Maadlussaal Korrus3 võtab üha rohkem ja rohkem ilmet.Foto: Erakogu
Spordiblogi
28. veebruar 2014, 15:17

Martin Plaser | Kiired ajad, autod ja mõtted (4)

Mida rohkem võtad, seda rohkem jõuad. See vist käis Asterixi koomiksitegelaste, mitte inimeste kohta. Mingil hetkel saab füüsiline aeg otsa ja siis tuleb hakata selekteerima. Valikus on kõik head ja meeldivad asjad.

Valmides Eesti suurimaks maadlussaaliks saav Korrus3 on heas rütmis. Minu aeg oleks ammu kulunud, kui poleks abilisi. Neid, kes on valmis hommikust õhtuni töötama ning oma ettevõtte kasumist näpistama, et maadlus areneks. Mina jooksen ja maadlen treenerina, otsin saalile kliente ja korraldan maadluse kampaaniat. Ja siingi on hea tõdeda, ma pole üksi!

Sügisel, mil peamised ettevalmistustööd ja korrastamine tehtud, oli otsusekoht, kas arendada mõlemad saalid korraga või teha üks ning siis alles teine. Praegu mõistan, et pesu-ja riietusruumide kõrval oli see väike pseudoprobleem, mida arutada. Näen reaalselt, et ilma ehitusettevõtte juhtimiskogemuseta oleksin praeguseks vee-, kanalisatsiooni- ja ventilatsioonitööde alustamisest valgusaasta kaugusel.

Plaksuta käsi, kui Sul on rõõmus meel, et saad vaadata kanalisatsioonitoru. Hüppa rõõmust lakke, kui tunned värske värvi lõhna, sest peatselt on pesuruumide põrand plaaditud ja seinad ilusad erksad, kollased. On hulk väikseid töid, mis oma tehniliste võtete poolest täiesti tegemata jääks, sest pole eriteadmisi. Kasvõi selline, et teaks kahte kipsplaati plekiribaga omavahel jäigemalt ühendada.

Lambid, kraanikausid, kerised, wc-potid, segistid, nagid, kapid, mopid, lapid- see kõik peab kuhugi mahtuma, st kuhugi eelarvesse mahtuma. Koristaja nõuab kappi, kuhu tarbed panna. Hetkel ongi suur surve viimaste tööde lõpetamiseks, kuid siis on vaja ruumid sisustada, funktsioonide tarvis.

Massaažiruum, millele vaja lauda, mis kannataks 130+ kiloseid maadlejaid. Laud, mis ei nagiseks, ragiseks ja peamine, kõrgus oleks reguleeritav. Kui pidada treeninglaagrit, on vajalik massööri kohalolek, et tagada raskete treeningpäevade järel hea rotatsioon saun, massaaž, puhkus, söök.

Laagripäeva tasu on ulmeline. Mõtled, et korraldad laagri ja teenid sellega natuke lisaraha. Nüüd olen jõudnud tõdemusele: rõhk jääbki sõnale "natuke". Koore võtavad majutajad, toitlustajad, transport ning alles siis jääb midagi maadlussaalile ning treeneritele.

Üldjuhul tulevad koolitajad ja treenerid koos sportlastega. Seega jääb koordineeriv roll või väiksemal juhul ainult saali rentimine. Kui numbreid liita, siis kerkib ühe trennipäeva tasu ühele sportlasele kõrgemaks, kui mõni päevas teenib. Enamus sportlaseid ei teeni midagi, sest on õpilased või spordile keskendunud ja loodavad alaliidule, sponsoritele või vanematele.

Õnneks on Tallinnas hostelid ja toitlustajad, kes on nõus spordile soodustusi pakkuma. Olen käinud mitmetes neist asutustest ning saanud kokkulepped, et piirhinnad oleks all, pealegi on maadluslaagrite korraldamine plaanis regulaarselt. Seega võiks korra tõestanud koostöö toimida pikema aja vältel.

Saal pole veel 100% valmis, kuid kangemad treenivad. Oleme korraldanud juba mõned laagrid, mis tegelikkuses tähendab, et tehakse 2-3 trenni päevas.

Eesoleval nädalavahetusel toimuvad kadettide vanuseklassi meistrivõistlused kreeka-rooma maadluses ja naistemaadluses (tüdrukud, vabamaadlus). Põltsamaal peetavatele võistlustele plaanin viia neli last Alaverest.

Kuigi nad on MK Anija nimekirjas, pole nad tiitlivõistlustel oma klubi esindajad. Raha kokkuhoidmiseks on nad tiitlivõistlustel Korrus3 nimekirjas, sest Korrus3 on aastast 2013 Eesti Maadlusliidu liige. Ja siit meenubki, et EML saadetud arve on maksmata. Eks laupäeval Märjamaal enne võistluseid maksan. Kui Põltsamaale asja, tule võistluseid vaatama, näitan pilte valmivast saalist, räägin murejuttu ja kutsun rõõmudest osa saama.

***

Loe minu iganädalasi ülevaateid ja mõtteid maadlusest. Loe sellest kuidas ma võitlen seinalt maha voolava värviga, käin viies kohas trenni andmas, tegelen maadluse propageerimisega.

Loe minu mõtteid, kas ja kui palju mõjutab maailmamaadlus väikese Eesti maadluselu. Võibolla on Sul midagi sellest õppida, võibolla mulle õpetada. Kirjuta mulle [email protected], märgusõna "Õhtuleht toetab Eesti Maadlust".