PIIRAMISRÕNGAS: Pärnakad Nemanja Miljkovic (vasakul) ja Rannar Raap püüavad takistada Rakvere Tarva ühte liidrit Kristo Saaget.Foto: MARI LUUD
Korvpall
5. märts 2014, 10:00

Korvpalli pronksiheitlus: neli näljast jahivad Tarva skalpi

Koduse korvpallihooaja avaürituselt said ajakirjanikud sügisel tagasi tulla sõnumiga, et ees on ootamas viimaste aegade ühtlaseim meistriliiga. Vähemalt nii kinnitasid klubide peatreenerid. Nüüd läheneb põhiturniir lõpusirgele ja tuleb tunnistada – osaliselt oli neil õigus.

Tabeli keskmikud on kogu aeg võrdselt pusinud ja ägedale pronksiheitlusele on lootust küll ja veel. Suurima panuse on sellesse andnud Rakvere Tarva tühjendusmüük.

Kahjuks on käärid tippude ja ülejäänute vahel endiselt väga suured ja meie nõrkust näitas kõige ilmekamalt Balti liiga, kus alagrupist jõudsid edasi vaid TÜ/Rock ja Tarvas.

Ent tahame või ei taha, kevad ja "eestikate" play-off kütab kirgi tasemest hoolimata. Õhtuleht vaatabki, mis seisus on pronksinõudlejad, lisades seltskonda tingimisi ka Rapla TYCO.

Nende võimalused põhiturniiril kuue hulka tulla on väikesed, kuid siiski olemas. 7. ja 8. kohale jäänud tiim läheb kokku kas Rocki või Kalev/Cramoga.

Sõber: läheme igal juhul medali peale

Hiljuti kahest suurimast korvialusest jõust Gregory Jenkinsist ja Rait Keerlesest ilma jäänud Rakvere Tarvas on tänu eelnevatele kuudele nii heas positsioonis, et põhiturniiril kolmanda koha kindlustamiseks piisab neil paarist võidust.

Väga lühikeseks jäänud tiimi vastu peaks teistel play-off’is siiski võimalusi jaguma ja seda tunnetab ka peatreener Andres Sõber.

"Kõik tulevad meile suure hasardiga kallale," sõnas ta eile, ent lisas, et kõigepealt tuleb kambal ennast Rakvere vastu tõestada.

Sõbra kinnitusel on medal endiselt kindel eesmärk. Suurimaks küsimärgiks jääb aga ikkagi Tarva õhuke koosseis.

Korvi all peavad tühimikku täitma Madis Šumanov ja Mattias Hunt, kellest kumbki pole meistriliiga tasemel midagi erilist korda saatnud.

Kuigi Sõber lubas, et paar hakkab väljakutel "korralikult higistama", on suurem võimalus, et otsustavates mängudes täidab jõulise ääremängija kohta 188 cm pikkune Silver Leppik.

Pärnu: suurim üllatus?

Tabeliseisu vaadates tundub Pärnu seis kummaliselt hea – 11 võitu ja 10 kaotust ületavad ilmselt toetajate suurimadki lootused.

Mäletatavasti saadi meeskond enne hooaja algust kokku suurte raskustega ja mängijatevalik polnud eelmise aastaga (Augustas Peciukevicius, Osvaldas Matulionis, Rain Raadik) võrreldav.

Et Pärnul jääb Rocki ja Kalev/Cramoga pidada oluliselt rohkem kohtumisi kui lähirivaalidel, siis on tabel pisut petlik.

Hoolimata kõigest on enda võimete piires täiesti korralikult hakkama saadud ja omasuguseid hammustatakse pidevalt. Kuhu edasi?

Klubi presidendi Mait Käbini sõnul hakkab järjest enam tunduma, et ka neil on võimalik pronksmedalile heidelda.

Lotovõiduks tuleb lugeda serblasest leegionäri Nemanja Miljkovici palkamist, kes on pärast kahvatut algust stabiilseks punktitegijaks saanud. Käbini arvates annavad tiimile palju juurde ka Miljkovici isikuomadused.

TTÜ lootis hüpet

TTÜ asub võiduprotsendilt täpselt turniiritabeli keskel ja ka võite-kaotusi on võrdselt. Abi-treener Heino Lill tunnistas, et sügisel pandi eesmärgiks põhiturniiri neljas koht, mille saavutamine on aga veel reaalne.

"Eelmisel suvel said mehed mängida universiaadil, treenitud on ka korralikult ja lootsime, et selle pealt tuleb meisterlikkuses hüpe. Kuid seda pole tulnud, ehkki hooaeg algas hästi. Palju on seganud vigastused, vahepeal tuli talvine sessiperiood," selgitas Lill.

"Lootsime kedagi suurtest näpistada, Kalev/Cramoga jõudsime korra lisaajani välja. Play-off’is seame eesmärgiks medali, loodetavasti suudab Rain Raadik meile üha rohkem anda. Kerge see pole, Rakvere on küll nõrgenenud, aga nende liidrid on piisavalt hea tasemega."

Tallinna Kalev peab terve olema

Tallinna Kalev on teinud üsna ootuspäraseid esitusi, suurimaks probleemiks on olnud vigastused ja välismängijate pidev vahetumine.

Nüüdseks on neid alles kaks, tsenter Dennis Mims on rohkem Renato Lindmetsa vahetusmees ja ääremängija Asenso Ampim maadleb vigastustega.

Täna on ta TTÜ vastu üle pika aja väljakul, terveks sai ka Mario Paiste. Kui Kalev on täiskoosseisus, võib teda materjalilt pidada Rakvere suurimaks ohustajaks ja Balti liiga raames on seda võiduga tõestatud.

Medaliootuste asemel eelistab peatreener Kalle Klandorf rääkida nelja hulka tulekust.

Et tema hinnangul on tabeli keskmikud tasemelt võrdsed, siis pole põhiturniiri 4.-6. kohani sisuliselt mingit vahet.

Rapla: nõrgemast hooajast on õppida palju

Eelmistel aastatel pronksiheitlusse sekkunud Rapla Tyco on sel hooajal tagasi andnud, asub turniiritabelis 7. kohal ja ilmselt sinna ka jääb. Sest neil on suure Kalevi ja Rockiga ees rohkem mänge kui enamikul konkurentidel.

Ent peatreener Indrek Ruudu sõnul ei anta alla, võideldakse lõpuni ja põhiturniiri lõpus vaadatakse, kellega tuleb veerandfinaalis kokku minna.

Mis aga on seni toonud oodatust nõrgema tulemuse?

"Leidub objektiivseid ja subjektiivseid põhjuseid. Sel aastal on liiga keskmine tase mullusest tugevam, meie koosseisus on aga kogemusi vähemaks jäänud. Võrreldes eelmise aastaga pole näiteks Ringmetsa, Pilku, Sood. Aga tuleb tunnistada, et ka mängulise poole pealt pole kõik õnnestunud parimal moel," tõdes Ruut.

"Aastad pole vennad. Poisid on pingutanud. Aga säärastest nõrgematest hooaegadest on rohkemgi õppida kui nendest, kus kõik ülesmäge läheb."

TTÜ alustab rahvus-vahelise liiga play-off’i

Eelmisel aastal rahvusvahelise üliõpilasliiga ISBL võitnud TTÜ pole ses sarjas tänavugi seadnud madalamat eesmärki. Play-off’iga alustatakse järgmisel nädalal.

Esimese ringi vastane on sama ampluaa kool, Kiievi Polütehniline Instituut. Ehkki ideaalis mängitakse kodus-võõrsil-süsteemis, on kokku lepitud, et mõlemad mängud peetakse Tallinnas, kuupäevadeks 14. ja 16. märts.

Kas vastane on Ukraina kriisi taustal ikka tulemas?

"Vähemalt esmaspäevase seisuga on. Nad plaanivad tulla bussiga ja jõuavad siia päev enne esimest mängu," valgustas TTÜ spordiklubi juhataja Heino Lill.

Eelmisel kalendriaastal peetud alagrupimängud läbis TTÜ kaotuseta.