Mehhiko polomängijat Carlos Gracidat, kes teisipäeval traagiliselt hukkus. Tema leinajate seas on ka Suurbritannia kuninglik perekond.

Kõlab labaselt ja jaburalt, aga Gracida hukkus, sest jäi hobuse alla. Floridas asuvas Palm Beachi poloklubis toimunud kohtumises tabas üks kaasmängija kogemata polokepiga Gracida võistlushobuse pead, mis tugevalt nõksatas ja Gracidat tabas. 53aastane mees kukkus sadulast ja hobune omakorda varises talle peale.

Gracia toimetati helikopteriga haiglasse, aga ta suri teadvusele tulemata ajuturse- ja –verejooksu tagajärjel. Surmahetkel viibisid Gracida voodi kõrval sõbrad ja lähedased.

Kui 19. sajandil Indias oli polo nii-öelda igamehe-sportmäng, siis sama sajandi lõpus Suurbritanniasse jõudes oli sellest kujunenud väga elitaarne spordiala, sest polomänguks on vaja mitut hobust, mis on jõukohane vähestele.

Klassiühiskonna kõrgaegadel oli polomängul väga tähtis roll – just seal sobitati kokku aadlike ja rikkurite võsukesi. Peenem rahvas ei soovinud ju, et pööbel nende ihuvilja rüvetaks ning kinnistes klubides peetud polomängudel puudus oht, et lihtrahvas tulevase eliidi kurameerimist häiriks.

Tugev kuninglik hõng on polol juures siiani. Seda aitab elus hoida ka Suurbritannia kuninglik perekond, kes kõik suured polosõbrad. Elizabeth II on polomatšidel nähtud sageli, troonipärija prints Charles ning tema pojad William ja Harry on kõik innukad polomängijad.

Kuninganna lemmik

Gracida tundis printse isiklikult ja hästi. Näiteks meenutas Gracida ükskord, kuidas prints William tutvustas talle oma praegust abikaasat Kate’i: "Prints William ütles Kate’ile: see mees on kõigi aegade parim polomängija, ta on legend ja mu isa arvab täpselt sedasama."

Briti ajakirjanduse teatel oli 53aastaselt hukkunud mehhiklane kuninganna Ellizabeth II lemmikuim polomängija.

Polo Kuulsuste Halli kuulunud Gracida õpetas lisaks tulevastele kuningatele polomängu mitmetele staaridele, näiteks Sylvester Stallone’ile.

Polo puust ja punaseks

• Polo-sarnast mängu harrastati Pärsias juba 5. sajandil enne meie aja arvamist. Tänapäevase mängu juured peituvad 19. sajandi

• Indias, kust Briti ohvitserid selle 1860ndatel impeeriumi erinevatesse nurkadesse eksportisid.

• Polo väljak on 274 × 146 meetrit suur ehk ligi kuus korda suurem kui jalgpalliplats. Ühte võistkonda kuulub neli ratsanikku, kelle sihiks on lüüa pall mängukepi abil väravasse, mis asuvad väljaku mõlemas otsas ja mille laiuseks on kaheksa jardi (täpselt sama, mis jalgpalliväraval).

• Polomatš koosneb 7minutilistest perioodidest, mida on sõltuvalt tasemest 4-8. Iga perioodi järel vahetavad mängijad hobuseid.

• Polo kuulus olümpiamängude kavva 1900., 1908., 1920., 1924. ja 1936. aastal. Rahvusliku pololiidud on olemas enam kui 80 riigis.

Õhtuleht.ee