«Kui staadionile jõudsime, tundus rekord kahtlane – liiga külm oli. Aga ega Liina jätnud, tema läks lõpuni. Nagu venelased ütlevad: bojevaja baba (võitluslik naine – toim).» Treener Toomas Merila Eesti rekordi visanud Liina LaasmastFoto: Tairo Lutter
Kergejõustik
17. märts 2014, 07:00

22aastane odaviskaja alustas hooaega Portugalis Eesti rekordiga 63.17

Liina Laasma Eesti rekordist: see polnud suur üllatus! (1)

Mullu pärast pikka vigastuspausi hiilgavalt tippsporti naasnud odaviskaja Liina Laasma alustas uut hooaega sealt, kus eelmine oli lõppenud: ta lisas augustis Kohilas püstitatud Eesti rekordile 67 sentimeetrit, triumfeerides Portugalis Euroopa talvistel karikavõistlustel 63.17ga.

Kui Laasma eelmisel aastal augusti viimasel päeval Kohilas 62.50 oda viskas, andis ta häälepaeltele tarzanlikult voli ning kallistas treener Toomas Merilat nii tuliselt, et juhendajal luud ragisesid.

Möödunud laupäeval Leirias rõõmustas Laasma pärast Eesti rekordi püstitamist mõõdukalt. "Eks suunurk läks ikka ülespoole," rääkis 22aastane sportlane.

"Aga see polnud väga suur üllatus! Arvasin, et rekordi peaks viskama. Laagris andis vorm märku, et rekord võib tulla."

Enesekindlalt võistlema

Euroopa karika eel Alfamaris harjutades tegi Laasma neli odatreeningut ja alistas 60-meetri-joone. "Sain enesekindlalt võistlusele minna," lausus piiga.

Merila lisas: "Liina viskas kolmveerand hooga 63, kuid täispika hoovõtuga 61 meetrit, sest ta ei jaksanud lõpuni joosta."

Sestap sõitsid nii Laasma kui ka Merila Euroopa karikale suurte ootustega. "Kui hommikul staadionile jõudsime, tundus rekord kahtlane – liiga külm oli. Aga ega Liina jätnud, tema läks lõpuni. Nagu venelased ütlevad: bojevaja baba (võitluslik naine – toim)," märkis Merila.

Laasma kinnitusel näitas termomeeter +9. "Soojenduse tegime udus," nentis ta.

"Esimeste katsete ajal oli ilm samasugune, kuid mind see ei seganud."

Teisel katsel põrutaski Laasma 63.17, mis tagas alla 23aastaste hulgas mäekõrguse võidu. Pärast naiste etteastet selgus, et Tõstamaalt pärit odaviskaja tulemus oli absoluutselt päeva parim. Niinimetatud eliitgrupi võitjana sai sakslannast Euroopa meister Linda Stahl kirja 61.20.

"Võib-olla olnuks naiste seas põnevam võistelda, suutnuks end veel rohkem kokku võtta," rääkis Laasma. Merila täpsustas: "Tahtsin, et Liina viskaks hommikul vara ja kehvemates tingimustes."

Treener mõtles tiitlivõistluste kvalifikatsiooni kadalipule, mis tuleb tavaliselt läbida täpselt samal kellaajal. Õpilane tundis end nagu kala vees.

Laasma hinnangul sündis Eesti rekord tänu üleüldisele arengule. "Kõik elemendid on paremad kui eelmisel aastal: viskevõimsus, hoojooks, tehnika, ka jõudu on rohkem. Oleme treeneriga õigeid asju teinud," arutles ta.

"Samas on tehniline pool alles toores."

65 meetrit on silme ees

Mõistagi jäi Merila õpilase etteastega rahule, ent tema sõnul peab veel palju tööd tegema. "Üks vise oli korralik, teised nii head polnud," lausus juhendaja. "Liina tunneb, et võimsust on varasemast rohkem ja kärutab käega natuke liiga vara."

Kui augustis Zürichis EMiga kulmineeruv hooaeg algas nii hästi, siis on suvel põhjust loota 65-meetri-joone ületamist. "Ega see paha oleks, üritan samamoodi edasi areneda," vastas Laasma.

Merila loobus selgeltnägija tuleproovist. "Eks Liina areneb, aga ennustama ma ei hakka. Odaviskes on tehnika täiustamine lõpmatu töö. Pärast võistlust mõtlesin, et esimese stardi tegime viis kuud pärast ettevalmistuse algust ja nüüd jääb EMini ka viis kuud. Otsustasime selle jõuproovi tulevikuski Liina plaani jätta."

Täna naaseb Laasma Eestisse ja harjutab 15. aprillini kodumaal. Siis läheb ta Hispaaniasse vormi timmima.