UUDISTAB: Eelmise taliolümpia kaanetüdruk Kristina Šmigun-Vähi uurib olümpiaraamatut. Kes seekord esikaanele pannakse? Foto: JOOSEP MARTINSON
Sotši 2014
1. märts 2014, 08:00

Ja Sotši olümpiaraamatu esikaanele pannakse…? (61)

Eesti koondise jaoks äpardunud Sotši mängude järel on olümpiaraamatu kokkupanijal Gunnar Pressil peamurdmist tavapärasest kõvasti rohkem – kes küll panna kaunistama esikaant? Eesti spordiajakirjanduse grand old man soostus avaldama mõned variandid, kuid toonitas: lõplik otsus pole tehtud.

Press möönab, et olukord pole kerge. Või täpsemalt: esimest korda on üldse mingi "olukord".

Siiani olnud valik alati lihtne ja loogiline: "Kui Torinos Kristinat (Šmigun-Vähi) ja Andrust (Veerpalu) ühe pildi peal polnud, oli selge, et tuleb panna Kristina, sest tema võitis kaks kulda. Eelmisel taliolümpial Vancouveris oli samuti selge, et vapiloomaks saab Kristina. Küsimus oli vaid, millist pilti kasutada. Võrdseid variante oli sadu."

Ka teiste Pressi taktikepi all valminud tali- ja suveolümpia raamatute kaanepildi valiku dikteerisid ette sportlaste sooritused areenil. Tänavu…

"Lõplikku otsust pole. Üks võimalus on kasutada nelja olümpiarõnga sümbolit," avaldab Press, kes rõhutab, et kindlasti ei tasuks avamisel toimunud väikese tööõnnetuse motiivi võimalikku kasutamist pahatahtliku kriitikana võtta.

Teatavasti pidi staadioni lae alla tõstetud viiest lumehelbest saama viis olümpiarõngast, paraku viies lumehelves streikis ega soostunud olümpiarõngaks moonduma.

"Selline asi vaid kaunistab olümpiat. Ilkumiseks ma põhjust ei näe," kinnitab Press, märkides, et taolisi inimlikke ja meeldesööbivaid pisiapse on juhtunud varemgi.

"Teine variant on keegi rajalt – näiteks Ole Einar Björndalen. Kogu austuse juures temasse pean tunnistama, et ma isiklikult ei usu sellesse varianti," nendib Press.

Kas eestlased on välistatud?

"Miks? Näen ka neid variante. Ma pole väga medaliahne inimene," lausub Press, kes käis Õhtulehega vesteldes näiteks välja suusatava Aivar Rehemaa variandi.

"Praegu on otsingute faas. Õhtulehe lugejad võivad kas või tuhat ettepanekut teha."

Aga libahundiläätsedega Grete Gaim – too foto oli huvitaval kombel meediaportaalides ülekaalukalt kõige loetavam olümpiauudis. Press kõhkleb.

"Tema erutas vist rohkem meediat kui rahvast," arvab ta. Ent ei välista ka Gaimi. Ega kedagi muud.

Vaid üks on kirikukantslist maha hüütud: "Viktor Romanenkovi kukkumist me kaanele kindlasti ei pane!"

Lõpliku valiku teeb toimetaja koos Ajakirjade Kirjastuse ja EOKga. Paljude Eesti spordiajakirjanike ühistööna valmiv raamat ilmub märtsi lõpus.