STOPP!:Mis suudaks peatada Vene vägede invasiooni Ukraina territooriumil? Riigi sport on alates veebruarist igatahes seisma jäänud. Foto: AFP/Scanpix
Sport | Muud alad
4. märts 2014, 07:00

«Oo, sport, sa oled rahu!» – põhimõte, mis läheb järjest enam kaduviku teed (6)

Kuidagi kohatu on kirjutada hetkel, kui Euroopa seisab kolmanda maailmasõja lävel, rõõmustavatest spordisündmustest. Seda enam, et üks tugev spordirahvas on kriisis ning ka võistlusi ähvardamas boikoteerimine, edasilükkamine või suisa ärajätmine.

Kaks nädalat tagasi toimunud Kiievi südames, Maidanil toimunud rahvaprotestid kulmineerusid küll vägivalla abil lõpuks president Viktor Janukovõtši põgenemisega, kuid nüüd on sündmustesse aina tugevamalt sekkunud Venemaa.

Probleemiks valdavalt venelaste käsutuses olev Krimmi autonoomne vabariik, mida seni riikidest tunnustanud ilmselgelt vaid idanaaber. Algasid venemeelsete protestid, kes soovisid Krimmi autonoomia laiendamist või iseseisvumist. Krimmi tatarlased ja ukrainlased protestisid Kiievi võimu toetuseks.

Laupäeval sai Vene president Vladimir Putin riigiduumalt nõusoleku, et kasutada Ukraina riigi territooriumil vajadusel Venemaa sõjaväejõude. Ukraina ajutine valitsus on teatanud selle peale aga oma sõjaväe häireolukorda viimisest.

Kas tõesti on olümpiamängude isa Pierre de Coubertini iidne idee «Oo, sport, sa oled rahu» kaotanud oma mõtte ning näiteks ka Venemaa enda territooriumil toimuvad (para)olümpiamängud ei suuda sõja puhkemist ära hoida?

Kas paraolümpia jääb ära?

Sellel reedel läidetakse Simferoopolist 475 kilomeetri kaugusel Sotšis taas olümpiatuli. Algavad paraolümpiamängud.

Kuigi ÜRO resolutsiooni kuuluv olümpiarahu käsib sõjad mängude ajaks lõpetada, saab tuua vastupidise näite 2008. aasta Pekingi suveolümpialt, kui Venemaa tungis kallale Gruusiale. Paraolümpia korraldajad sõnasid laupäeval, et «probleem on meie radaril, kuid mingeid plaanimuudatusi hetkel pole.»

Pühapäeval sõnas Suurbritannia peaminister David Cameron, et võimud boikoteerivad mänge igal juhul, koondist esindaval 15 sportlastel on aga lubatud osaleda, kui nende südametunnistus seda võimaldab. Paraolümpia sünnimaa otsuse resoluutsust näitab ka fakt, et olümpiamängudest jääb kõrvale Briti Paraolümpiakoondise patroon prints Edward.

Teise G8sse kuuluva riigi Kanada peaminister ütles, et riik ei kutsu oma Sotši saabunud sportlasi tagasi, kuid võtab kasutusele erimeetmed, kui nendega peaks midagi juhtuma.
Kui Maidanil toimunu tõttu saadeti Ukraina võistlejad vaikselt enne olümpiamängude lõppu koju, siis nüüd ei paista riik oma atleetide esitustest taganevat. Sotši saadetakse 31 sportlast.