Doping

Rootsi TV dopinguteemaline tõsielufilm võttis ette ka Kristina Šmigun-Vähi ja Jaak Mae

Kas kõrge verearvuga sportlasel polegi puhtaks jäämise võimalust? (20)

LISA KOMMENTAAR

Tõe kriteerium9. november 2014, 23:16
See on ammu maailmale selge, et Eesti suusatajad on dopingupruukijad. Ainult eesti on ennast ise maailma silmis teinud naeruväärseks kaitstes patustajad lausa riilikul tasemel. On alles sõnum maailmale saadetud., samas aga ise sinisilmselt oma valesid uskuma hakates. See juba lõhnab kellegi valetamise teooria valdkonda, kes väitis, et tuleb valetada nii suurelt et ise ka seda uskuma hakkad. Ja nii ongi meil läinud.
et siis8. märts 2014, 15:04
Šmiguni ümber toimuv on täiesti haige. Et kohe kohe avame b-proovi ja asi selge. Aga miskipärast ei avata. Kui raske see siis on, et võtan purgilt kaane ja teen analüüsid? Tundub kuidagi eriti haige see asjade ajamine selliselt, et kohe-kohe avame jne.
Doonor26. märts 2014, 20:18
Olen ise ka olnud aastaid doonor ja doonorikaardi peal on mu hemoglobiininäidud k6ik kenasti kirjas. Need k6iguvad aastatel6ikes tegelikult ysna palju. Minul on olnud need vahemikus 130-150.
Naine on korduvalt liiga madala hemoglobiininäidu t6ttu (alla 125) vere loovutamiselt tagasi saadetud. Korra sai ta kuuajalise rauatablettide kuuriga oma näidu 120 pealt 160 peale. See on muidugi doping.
Cac6. märts 2014, 15:29
Samas on ka üsna loogiline, et vastupidavusalal jõuavad tippu need, kellel on selleks looduslikud eeldused ehk ka näiteks looduslikult kõrge või siis treeningule hästi reageerivad verenäidud. Miks need just enne suurvõistlust tipus on, pole ka midagi loogiukavastast, siis on sportlane aastaid treeninud, et saavutada tippvormi ja üpris selgelt on "tippvormis" ka veri oma näitudega. Ehk millal siis veel need näidud peaksid olema kõrged, ikka enne suurvõsitlusi, kui organsim püütakse viia igati rasketest treeningutest (üle)taastunud seisundisse ning organismi enam ei "piinata" viimse vindini.
Spratman6. märts 2014, 12:22
Kui see tõesti on nii, et pea kõik tippsuusatajad sel ajal veredopingut kasutasid, siis pole mõtet rohkem sportlaste kallal nääksuda. Ega sportlased seda üksinda ja omapäi ei teinud. See oli hästi planeeritud ja organiseeritud tegevus. Vastuseid peaksid andma hoopis tolleaegsed spordiarstid, treenerid ja suusaliidu ametnikud.
Doonor6. märts 2014, 12:21
Sportlane ei ole ma kunagi olnud,aga doonor küll palju aastaid.Nüüd vanuse pärast enam mitte.
Mäletan,et kiideti pidevalt minu vere kvaliteeti, just ebamääraselt kõrge hemoglobiini pärast.
Mõned korrad olen kutsutud ka erandkorras haiglasse verd andma. Tuleb välja,et sportlasena
oleks ma nüüd topingupetis. Kus see kõrgeltarenenud meditsiin nüüd on?Apsurd!
mann6. märts 2014, 12:11
No mis asi on "kõrge verearv"!!! Kallid ajakirjanikud, palun tehke endale selgeks mõned terminid, enne kui asute neid kasutama!!!
RT6. märts 2014, 12:09
Kuulge ajakirjanikud,kui te tahate edastada objektiivset ja adekvaatset infot sel teemal siis olge head ja otsige üles mõni erapooletu spetsialist,kes selgitab mida ja kuidas verepildist vaadatakse ja mille põhjal ja milliseid järeldusi saab teha.Ärge minge küsima arvamust suusakoondise endise kauaaegse arsti Tarvo Kiudma käest.
Spratman6. märts 2014, 12:02
Väidetavalt peaks see link töötama ka väljaspool Rootsit.
Spratman6. märts 2014, 11:45
Vaatasin nimetatud seedet eile STV1 pealt. Seda on võimalik kordusena vaadata siit http://www.svtplay.se/video/1849884/del-7 , aga väljaspool Rootsit see vist ei õnnestu.
Erinevalt Eesti arstide kommentaarist, väitsid kõik selles saates intervjueeritud rahvusvahelised spetsialistid, et vere hemoglobiinitase on üsna stabiilne näitaja ja normaalselt ei kõigu kuigi palju. See võib drastiliselt väheneda mõne haiguse tagajärjel ja siis jälle taastuda, aga muidu püsib üsna ühtlaselt mingil kindlal (kaasasündinud) tasemel. FIS on vereproovides mõõtnud kolme eri näitajat: HTC e. hematokrit'i (punaste vereliblede osa vere üldmahust), HB e. hemoglobiini (punastes verelibledes olev valk) ja RET e. retikulotsüüte (noored mitteküpsed punased verelibled). Kolmel Eesti sportlasel (üks neist oli Jaak Mae) oli Salt Lake City olümpia ajal HB näit laes (169, 170 ja 172). Muidu kõikus see neil 138-159, 145-165 ja (arvan, et Jaagul, sest temal väideti olevat Eestlastest kõrgeim) 153-166 vahel. Retikulotsüütide tase oli meie sportlaste ekraanil näidatud väärtuste järele otsustades normaalse piires ja ei viidanud otseselt veremanipulatsioonidele nagu mõnede Soome ja Saksa sportlaste puhul näiteks. Seal näidati ka näiteks loomulikult kõrge hemoglobiinitasemega sportlaste HB näitusid, mis varieerusid tunduvalt vähem, kui nendel "kahtluse all" olevatel sportlastel. Saate sõnum oli üldiselt selline, et peale mõne üksiku riigi (mille hulgas oli ka Rootsi), kõik teised ilmselt kasutasid oma sportlastel veredopingut.
martin6. märts 2014, 11:23
Lõpetage see mõttetuks muutunud tippsport ja asuge tööle,seal veel õnneks topinguteste ei pea tegema ning keegi ei kipu paari aastapärast sult su palka ära võtma. Mis kasu sellest raskest sportlasetööst ja medalitest on kui aastatepärast nagunii need kellelegi teisele rändavad,justkui oleksid nad tõesti kullast ja hõbedast ja juurde teha kallis.
Aeg on näidanud,et paljud Eesti esisportlased on sellest jamast välja tulnud aga mitte päris puhtalt märk jääb ju külge ja ikka ja jälle võetakse uus ette. Täiesti mõttetu.!
6. märts 2014, 11:15
Isegi doonorid pole alati saanud verd anda, sest mõnikord on hemoglobiini tase madal.
6. märts 2014, 11:14
Netist leiab " Hemoglobiini määramine" andmed - naistel 125-165 ja meestel 135-180g-l. Allikas www.verekeskus.ee. Normaalsest tasemest erinevaid näite pole võimalik alati ennetada, kõik oleneb toitumisest, vitamiinidesthaigustest, jne.. Enne näidu andmist peaks soovitavalt olema söömata vähemalt 12 tundi. Lugege veel!
tugitoolist6. märts 2014, 11:02
Tunnistagu juba ausalt, et on dopingut tarvitanud, vaat siis usun neid. Šmigun väidab, et tema salaenergia allikas olevat Dormeo madrats; -puha vale, ikka doping.
fakt6. märts 2014, 09:54
"See on hirmutav. Kuigi ma pole alates 2000. aastast oma verenäite FIS-ile ja ROK-ile andnud, arvan nad (filmitegijad) tuleks panna kohtus asja selgitama," ütles Björgen Norra Rahvusringhäälingule (NRK). ???
Hemoglobiin6. märts 2014, 09:51
No ma ei tea, mul on hemoglobiini näit noorena olnud ilma igasugu aitamiseta 175.
isversusver6. märts 2014, 09:43
no kaua võib, lõpetage see dopingujura juba ära! niikuinii peavad küik, kes tipus tahavad olla, midagi enamat tegema, kui tavalised inimesed
Pureva6. märts 2014, 09:40
Madalaarvuga pole ju võimalik ega mõtetki sporti teha. Sport pole nõrgukestele.
rainer6. märts 2014, 09:28
miks te hämate ja levitate valet. Probleemiks ei ole kõrge verenäit, vaid verenäidu kõikumine piirides, mida tavameditsiin ei aktsepteeri. Pealtnägijas kinnitas Mae veenvalt, et tal on kõrge näit ja on seda praegugi. Kui Kärmas küsis, miks näit tulenevalt tema verepildist siiski enamikel juhtudel madal on aga enne võistlusi kõrge, hakkas poiss kohe kogelema. Teine mida toodi välja on asjaolu, et enamikel sportlastel on võistlustel näit täpselt piiri peal. Jällegi ei ole teaduse seisukohast võimalik, et ilma abivahenditeta saaks see kõigil ühesugune olla.
ann6. märts 2014, 09:15
Nüüd ma siis tean, miks ma pole kunagi sporti teha tahtnud. Mul on alati veres hemoglobiini vähe olnud.