UPERKUUTI: Sõit jääb pooleli jaapanlasel Taiki Moriil. Foto: AFP / Scanpix
Sotši 2014
11. märts 2014, 10:00

Mäesuusatamises viidi võistlejaid kopteriga haiglasse, üks mees ei julenud startida

Paraolümpiamängude kohutav algus: invaliidid veel vigasemaks (11)

Sotši talimängudele järgnevad paraolümpiamängud on hoo sisse saanud, kuid mitte kõik pole laabunud sobivaimal moel. Alal nimega istemäesuusatamine sai mitu sportlast tõsiseid vigastusi, meestest peaaegu pooled kukkusid ja üks ei julgenud üldse startida.

Krasnaja Poljana mägedes startinud 22 meeskiirlaskujast ei jõudnud lõpujooneni 9, kõige rängemini kukkus 27aastane ameeriklane Tyler Walker. Naisi asus ülisuurslaalomi starti kaheksa, kellest kaks – ameeriklannad Alani Nichols ja Stephani Victor – viidi nii nagu Walkergi helikopteriga haiglasse.

Istemäesuusatamise (ingl sitting downhill, sitting Super-G) kujul on tegemist alaga, kus võistlejate ainsa suusa otsa on ehitatud spetsiaalne "tool", millel istudes nad ühel jalal mäest alla tuiskavad. Kiirlaskumises ulatuvad kiirused näiteks 100 kilomeetrini tunnis. Mis tähendab, et kukkumised võivad lõppeda raskelt.

Iraagi sõja kogemusega mees: rada on õudne

Meeste võistlusel tegi Walker mitu kukerpalli ja jäi lumele liikumatult lamama. USA paraolümpiakomitee teatas veidi hiljem Twitteris, et mees on teadvusel ja stabiilses seisundis.

Endine Briti sõdur, 2004. aastal Iraagis enesetaputerroristi pommirünnakus mõlemad jalad kaotanud Mick Brennan peaks olema tulest ja veest läbi käinud, kuid otsustas tingimusi nähes mäest mitte alla laskuda.

Ta nimetas olusid "õudseks". "Sõitsin treeningul umbes 50–60 protsendiga, aga ikka tundsin õudust," rääkis Brennan ja lisas, et ei taha pärast üheksa kuu pikkust pausi riskida uue vigastusega.

"Sellelt võistluselt võtsin end maha, aga mul on jäänud siin veel neli starti."

Austraallase Cameron Rahles-Rahbula jaoks lõppesid mängud veel enne, kui need alatagi jõudsid: vaid loetud tunnid pärast seda, kui mees valiti Austraalia delegatsiooni lipukandjaks avatseremoonial, kukkus ta kiirlaskumise treeningul ja sai tõsiselt vigastada. 14aastaselt luuvähi tõttu vasaku jala kaotanud Rahles-Rahbula vigastas kukkumise tagajärjel tõsiselt põlve, samuti sai tugevalt põrutada hüppeliiges. Neli aastat tagasi Vancouveri paraolümpial oli ta võitnud kaks pronksmedalit.

Tema kaasmaalane, maailma karika võitja Mitchell Gourley nimetas enne võistlust rada "kohutavaks" ja ütles, et ohutus on küsimärgi all. Ta lisas: "Ma pole iial võistelnud säärastes tingimustes."

Mõni nädal varem, MK-sarja finaalis Hispaanias suri austraallasest lumelauaparasportlane Matthew Robinson kukkumisel saadud vigastustesse.

Ratastooli jäämise aastapäeval hõbedale

Kiiremad, kes Sotši olümpiavõistlusel õnnelikult lõpujoonele jõudsid, pärjati medalitega. Ja neistki ühel on oma lugu. Kanadalasel Josh Dueckil polnud mingit põhjust naeratada, kui kalender keeras ette 8. märtsi.

Sest see oli päev, mil vigursuusatamisel juhtunud kukkumine jättis ta alakehast halvatuks ja ratastooli. Nüüd võitis ta õnnetuse 10. aastapäeval paraolümpiamängude hõbemedali.

"Olen sellele õnnetusele mõelnud viimastel nädalatel palju ja õnneks suutsin selle täna unustada. Medal on fantastiline! Püüdsin leida kiireimat sõidutrajektoori. Püüan vaadata tulevikku, mitte minevikku," rääkis Dueck.

33aastane kanadalane võttis põuest välja oma eelmisel aastal sündinud tütre foto. "Ta on iga päev mu südames. Ta on siin minuga ja teeb mu tugevamaks," lausus Dueck heldinult.

Ukraina ninanips Venemaale

Kui eelmisel nädalal arvati, et Ukraina boikoteerib Krimmi konflikti tõttu Venemaal Sotšis peetavaid paraolümpiamänge, siis nii ei juhtunud. Reede hommikul kinnitas osalemist Ukraina paraolümpiakomitee president Valeri Suskevitš. "Heiskame oma lipu, et saabuks rahu," teatas Suskevitš.

Ta palus Venemaa presidenti Vladimir Putinit peatada olümpiamängude ajaks sõjategevus. Suskevitš lisas, et sõjalise konflikti kasvades lahkub Ukraina mängudelt. Ning kohe laupäeval tegi Ukraina Venemaale osalemisega ninanipsu, kui nägemispuudega sportlaste 7,5 km laskesuusatamises võitis kuldmedali Vitali Lukjanenko ning edestas 11 sekundiga võistluse favoriiti, venelast Nikolai Poluhhinit.