LENNUK: Kaarel Nurmsalust suutis Holmenkollenis paremad olla vaid viis meest.Foto: NordicFocus
Talisport
10. märts 2014, 07:00

Suusahüppaja Kaarel Nurmsalu sai Holmenkolleni MK-etapil elu kõrgeima 6. koha

Kuidas lennumasin Nurmsalu Eesti kuue parima sekka viis (9)

Kui Eesti suusahüppaja on legendaarsel Holmenkolleni etapil pärast esimest vooru kahekordse olümpiavõitja Kamil Stochi ja elava legendi Noriaki Kasai vahel neljas, on vägev tunne. Aga kui sama mees teeb teises voorus hoolimata nigelatest oludest elu parima hüppe ja loovutab staaridele vaid paar kohta, on veel vägevam!

22aastane Kaarel Nurmsalu näitas pärast vigastuse tõttu nurjunud hooaja esimest poolt, et tema jalgades pulbitseb selline jõud, mis võib teda lennutada karmis konkurentsis esikümnesse. Hea vorm realiseeruski Holmenkollenis ja 6. koht pole ainult tema, vaid kõigi meie suusahüppajate läbi aegade parim esitus.

"Võimas! Elu parim sooritus, väga tore seda tulemust vaadata. Tunne on ikka veel hea, aga nüüd suudan asju veidi adekvaatsemalt hinnata," ütles ta kaks tundi pärast ajaloolist saavutust, mille märgiks viibutas ta rõõmsalt rusikaid mitmekümne tuhande pealise publiku poole.

Varem oli Nurmsalu kõrgeimaks positsiooniks eelmisel aastal Sloveenias Planicas välja hüpatud 13. koht. Tihti on juhtunud aga nii, et heale esimesele lennule väärilist järge ei tule. Ka sel korral jäi teise vooru hüpe meetrite poolest esimesele alla (vastavalt 129 ja 123 – toim), ent kehvad tuuleolud mängisid selles suurt rolli.

Elu kaks parimat hüpet

Nurmsalu, treener Topi Sarparanta ja isa Toomas kinnitasid kõik ühest suust, et teine hüpe oli isegi parem. „Esimene lend polnud ideaalne, ei tundnud ennast õhus kõige mugavamalt. Veits ahnelt läksin suuskadega peale, aga mis seal viriseda - elu parim hüpe, kuni tuli teine," meenutas Kaarel.

Kaks kohta tuli küll taanduda, sest mööda pääsesid Kasai ja Gregor Schlierenzauer, ent pettumuseks seda lugeda ei saa. Kas tornis olid närvid enne otsustavaid hetki püsti? „Tundsin pinget, aga kordasin endale, et see närv ja jõud tuleb jalgadesse suunata. See on tüüpiline spordinärv, mis on vaja enda kasuks pöörata. Kõik oli kuidagi nii selge, mida mäel teha tuleb," jäi Nurmsalu enda valitsemisega rahule.

„Pärast esimest hüpet oli ta neljas, selle peale me üllatunud ei olnud. Aga tuult arvestades tegi ta hiljem veelgi parema soorituse. Nii ongi mul raske öelda, kas kuues koht on suurüllatus või mitte. Teadsin juba varem, et ta võib kümne hulka tulla," sõnas Sarparanta ja lisas, et juba treeninghüpped andsid heaks etteasteks lootust.

Toomas Nurmsalu tõi olulise faktorina esile väikest puhkemomenti, mida poeg endale pärast Sotši olümpiat lubada sai. Mäletatavasti ei jõudnud ta pärast detsembri alguse seljaoperatsiooni kiiresti väga heasse vormi tõusta. „Pärast operatsiooni pole ta eriti puhata saanud, kuigi arstid on kogu aeg öelnud, et on vaja. Aga kus kurat sa võtad seda, kui 10 päeva jooksul on üheksa võistlust? Õnneks enne Faluni etappi sai ta lõpuks kolm päeva puhata."

Karsklane pole, aga mõtleb juba edasi

Järgmisena seisab Nurmsalul nädalavahetusel ees lennumäe-MM Tšehhis Harrachovis ja seetõttu suuremat peopanemist ta lubada ei saa. „Ega ma karsklane pole, aga Harrachovile tuleb ikka mõelda. Peamine, et mingeid kardinaalseid muutuseid ei teeks. Vaja on samamoodi hästi tõugata ja lennata, lennumäel on see kihvtim. Osadel on seal raskem, aga mul tuleb enda arust hästi välja," rääkis Nurmsalu.

Isa sõnul on Harrachov väga tähtis võistlus, vahest isegi suurem kui olümpia. „Sotši oli Kaarlile hea kogemus just selles mõttes, et ta nägi, kui väike on OM võrreldes MK-sarjaga. Jaanuaris oli Kulmis 50 000 pealtvaatajat ja kui Putin ütleb, et Sotšis vaatas suusahüppeid 5000 inimest, siis tegelikult oli 4000," tõi Toomas näite.

Kindlaid eesmärke Sarparanta Nurmsalule MMiks ei sea. „Ta on tehniliselt hea ja saab suuskade alla korralikku surve tekitatud. Aga lendamise osa on veel küsimärk ja raske öelda, kaugele ta seal hüppab."

Suusahüpete MK-etapp Holmenkollenis

1. Severin Freund (Saksamaa) 265,4 punkti, 2. Anders Bardal (Norra) 252,1, 3. Kamil Stoch (Poola) 245,4, 4. Noriaki Kasai (Jaapan) 244,1, 5. Gregor Schlierenzauer (Austria) 241,7, 6. Kaarel Nurmsalu 241,4

MK-sarja üldseis: 1. Stoch 1320, 2. Peter Prevc (Sloveenia) 1152, 3. Freund 1123 ... 58. Nurmsalu 47