Eva Carneiro.
Jalgpall
5. märts 2014, 10:00

4 fakti Gibraltari jalgpalli kohta

Ühegi Gibraltari jalgpalluri puhul pikast ja kuulsusrikkast karjäärist rääkida ei saa, aga see ei tähenda, et nad oleksid absoluutsel tipptasemel esindamata.

Nimelt on Gibraltari kodanik Londoni Chelsea jalgpalllimeeskonna arst Eva Carneiro, kes igal mängul peatreener Jose Mourinhost vaid paar kohta eemal istub ja kõiki haiget saanud Chelsea vutimehi oma hella käega tohterdab.

Gibraltari kaitsja Danny Higginbotham kuulus 2000–2002 koos Mart Poomiga Derby County’sse. Gibraltari jalgpalluriks passib ta läbi emapoolse vanaema.

Kuigi Higginbotham on klubikarjääri ametlikult lõpetanud, on ta Gibraltari mõlemas senises mängus (sügisel 0:0 Slovakkiaga, laupäeval 1:4 Fääri saartega) platsil käinud. Lisaks on Gibraltari peatreener Allen Bula Higginbothami lihane onu!

30 000 elanikuga on Gibraltar Euroopa väikseim jalgpalliriik (San Marinol on paar tuhat kodanikku rohkem). Peale inimeste on Gibraltaril kitsas käes ka tasase maaga, mistõttu on tänast matši Eestiga võõrustav Victoria kunstmurustaadion riigi ainuke täismõõtmetes jalgpalliväljak.

2016. aastaks loodetakse valmis saada uus, UEFA nõuetele vastav areen, aga sügisel algavas EM-valiksarjas võõrustab Gibraltar oma vastaseid Portugalis, Faro staadionil.

Pärast pikka kohtuprotsessi Euroopa jalgpalliperre ehk UEFAsse vastuvõetud Gibraltar saavutas sellega ühe suure riikliku tähtsusega eesmärgi, ent Suurbritannia ülemere territoorium pole veel Maailma Jalgpalliliidu (FIFA) liige, mistõttu tänane matš Eesti olukorda FIFA edetabelis ei mõjuta.

Gibraltari FIFAsse vastuvõtmist arutatakse veel sel kevadel.