Nicklas Bäckström Foto: Carolyn Kaster
Sotši 2014
14. märts 2014, 19:39

BRAAVO, ROK! Olümpiafinaali eel "vahele võetud" Rootsi hokiäss saab siiski diplomi ja medali (2)

Sotši taliolümpia üks vastuolulisemaid dopingujuhtumeid sai täna lahenduse: Rahvusvaheline olümpiakomitee teatas, et vahetult enne finaalmängu "vahele võetud" Rootsi koondise staarmängija Nicklas Bäckström saab siiski diplomi ja hõbemedali.

Bäckström kasutab juba aastaid allergiaravimit Zurtec-D, mis pole iseenesest keelatud ainete nimekirjas, kuid milles sisalduva pseudoefedriini tase ei tohi dopinguproovis ületada teatud piiri. Bäckströmilt võetud proov aga just selle piiri ületamist näitas ja nii käskis ROK vahetult enne olümpiafinaali Bäckströmi meeskonnast eemaldada.

Rootslased olid pärast finaali mõistagi püha viha täis - nende sõnul kinnitas ka Rahvusvahelise hokiliidu meditsiiniekspert Mark Aubry, et tegemist ei ole dopinguga - ja süüdistasid ROKi spetsiaalselt korraldatud vandenõus. Ka NHL, kus Bäckström liigahokit mängib, andis teada, et nende jaoks mingit dopingujuhtumit ei ole ning mees lubati pärast olümpiat kohe jääle.

Nüüd on juhtumi ümber vaadanud ka Bäckströmile finaali eel võistluskeelu määranud ROK ning Washington Capitalsi täht saab siiski oma medali ja diplomi. Siiski rõhutatakse vastavas pressiteates, et ROK tegi rootslasele mängukeeldu määrates kõik absoluutselt õigesti, kuna Bäckström oli finaali eel toimunud ülekuulamisel möönnud, et tarvitas ravimit ka finaalipäeval.

Rootsi kaotas finaalis Kanadale 0:3 ning vaevalt tagantjärele saadavad diplom ja hõbemedal Bäckströmile erilist rõõmu valmistavad. "ROK purustas Rootsi hokiajaloo ühe suurima päeva, see oleks pidanud olema Bäckströmi elu tähtsaim mäng," põrutas Rootsi koondise mänedžer Tommy Boustedt vahetult pärast finaalmängu.