Eesti jalgpallikoondise toetajad saavad sel kevadel Sinisärkidele Lillekülas kaasa elada kahel mängul - 26. mai võõrustatakse Andres Operi lahkumismängus Gibraltarit ja 7. juunil vastast, kes peagi avallikustatakse.Foto: MATI HIIS
Jalgpall
14. märts 2014, 17:29

Eesti vutikoondise võistluskalender täieneb - enne MMi peetakse ka viies maavõistlus

Kui eile teatas jalgpalliliit, et 4. juunil peab Eesti jalgpallikoondis võõrsil maavõistluse Islandiga, siis lähipäevil peaksid avalikuks saama vastased, kellega mängitakse 7. juunil ja 4. septembril.

"Mõlemaks mängu puhul on kokkulepete sõlmimine ja avalikustamine lähedal," sõnas vutiliidu infojuht Mihkel Uiboleht.

Eesti koondise kevadises kalendris seisavad praegu kohtumised Gibraltariga (26. mail kodus), Lätiga (29. mail Balti turniiri poolfinaalis Liepajas), Leedu või Soomega (31. mail Balti turniiri kohamängus Lätis) ja Islandiga (4. juunil võõrsil).

Uibolehe sõnul peaksid nii need neli kui ka 7. juuniks koduväljakule lisanduv maavõistlus toimuma tingimustes, kus peatreener Magnus Pehrssoni käsutuses on täiskoosseis mängijaid.

"Enamik rahvusliigasid mai lõpus ja juuni alguses puhkavad ning koondislaste kohalolekuga ei tohiks olla probleeme. Kindlasti on põhjendatud ootus, et peame need kohtumised esinduskoosseisuga, aga samas on selge, et viie järjestikuse kohtumise puhul kaasatakse koondisesse üpris palju mängijaid," selgitas Uiboleht.

Esialgu soovis jalgpalliliit viia koondise juuni alguses võistlusturneele Lõuna-Ameerikasse, et pidada maavõistlus MM-finaalturniiriks valmistuvate koondistega, ent see plaan ei realiseerunud.

"Mingil hetkel selgus, et Lõuna-Ameerikasse sõitvaid ja meist kõrgema reitinguga koondiseid on üpris palju. Mängupartneritena eelistati neid. Samas kui olime juuni alguse mängudeks kokkulepped juba sõlminud, hakati Lõuna-Ameerikast Eesti vastu uuesti huvi tundma, ent olgu öeldud, et siinkohal ei käi jutt Argentiinast või Brasiiliast," rääkis Uiboleht.

Lisaks nimetatud viiele kohtumisele saab Pehrsson koondist 8. septembril Lillekülas Sloveenia-mänguga algavaks EM-valiksarjaks timmida veel 4. septembril. Tolle päeva vastasega on kokkulepe samuti peaaegu olemas. Kas arvestades mõni päev hiljem peetavat kodust EM-valikmängu toimub kohtumine koduplatsil? "Mitte ilmtingimata," sõnas Uiboleht.

Sügisel peab Eesti neli EM-valikmängu: 8. septembril kodus Sloveeniaga, 9. oktoobril võõrsil Leeduga, 12. oktoobril kodus Inglismaaga ja 15. novembril võõrsil San Marinoga. Ametlik mängupäev on ka 18. november, kui kavatsetakse kindlasti maavõistlus pidada, aga vastane praegu selge ei ole.