Austraalia võidusõitja Daniel Ricciardo jäi kodusel Grand Prix'l teisest kohast kohtunike otsuse järgi ilma.Foto: SAEED KHAN
Vormel 1
17. märts 2014, 12:43

Red Bull ei anna alla - Ricciardo diskvalifitseerimine kaevatakse edasi (4)

Vormel 1 MM-sarja konstruktorite arvestuse valitsev maailmameister Red Bull ei nõustu Daniel Ricciardo diskvalifitseerimisega eilsel Austraalia Grand Prix'l ja esitas kohtunike otsuse kohta protesti.

Inglise ajalehe The Guardian hinnangul võib Red Bulli kaebusele järgneda mõlemale osapoolele (Red Bulli meeskond ja Rahvusvaheline Autoliit FIA) kulukas ja pikk kohtulahing. Kõvasti pikem, kui need viis tundi ja 20 minutit, mis kulus kohtunikel Ricciardo diskvalifitseerimis-otsuse langetamiseks.

Finiš ja autasustamine olid ammu möödas ning 100 000 Melbourne'i ringraja äärde kogunenud pealtvaatajat oma mehe Ricciardo teise koha üle rõõmsatena koju läinud, kui kohtunikud teatasid, et austraallase tulemus tühistatakse liigse kütusetarbimise tõttu.

See tähendas, et võitja Nico Rosbergi (Mercedes) järel kerkisid teiseks ja kolmandaks McLareni piloodid Kevin Magnussen ja Jenson Button. "Olen väga pettunud. Olime väga heas tujus, kui kohtunike otsus tuli. Peame juhtunut analüüsima ja edasi liikuma. Olen endiselt oma võistlusega väga rahul," sõnas Ricciardi.

Tema tööandja nõnda leplik ei ole, vaid kavatseb FIAle lahingu anda. Tänavusest F1 hooajast hakkas kehtima väga palju uusi reegleid, millest üks on, et vormelil bensiinipaagis tohib korraga olla maksimaalselt 100 kg kütust ning ühe tunni jooksul ei tohi auto kulutada kütust rohkem kui 100 kg. Piirnormidest paikapidamist jälgib FIA vormelitele paigaldatavate kütusesensoritega, mis ongi tüliõunaks.

FIA ütleb, et Red Bull loobus nende poolt antud kütusesensorite kasutamisest, vaid varustas autod oma sensoritega, mis olid vigased. Red Bull väidab aga, et FIA antud sensorid olid vigased ja neil ei jäänud muud üle, kui võtta kasutusele enda omad.

"Ütlesime Red Bulli meeskonnale kvalifikatsiooni jooksul kahel puhul ja võistlusel pärast viiendat ringil, et nad astuksid vajalikud sammud ja viiksid kütusetarbimise reeglitega kooskõlasse. Nad otsustasid oma meetoditega jätkata. Oleksid nad meie nõuannet järginud, poleks probleemi ega karistus järgnenud," sõnas F1 võistlusdirektor Charlie Whiting.

Red Bulli tiimipealik Christian Horner oli kohtunike otsusest väga pettunud. "FIA poolt antud kütusesensorid on valmistanud kõigile meeskondadele probleeme juba tänavuste testsõitude alguses alates. Me ei kaebaks otsust edasi, kui me poleks väga kindlad, et meil on õigus. Aga oleme väga pettunud ja kindlasti pole Daniel juhtunus üldse süüdi," rääkis Horner.