Marko Albert Uus-Meremaal esimesena lõpetamas. Foto: Ironman.com
Sport | Muud alad
3. märts 2014, 08:00

Marko Albert triatlonivõidust: ilmselt karjääri parim võistlus! (2)

Oma triatleedikarjääri lühemal distantsil alustanud ja Eestit ka olümpiamängudel esindanud Marko Albert jõudis nüüd esimest korda täispika Ironmani võiduni, triumfeerides Uus-Meremaal. Sõna «triumfeerides» on täiesti omal kohal, sest ta edestas lähimat jälitajat rohkem kui 4 minutiga!

«Kui räägime pikast distantsist, siis kindlasti parim võistlus! Ja võimalik, et ka terve karjääri parim,» arutles Albert kaugelt maakera kuklapoolelt. Saavutuse erakordsust tõstab asjaolu, et temast sai 14aastase vaheaja järel esimene eurooplane, kes suutis Uus-Meremaa Ironmani võita. Mullu oli ta tolle võistluse lõpetanud teisena.

Kangemad vastased olidki kohalikud mehed, kuid 180 km pikkune rattadistants oli see koht, kus Albert nad kandadelt raputas. «Kui poolel maal toidukotte jagati, kukkus minu oma maha. Sain enda peale nii pahaseks, et otsustasin: pean nii kiiresti kui võimalik jõudma järgmisse toidupunkti, et saaksin normaalselt keha kinnitada. Ühel hetkel oli edu 15, järgmisel 30 sekundit. Siis mõistsin, et tulen samamoodi edasi panna,» jutustas Albert otsustavatest sündmustest.

«Rohkem ei mõelnud ma sellele enam enne, kui kilomeeter pärast jooksumaratoni algust. Siis kuulsin, et kiiremate jooksjatega on vahet 6.40! Veel rattasõidu 135 km peal oli vahe olnud 2.20-2.30, siis olid nood üksteist passima hakanud ja mulle kaardid kätte mänginud. Jooksime kolm 14 kilomeetri pikkust ringi. Esimese ringiga tegid tagaajajad tagasi 20 sekundit, teise ringi järel oli vahe 5 minuti ringis.»

Albert tõdes, et kolmanda ringi alguses hakkas vahe kiirelt sulama – 7 km enne lõppu oli see 3.30. Siis algab teatavasti ka maratonil kannatamise koht. Ta arutles, et kui kaotab edaspidi ka pool minutit kilomeetrile, on veel omadega mäel. «Punnisin nii, et 2 kilomeetrit enne lõppu kõik selge oleks,» lisas Eesti triatleet, kes teenis väärtuslikke punkte Hawaii Ironmanile pääsemiseks – parimal juhul võivadki need juba koos olla.

Võõrustajate soosik, võistluse kümnekordne võitja Cameron Brown jäi lõpuks aja 8:17.33 saanud Albertist maha 4.22ga.

Pärast 3,8 km pikkust ujumist kuulus Albert seitsmeliikmelisse juhtgruppi. Tema sõnul oli võistluse alguses päris jahe, sooja 6-7 kraadi, nii et ta riietus ujumiseks (veetemperatuur oli küll 21 kraadi) tavalisest soojemalt. «Kõige rohkem andis külm ilm tunda rattasõidus esimesel 45 kilomeetril,» märkis Albert.

Järgmise võistluse teeb mees ilmselt juunis-juulis – edasine plaan pannakse treener Jüri Käeniga rahulikult paika kodus.