RAHUL: Eeljooksudest kuuenda ajaga edasi pääsenud Niit näitas ka poolfinaalis oma jooksu ning sai 11. koha.Foto: AFP / Scanpix
Kergejõustik
8. märts 2014, 07:00

Eesti esisprinter sai Sopotis toimuval sise-MM-il 400 meetri jooksus 11.koha

Sopotis 350 meetrit säranud Niit: pingutasin nii palju kui torust tuli (5)

Nagu aastakümneid tagasi Jaak Joala ja Anne Veski Sopoti lauluvõistlusel, debüteeris 26aastane Marek Niit samas linnas 400 meetri distantsil sisemaailmameistrivõistlustel. Kuuendana edasi jõudnud, läks ta energiliselt poolfinaali. "Emotsioonid jätsin kõrvale, tulin oma jookse jooksma," sõnas ta.

Esimeses poolfinaalis teiselt rajalt startinud Niit rabas oma algusega, püsides üle poole jooksu tšehh Pavel Maslaki kannul. Jaksu jäi aga väheks ning Niit lõpetas debüüdi ajaga 47,67 11. kohal.

"Läksin liiga kiiresti minema, panin Maslaki tempos kohe ajama, kuid vorm ei ole ikka päris see. Taktikaliselt ei osanud joosta, oleksin pidanud lõpuga proovima nagu enamus kamp tegi. Aga oli, mis oli, töö sai tehtud", sõnas Niit.

"Pingutasin nii palju kui torust tuli!"

Niit alustas päeva korralikult, saades esimeses eeljooksus kolmanda koha ning aja 46,52. "Stardi reaktsiooniaeg oli teistega võrreldes aeglane. Kuuendal rajal joostes ongi halb, et kedagi ei näe ning peab ise tempot tegema. Jalad on sellised nagu nad on, mingit imeaega välja võtta ei anna, pole nii suurt sisehallis jooksmise kogemust," sõnas saarlane, kelle isiklik rekord on 45,99.

Epro: Iljuštšenko sai ehk liiga palju puhata!

Kuigi Niit ei uskunud edasipääsulootustesse karvavõrdki, oli tema aeg üldises pingereas kuues ning pääs poolfinaali kindel. Loos pani ta teisele rajale, kus sprinteri sõnul peab palju kurve jooksma. "Stardiga võiks paar kümnendikku juurde võita, saaks kolmandale rajale järgi kütta. Läheb suhteliselt raskeks, kuid kaotada pole midagi," sõnas Niit mõned tunnid enne teist starti.

"Lähen ennast teostama, rahule jään siis, kui andsin ennast kõik," lubas ta.

Ja seda ta tegi. Pingutades 350 meetril välja viimse kui jõuvaru, kangestudes siiski veel viimases kurvis, võib debüüdiga rahule jääda - eurooplastele tõi see tulemus neljanda koha.

Eesti kõrgushüppe rekordinaine Anna Iljuštšenko lõppvõistlusele ei pääsenud. Kuigi kvalifikatsioonis alistusid avakatsetel kõrgused 1.79 ja 1.84 ning kolmandal katsel 1.88, jäi 1.92 talle ületamatuks. Iljuštšenko eesmärgiks oli finaalipääs, kuid treener Gaspar Epro sõnul ilmnes juba soojenduskatsetel, et head võistlust ei tule. "Tema jalg oli kuidagi tönts, ta ei saanud jooksu korralikult käima," rääkis ta, lisades, et rada oli kiire ning põrkas väheke.

"Kui oled vormis, kuid seda ei taba, polegi midagi teha," selgitas ta.

Kvalifikatsiooninormi 1.95 ületas vaid seitse sportlast, hädas oli ka kahekordne maailmameister Blanka Vlašic, kes pääses edasi 1.92ga. "Blanka kobistas kuidagi edasi. Need, kes aga edasi said, hüppasid kõik esimestel katsetel üle. Annal oli juba 1.85 peal probleeme. Ei olnud meie päev," sõnas Epro.

Ta lisas muiates, et äkki sai hambaarstina töötav Iljuštšenko Sopotis liiga palju puhkust. "Võib-olla puhkas ta need kaks päeva liiga palju. Suveks teeme aga korrektuurid ning nagu eelnevatel võistlustel, loodame finaalipääsule."

Teigamägi: Väike Niiduki fännklubi on olemas!

Sopotis viibiv Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi hindas Sopoti Ergo Arenat parimaks, mida aastate jooksul külastanud on. "Meenutab kohati Saku Suurhalli, kuid pole ehitatud kultuuripaleeks. Areen mahutab palju ja rada on sportlastele parajalt kiire," sõnas ta.

Korralduse poole pealt ei tohi tema sõnul samuti nuriseda, kuigi mõned treenerid ei pääse hoolealuste juurde. "Hollandi mitmevõistleja Eelco Sintnicolaasi treener tahtis mitmevõistluse kaugushüppe ajal sinna sektorisse minna, kuid turvamees oli ees. Läks ringiga, ikka turvamees ees. Aga olukord lahenes," muljetas ta.

Teigamägi rõõmustas, et Poola põhjaossa on tulnud ka mõningaid Eesti fänne. "Kaks eestlaste seltskonda on kohal, seega väike Niiduki fännklubi on olemas. Omasid tuleb ikka toetama tulla," muigas ta, lisades, et kuigi Eesti saatis sise MM-ile kõigest kaks sportlast, ei tasu sellest heituda.

"Paljud teised meist suuremad riigid nagu Norra või Leedu on siin ühe sportlasega. Pole midagi parata, hallialade MM-normid on tugevad ja kui kaks aastat tagasi oli Istanbulis kohal 170 riiki, siis nüüd on 141. Päris oluline vahe," tähendas ta.

Kergejõustik

Sise-MM, 1. päev

Naiste seitsmevõistlus: 1. Nadine Broersen (Holland) 4830 punkti, 2. Brianne Theisen-Eaton (Kanada) 4768, 3. Alina Fjodorova (Ukraina) 4724

Meeste kuulitõuge: 1. Ryan Whiting (USA) 22.05, 2. David Storl (Saksamaa) 21.79, 3. Tomas Walsh (Uus-Meremaa) 21.26

Meeste 400 m 1. eeljooks: 1. Lalonde Gordon (Trinidad ja Tobago) 46,07, 2. Edino Steele (Jamaika) 46,38, 3. Marek Niit 46,52

Meeste 400 m 1. poolfinaal: 1. Pavel Maslak (Tšehhi) 45,79, 2. Kyle Clemons (USA) 46,06, 3. Gordon 46,29 … 5. Niit 47,67