Kas Los Angeles Kingsi ja USA jäähokikoondise väravavahi Jonathan Quicki joogipudelis on tavaline vesi või midagi põnevamat?Foto: Jayne Kamin-Oncea
Spordiblogi
8. märts 2014, 12:02

Martin Plaser | Parim rahvapärane spordijook on vesi, mesi, sidrun ja sool! (5)

Sportlane kulutab palju energiat. Kulub palju vedelikku. Mis on Sinu arvates parim jook, mis kustutab janu? Tihti küsitakse soovitusi. Olen kuulnud igasuguseid retsepte, soovitusi ja loogikaid.

Kuigi lõppkokkuvõttes taandub kõik normaalsele füüsilisele kehalisele tasakaalule, mida treenimisega üritatakse paigast sättida, et kasvaks sooritusvõime, siis paljude puhul on joogiteema emotsionaalne. Kui tipp-sportlastel on veretestid, et selgitada koostist, siis tervisesportlane peab tuginema oma enesetundele või käima aegajalt perearsti juures.

Hemoglobiini sisaldus on võhma seisukohalt peamine, kuid võhma treenimiseks on vaja nii kestvus- kui ka intervalltreeningut. Higistades väljub veega kaalium, naatrium, raku seest, väljast jne. Kui väga spetsiifiliseks minna, siis... pole aega trenni teha.

Kolm korda nädalas viin läbi ÜFT-treeninguid kasutades maadlusakrobaatikat ja ringtreeningu põhimõtteid. Treeningust võtavad osa eelkõige need, kes soovivad efektiivselt treenida. See on treening, mis teeb maadlejad piisavalt tugevaks, et maadelda. Inimesele, kes pole maadlusest huvitatud, kuid soovib head kehalist vormi, sobib see treening juhul, kui puuduvad vigastused. Me hüppame, kukerpallitame, veame ja tõstame erinevaid raskusi.

Igasuguse treeninguga tuleb arvestada oma võimeid, traumasid, füüsilist vormi, tervist üldiselt. Esimest korda trenni tulijate suurimaks traumaks on valest eluviisist ja toitumisest tingitud kehaline apaatsus. Paljud kohvijoojad joovad päevas 2-3 tassi kohvi, mistõttu on nad näost hallid, lapilised ja üldjuhul peale 15-20 minutit treenimist on nii keha kurnatud, et vajab juba pikemat puhkust.

Füüsilise sooritusvõime kiire langemise põhjuseks võib olla ka vaid üks päev vähest puhta vee tarbimist. Kindlasti peaks iga kohvitassi järel, eel või ajal jooma kokku vähemalt 2-3 klaasi puhast vett. Vähene vedelik on ka krampide põhjuseks. Lisaks mõjub mineraalide puudumine, mis ei tulene mitte kohvijoomisest, vaid vähesest veest peale kohvi joomist ning ebaadekvaatsest toitumisest. Suitsust ja alkoholist seekord ei räägigi.

Kas tulemuseks salenemine või pekk?

Tean, et paljud ostavad trenni järel ühe šokolaadi, et ennast premeerida. On neid, kes premeerivad ennast limonaadi või kaljaga, ekstremistid joovad ühe "lõõgastava" õlle. Usutavasti on neil hea põhjendus, aga selge on: vaja on energiat, vaja on vett.

Kui suudad treenida rohkem, kui kulutad, on tulemuseks salenemine. Vastupidisel juhul pekk. Liigne valgujookide tarbimine võib lõppeda rasvumisega. Shake'ide hea maitse ning harjumatus doseerimisel võivad ületarbimisest tingida kehalisi vaevusi.

Hea on, kui suudad toiduga teadlikult oma keha kontrollida, järgides treeningutel tehtud kulutusi. Tasakaaluka treeningkava korral pole tervisesportlasel lisaaineid ega taastusvahendeid tarvis. Ma treenin 5-10 korda nädalas ning väga harva võtan mõne valgu- või süsivesikujoogi.

Milline on parim (rahvapärane) spordijook?

Kõrge oktaanisisaldusega jookide tarbimisel on plussid ja miinused. Kiire energiavajadus saab rahuldatud ja lisaainete abil parandatud omastamisvõime viib organismi taastumise võimalikult kiireks. Kuid igasugu energiageelide ja -jookide, samuti valgu- ja taastusjookide joomisel on üks suur oht. Nimelt tuleb arvestada oma sooritust ning tõsiselt kaaluda, kas on vaja lisaaineid, et keha taastuks.

Kui sportimisel tekivad krambid, on midagi juba ammu käest lastud. Tervislik toitumine, koos piisava vedelikutarbimisega, on A&O. Kuid mis on tervislik toit? Selle õpetamise eest võtavad dieedikoostajad raha, sellest elab terve toiduainetööstus, ka spordimaailm.

Väikese Eesti maadlusringkond on suur, kui arvestada, et võistlusperioodil tuleb ette päevi, mil toimub kaks võistlust. On ka nädalavahetusi, mil kaks võistlus peetakse nii laupäeval kui ka pühapäeval. Tiheda graafikuga võisteldes ning tihti kaalu jälgides on oluline, et jõuaks piisavalt taastuda. Lihase paranemine võtab aega. Traumad on kiired tulema, kui pole välja puhanud.

Mis on minu soovitus? Spordijookidest on mu lemmik Endurox R4, milles süsivesikute ja valkude tasakaal 4:1. See on ülitugeva treeningu järel parima maitsega ning mis peamine – heade taastumisomadustega.

Esimest korda proovisin taastusjooki USA-s, kui oli palju higistamist, väljas 40 plusskraadi ja niiske. Ööpäevas tarbisin 10-12 liitrit vett, aga see muutus ühel hetkel vastuvõetamatuks mulle, spordijookide ostmine aga rahakotile. Tuli leida alternatiivne lahendus.

Parima rahvapärase trennijoogi, mida olen joonud, koostis: mesi, vesi, sool ja sidrun. Soola tuleb panna vähe, et poleks soolane, aga kaoks vee mage maitse. Mineraalide- ja vitamiinirikas jook kosutab nii enne, kui ka peale treeningut.

Soovitan kõigile just seda jooki. Pole seda ise välja mõelnud, vaid kuulsin retsepti tuttavalt, kes mängib jäähokit ning juhib vabal ajal kinnisvarabürood.

Kirjuta kommentaariumisse oma kogemusest erinevate spordijookidega.

***

Loe minu iganädalasi ülevaateid ja mõtteid maadlusest. Loe sellest kuidas ma võitlen seinalt maha voolava värviga, käin viies kohas trenni andmas, tegelen maadluse propageerimisega.

Loe minu mõtteid, kas ja kui palju mõjutab maailmamaadlus väikese Eesti maadluselu. Võibolla on Sul midagi sellest õppida, võibolla mulle õpetada. Kirjuta mulle [email protected], märgusõna "Õhtuleht toetab Eesti Maadlust".