Neymari ostmine on Barcelona jaoks läinud maksma 128,1 miljonit eurot.Foto: SERGIO PEREZ
Jalgpall
11. märts 2014, 14:53

Neymari ostmise tõttu uurimise alla sattunud Barcelona president: olukord on piinlik, aga kohtuga me ei nõustu (2)

FC Barcelona president Josep Maria Bartomeu märkis BBC-le antud intervjuus, et kuigi valitsev Hispaania meister ei rikkunud suvel Neymari ostes mingeid reegleid, on ülemineku ümber vallandunud tsirkus olnud klubile piinlik.

Hispaania ametivõimud süüdistavad FC Barcelonat maksupettuses. Veebruaris otsustas kohus, et uurimise jätkamiseks on piisavalt tõendeid. Maksuameti hinnangul hoidis Barcelona kõrvale 9,1 miljoni euro suurusest maksuarvest.

"Meil on piinlik, sest enda meelest ajasime asju korrektselt ning tegime kõik õigesti ja parimal moel," sõnas Bartomeu. "Kui keegi arvab, et Barcelona hea nimi on kahjustatud, siis peame vaeva nägema selle maine taastamisega. Me ei ole olukorra üle õnnelikud, aga kaitseme end jõuliselt."

Jaanuaris astus suvel Brasiilia klubist Santos saabunud Neymari ostmise ümber puhkenud skandaali tõttu ametist tagasi FC Barcelona eelmine president Sandro Rosell.

Ülemineku hetkel väitis Barcelona, et selle kogumaksumus on 58,3 miljonit eurot, ent ühe klubi liikme – FC Barcelona omanikeks on enam kui 100 000 klubi toetajat – nõudmise peale pidi klubi avaldama dokumendid, kust ilmnes, et kogukulu ületas 85,1 miljoni euro piiri.

Kui kohus andis kahe nädala eest loa ülemineku uurimise jätkamiseks, tegi FC Barcelona Hispaania maksuametile vabatahtliku, 13,4 miljoni euro suuruse ülekande. Praeguste märkide kohaselt see endaga uurimise lõpetamise kaasa ei too.

Miks loovutas Barcelona vabatahtlikult maksuametile hunniku raha, kui ollakse veendunud, et midagi valesti ei tehtud? Bartomeu: "Tasusime raha igaks juhuks põhjusel, et olukorda võib tõlgendada ka teisiti. Me ei taha võtta mingeid riske. Barca on üleilmselt väga tuntud bränd, mille eest peame hoolitsema. Kohtuga me muidugi ei nõustu. Meie meelest on olukord absurdne ja ebaõiglane, sest Neymari Barcelonasse ostes talitasime kõiges korrektselt."

Uute andmete valguses oli Neymari ostmine Barcelona jaoks väga kallis lõbu. Üleminekusumma, jalgpallurile tasutud boonus, tema palk viieaastase lepingu jooksul, agenditasud ja äsjane ülekanne maksuametile on kõik kokku läinud Barcelonale maksma 128,1 miljonit eurot.