HULLUNUD: Rocki vahetusmängijate pingil istujate pilgud ütlevad kõik. Augustas Peciukevicius (nr 12) oli mängu jooksul vabavisetega hädas, aga lõpus realiseeris neid 4st 3.Foto: ALDO LUUD
Korvpall
11. märts 2014, 22:42

Tartu kevadine kossumöll – Rock astus sammu Final Fouri suunas! (3)

Tartu Ülikool/Rocki mänge korvpalli Eurochallenge'i veerandfinaalides võib üsna lihtsalt ette ennustada – vastaseks oleva Szolnoki Olaj maa-ala kaitset tuleb kaugvisetega pommitada ja kui need sisse kukuvad, on eduks suured šansid. Eile seda 2300pealise publiku miljoneid närvirakke söönud kohtumises tehti. Peaasi, et Rock on 1:0 ees ja esinelikust lahutab vaid üks võit!

Play-offidele iseloomulikult tõusude ja mõõnadega kulgenud matšis suudeti halvim ära hoida. Ja kui napilt! Ungarlased olid suure osa kohtumisest selges kaotusseisus, ent kardetud snaiper David Vojvoda tabas lausa hullumeelselt kaugeid kolmeseid ja lõpp kujunes vabavisete virvarriks. Õnneks suutsid vanameister Valmo Kriisa ja leedu äss Augustas Peciukevicius ennast kokku võtta ja hinnalise 87:83 võidu koju tuua.

Rocki resultatiivseimana 19 punkti toonud Tanel Kurbas oli pärast heitlust väsinud, aga õnnelik. „Nad panid lõpus hullu nagu ka mängu alguses. Hea, et me lõpus vabavisked sisse viskasime. Väga vajalik võit. Väljas on raskem mängida, aga võimalus koju tagasi tulla jääb alles," ütles ta kergendunult.

Hea küll, Szolnok pani kolmeseid 27st 14 ehk 52protsendiliselt (sellest Vojvoda 9st 6), aga erilist tähelepanu väärivad Rocki numbrid. Kahesed 24st 14 (58%), aga kaugvisked 37/13 (35%)! Balanss on selgelt paigast ära, aga peatreener Gert Kullamäe sõnul tuleneb see rohkem ungarlaste maa-ala kaitsest.

Tavapärane trump võeti ära

„Ütlesin juba enne mängu poistele, et tuleb palju kohti, kust visata ja loobuda võimalustest küll ei tasu. Korvialune on neil üsna täis, vastas on päris suured mehed. Midagi ilmselt muudame, ehk võtame mõne liikumise juurde. Aga jalgratast me ei leiuta, seda enam, et meil eesliinis suuri ja turskeid vendi pole," selgitas Kullamäe.

Kui kolmesed sisse ei kukkunud, valmistas kaitseformatsioon siiski Rockile probleeme. Neljanda veerandaja alguses kätte võideldud 72:55 edu sulas lõpuks peaaegu miinimumini ja lihtsaid viskekohti tuli napilt. Maa-ala likvideeris ka sel aastal üheks tartlaste edu võtmeks olnud Peciukevicuse teravad läbimurded ja nii tuli tihti rahulduda viimaste sekundite hädavisetega. Teisel ja kolmandal perioodil need läksid, viimasel enam mitte.

18 minutit platsil rassinud ning meeskonna edusse 13 punkti ja mehist võitlust panustanud Kriisa ei nõustunud siiski maa-ala suureks probleemiks nimetama. „See pole tegelikult keeruline. Väga tüüpiline avantüürkaitse ja suhteliselt passiivselt mängivad seda. Leidsime kohad üles, õnneks mõned läksid ka," ütles ta.

Niisiis võib homsest teisest kohtumisest oodata samasugust etendust ja kergelt ei tohiks edu kummalegi tiimile tulla. „Väga, väga raskeks läheb seal. Tahaks loota, et seal ikka võidab ära," sõnas Talts, kes seekord piirdus viie veaga väljalangemise tõttu nelja punkti ja seitsme lauapalliga. Kui Rocki saadab edu, siis ollakse pärast kuut aastat taas Final Fouris, kui mitte, siis tuleb teisipäeval otsustav kolmas mäng.

Reisi pealt raskem mängida

Meeskonnad jõuavad Ungari avarustesse erinevaid teid pidi. Szolnok saab kasutada tšarterlennukit, Rock kasutab vahemaandumisega lennureise ja bussi. „Meeskonna meeleolu on jätkuvalt positiivne, kõik on hingega asja kallal. Võõrsilgi on võimalik võita, nad panid täna enda kohta hulle viskeid sisse. Aga ega reisimise pealt ole kerge mängima minna," tõdes Kurbas.

Szolnoki mehed usuvad, et kodumatšis on trumbid nende kätes. „Rocki võidu taga võis suuresti olla kodupublikult tulev toetus, aga ka meie saalis on hea atmosfäär. Loodame, et tuleme siia kolmandaks mänguks tagasi, aga peame rasketes situatsioonides vapramad olema," arvas peatreener Dragan Aleksic.

Ebaõnnestujana tõi ta välja värskelt satsiga liitunud mängujuhi Radenko Pilcevici, kelle saagiks jäi kuus punkti ja vaid üks resultatiivne sööt. Kullamäe poolt eile välja toodud kolmik Justin Holiday, Vojvoda ja Peter Lorant oli aga tasemel. Szolnoki 83st punktist tõid nad koguni 63!

Ka Rocki poolel jäi varu, vahest kõige enam nulli peale jäänud algviisiklase Gert Dorbeki pealt. „Talle pandi kohe alguses n-ö „näkku ära" ja see võttis emotsiooni alla. Olen kindel, et Ungaris on ta valmis juba paremat esitust näitama. Vastupidiselt tegi näiteks Tanel (Kurbas – toim) hea mängu, ega kõik 10 meest ei saagi tavaliselt korraga hästi mängida," lõpetas Kullamäe.