Jääpurjetamine. Foto: ANTS LIIGUS/PÄRNU POSTIMEES
Talisport
14. märts 2014, 07:00

51aastaselt EMil poodiumil! (2)

Haapsalust pärit jääpurjetamise grand old man Vaiko Vooremaa on kadestamisväärses vormis

Jääpurjetaja Vaiko Vooremaa on sõna otseses mõttes igiliikur: esimese tiitlivõistluste medali napsas ta juba 15aastaselt, eelmisel nädalal astus 51selt taas EMil pjedestaalile, võttes vastu hõbedase autasu.

"Minu vanuses on põhiteema motivatsioon," räägib Vooremaa, kes on DN-klassi EMil ja MMil võitnud 12 medalit.

"2001. ja 2002. aastal oligi tüdimus peal. Mõtlesin, et enam ei tee. Ma olin juba mitu aastat poole vinnaga harjutanud ja võistelnud ning tulemused langesid kõvasti."

Kahe lapse isa Vooremaa jutus tekib paus.

"Ei tea, kas mõtlesin, et poeg kasvab," jätkab ta. "Kuid mingil hetkel tekkis nostalgia. Vaatasin asjadele teise pilguga ning leidsin, et tegin toona vale otsuse. Teist korda ma sellist auku sisse ei laseks. Jube raske oli tippu tagasi jõuda."

Käib jalgsi tööl

Nüüd on Vooremaa jälle nii vinges vormis, et noorematel meestel tuleb tema üleolekut tunnistada. Naljaga pooleks võib öelda: võistlustel karistab Haapsalust pärit vanameister ka 23 aastat nooremat poega Argot, kes tuli EMil seitsmendaks.

"Oleme omavahel ragistanud vennaarmuta," lausub papa muigamisi.

"Mullu võitlesime Eesti meistrivõistlustel kulla pärast. Viimane sõit otsustas ja tema võitiski! Poja tänavused tiitlivõistluste kohad valmistasid mulle rõõmu. Argol oli vaja kogeda, et tal on õige tunnetus ja kiirus."

Jääpurjetamine on Vooremaa hinnangul kogenud sportlaste ala. "Füüsiline pool on ka oluline, eriti siis, kui päevad venivad pikaks. Ometi pole see esmatähtis ja nii tekibki vanematel meestel võimalus läbi lüüa."

Vooremaa võrdleb jääpurjetamist vormelisõiduga.

"Läbid kilomeetreid ja testid," ütleb ta. "Proovid eri olukordi lahti mõtestada, arutad, mida teha siis, kui tingimused muutuvad."

Kehalise vormi hoidmiseks sõidab Vooremaa rattaga.

"Kangitrenni pole ma teinud, mul on füüsiline töö. Paate ehitades tuleb päev läbi jalgadel olla ja midagi tõsta," sõnab ta.

Tervise huvides käib Vooremaa tööl jalgsi, läbides kokku kuus kilomeetrit.

"Mul tuleb muie huulile, kui vaatan inimesi, kes lähevad saali ratast väntama. Mõistlikum oleks minna vabasse loodusse harjutama."

Uus hobi – laskmine

Kui jutt kaldub Vooremaa tööle, ütleb ta siiralt: "Ei soovi, et poeg mu jälgedes käiks ja ameti üle võtaks. Selle äri paremad ajad on möödas. Kodune turg on praktiliselt null, suur osa toodangust läheb välismaale – Saksamaale, Hispaaniasse, Hollandisse, Soome."

Kõnekäänd – kes palju teeb, see palju jõuab – kehtib ka Vooremaa kohta. Mõni aasta tagasi tekkis tal uus hobi, laskmine.

"Isal oli püstol, aga seoses kõrge vanusega tal kasutamisluba ei pikendatud. Tegin siis ise eksami ära ja käin vahel paugutamas. Mulle meeldib taktikaline laskmine, mis on põnevam."

Ent jääpurjetamine jääb Vooremaa suurimaks kireks.

"Lähen lõpuni välja – teen nii kaua, kui ma jaksan. Julgen pakkuda, et maksimaalselt viis aastat veel, kui just tervisega midagi ei juhtu. Üks taanlane võitis 60aastaselt tiitlivõistlusel medali, kuid ei usu, et seda aega ootama jään. Küllap saan alale muudmoodi kasulik olla."

 

Vooremaa saab varustuse Poolast rivaali tehasest

Jääpurjetamine on kallis spordiala. Vaiko Vooremaa sõnul maksab kelk vähemalt 3500 ja puri 800 eurot.

«Mul on lihtsam, ei pea nende asjade eest maksma,» ütleb ta.

«Paar aastat tagasi kutsus Karol Jablonski (poolakast maailma- ja Euroopa meister) mind punti. Tal on kodumaal tehas, mida ideedega toetab. Ega ma risti ette löönud, saan varustuse sealt.»

Lemmikala hakkas Vaiko Vooremaa harrastama oma isa, legendaarse jääpurjetaja Endel Vooremaa innustusel.

«Toona polnud midagi muud peale spordi teha. See oli üks võimalus natuke maailma näha. Nüüd ei ole kord aastas välismaale saamine mingi eesmärk. Vene aeg oli aga eriline. Mu ema ja isa saadeti Siberisse. Kui nad muljeid räägivad, kuulavad lapselapsed, suud lahti, ega suuda uskuda, et sellised asjad olid võimalikud.»

Vaiko Vooremaa lõi särama juba lapstähena, triumfeerides 15aastaselt juunioride MMil. Kaks suve hiljem süütas ta Moskva mängude Tallinna purjeregatil olümpiatule.

«Pilvedes hõljumise tunnet ei tekkinud. Aga kahtlemata on see sündmus, mis ilmselt kunagi ei kordu!»

Vaiko Vooremaa

Sündinud: 27.09.1962 Haapsalus.

Saavutusi: Võitnud DN-klassi MMil 2 hõbedat (1984, 1990) ja 1 pronksi (1982) ning juunioride klassis 2 kulda (1978 ja 1980).

Tulnud 4 korda Euroopa meistriks (1983, 1985, 1995, 2009), saanud EMil 2 hõbedat (2005, 2014) ja 3 pronksi (1991, 1996, 2007), 4 korda EK-võitja, liidu meistrivõistlustelt 8 medalit.

Haridus: lõpetanud TPI majandusteaduskonna.

Pere: abielus, kaks last