MEENUTUS: Nii timmisid Tanel Tein (vasakul) ja Janar Talts viskeid enne 2008. aasta veerandfinaalseeriat Permi Ural Greatiga. Nüüdseks karjääri lõpetanud Tein ei usu, et seekord peaks Talts või keegi teine Szolnoki võitmiseks hiilgemängu tegema. Foto: JOOSEP MARTINSON
Korvpall
15. märts 2014, 09:00

Kas Rock vajab Szolnoki vastu liidrite esiletõusu? Tanel Tein: ei vaja (12)

Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskonna olukord on pingeline, sest järgmisel nädalal selgub terve rahvusvahelise hooaja saatus. Läbi aasta on tiimi liidriteks peetud Augustas Peciukeviciust ning Janar Taltsi, ent Eurochallenge’i veerandfinaalis on Szolnoki Olaj nende efektiivsust koomale tõmmanud.

Et eurosarja ja Balti liiga esinelikusse jõuda, tuleb duol senist panust suurendada. Või on seda ikka tingimata vaja? Eelmise kümnendi Rocki kuningas või vähemalt üks juhtoinastest olnud Tanel Tein usub, et teisipäeval saab Szolnoki vastu otsustavaks tervik, mitte mõne sooloartisti esitus.

"Kahe mängu põhjal võib öelda, et mängib meeskond. Muidugi on ka põhimeestel võimalus midagi juurde panna, aga näiteks Tartus toimunud kohtumises tuli pingilt suur abi. Teine mäng tõestas, et ka ungarlased tegutsevad võistkondlikult. Ja paistab, et nad tahavad seda (edasipääsu) väga," ütles Tein. Meeldetuletuseks, eurosarja esimese veerandfinaali võitis Rock kodus 87:83, teise aga Szolnok oma pinnal 80:73. Balti liigas sai Rock Tartus leedulaste Pieno zvaigzdesi vastu 13punktilise edu, reedel tuleb seda võõrsil hoida.

Ungari klubi maa-ala kaitse on Peciukeviciuse trumbiks olevaid läbimurdeid hästi takistanud ja kuigi tema numbrid (11 punkti, 4,5 resultatiivset söötu) on Szolnoki vastu soliidsed, siis tavapärast särtsu pole ta juurde toonud. "Rock on laineharjal juba pikalt olnud ja ilmselgelt ei püsi ükski mängija kogu aeg tipus. Ei annaks talle negatiivset hinnangut, aga veidi tagaplaanil on ta olnud küll. Szolnoki maa-ala vastu ei saagi keegi vabalt purjetada," selgitas Tein ja lisas, et taolise kaitse vastu peavad lahendused tulema võistkondliku tegutsemisega.

Kurbase esiletõus pole üllatav

Talts suutis nii mõneski ala- ja vahegrupimängus sõna otseses mõttes domineerida, aga Szolnoki vastu pole ta kahekohaliste numbriteni jõudnud ei punktides ega lauapallides. "Punktid on langenud, aga just tema oli see, kes võttis Tartus Peciukevicuse möödaläinud vabaviske järel laua ja tekitas (Peciukeviciusele) uue võimaluse. Ei saa eeldada, et kõik teeksid oma tavapärase punktisaagi, sest siis tuleks neid üle saja," märkis Tein.

Nüüd on 18,5 punktiga Rocki edukaimaks tõusnud Tanel Kurbas, kes teeb elu parimat hooaega. "Väga üllatavad tema esitused olla ei saa, sest nii palju kui mina näinud olen, siis on ta alati pildis," kommenteeris Tein.

Tuues aga paralleele kuulsa kuue aasta taguse võiduga Permi Ural Greati vastu, tõusis Rockil hiilgavate individuaalsete sooritustega esile grusiinist mängujuht Giorgi Tsintsadze. Tema arvele jäi 25 punkti, sellest 15 viimasel veerandajal. Ometi tunnistas Tein, et pääsu Final Fouri tagas ikkagi kõikide panus ja seda on vaja ka teisipäeval.

"Ma ei usu, et kaotus kellegi enesekindlusele jälje jättis. Iga mees, kes platsile tuleb, peab andma midagi positiivset. Kui tartlased seda sajaprotsendiliselt teevad, siis nad võidavad. Seis on igal juhul positiivne," usub ta.