Maicel Uibo.Foto: TAIRO LUTTER
Kergejõustik
18. märts 2014, 08:30

Maicel Uibo talub vapralt ülikooli karmi võistluskoormust (1)

Mullune pikk võistluskarussellil tiirutamine tekitas sisehooajaks tagasilööke

Teist aastat suure lombi taga harjutav mitmevõistleja Maicel Uibo püsib tõusulainel. Äsja USA üliõpilasmeistrivõistlustel isikliku rekordiga võidetud hõbemedal süvendas veendumust, et valitud tee on õige, ehkki tippurühkimine paneb keha armutult proovile.

"Kui hakkasin mitmevõistlust tegema, siis oli mul aastas kõige rohkem kolm kümnevõistlust ja üks seitsmevõistlus," meenutab Uibo, kelle kontosse jäi mullu koguni kolm seitsme- ja neli kümnevõistlust.

"Eestis oleks praegune võistluste arv tundunud eriti suur, aga olles ise siin asja sees, siis väga hull ei tundugi."

Samas startis 21aastane eestlane veel üksteist korda üksik­aladel, mis aitasid tähtsateks etteasteteks heasse vormi jõuda.

"Üksikalasid läheme tegema trenni pealt, võib-olla võtame enne ühe päeva pisut kergemalt," räägib Uibo.

Ja lisab: "Keegi näpuga ei näita ega halama ei hakka – tuleb mis tuleb."

Vaim vajas kosutamist

Uibo kinnitusel sündis ka tema kümnevõistluse rekord 8223 punkti vahetult pärast rasket treeningutsüklit.

"Kõige parem vorm oli tegelikult konverentsi meistrivõistlustel, kuid seal oli väga halb ilm, mis pärssis hea tulemuse saavutamist," ütleb ta.

"Üliõpilasmeistrivõistlustel oli meil päris kreisi reisiplaan. Esimesel päeval tundsin väsimust, teisel olid jalad isegi värskemad kui esimesel. Aga 8000 punkti õnnestus teist korda elus kokku saada."

Ja kuigi treener soovitas Uibol augustis Moskvas toimunud MMist loobuda, otsustas noor mees end proovile panna.

"Esimesel päeval polnud seis halb," lausub Uibo.

"Kuid tõkkejooksus kaotasin isiklikule rekordile seitsme kümnendikuga, kõvasti punkte läks kaduma. Kettaheites ei saanud kahe katsega tulemust kirja ja kolmandal heitsin vaid 41 meetrit, sinna kadus hea fiiling ja võimalus teha 8000."

Kui tühi oli Uibo suve lõpus?

"Vaimselt oli seis selline, et pärast MMi tahtsin end mõneks kuuks võistlustest vabastada," avaldab ta.

"Uuesti võistlema hakkasingi alles jaanuari keskpaigas. Üle mitme aasta ei teinud ma pärast suvehooaega seitse päeva ühtegi aktiivset liigutust."

Ent väikse puhkuse järel jätkas Uibo treeninguid tavapärase innuga.

"Harjutamine on mulle alati meeldinud," rõhutab ta.

"Paraku oli sisehooajal terviseprobleeme rohkem kui aasta tagasi. Oktoobris, novembris ja detsembris andsid kehal eri kohad tunda. Kaheksa–üheksa kuud võistlemist võis mõjuda."

Kõige tõsisemalt kimbutas Uibot reie tagakülje vigastus, mis hakkas teda vaevama juba novembri lõpus.

"Eks ma üritasin lubatust pisut varem tugevamalt treenida. Kui oleksin lähenenud olukorrale täitsa külma peaga ja oodanuksin õige aja ära, läinuks paranemine kiiremini."

Täie võimsusega kiirusetrenni tegi Uibo alles enne äsja lõppenud USA üliõpilaste meistrivõistlusi, kus ta kogus 6044 punkti ja lõpetas teisena.

Sügisel Uibo ettevalmistuses suuri muudatusi sisse ei viinud, korrektuure sundis tegema ilmataat.

"Tänavu on meil jahedam olnud, eelmisel aastal olid superilmad," osutab ta. "Nüüd nägime isegi natuke lund. Sisehalli meil ei ole, vastavalt sellele tuli mõnel nädalal treeninguid pisut muuta."

Kevadel on Uibol jälle plaanis kolm kümnevõistlust, ent üksik­aladel stardib vähem kui eelmisel aastal. Välihooaega loodab ta alustada täiesti tervena.

"Nädal aega võin kergemalt võtta. Käin sageli massööri juures, vaatame, ehk õnnestub vigastusest päris jagu saada."

Sihib isiklikku rekordit

Traumade ennetamisele ja ravile pööratakse Georgia ülikoolis erilist tähelepanu. "Spordimeditsiiniliste abistajate juures käin nii enne kui ka pärast treeningut ning teen, mida soovitatakse. Olenevalt sellest, kas on ravi- või taastavad harjutused," selgitab Põlvast pärit sportlane.

Uibo ihkab uuendada mullu püstitatud kümnevõistluse tippmarki.

"Rekordi parandamine pole muidugi lihtne," möönab ta. "Aga eks iga sportlane läheb alati isiklikku rekordit tegema, vähemaga on mõru leppida."

Augustis Zürichis toimuval EMil osalemine ei ole aga sugugi kindel.

"Praegu mul veel mingit plaani pole. Tuleb vaadata, kuidas siin kümnevõistlused lähevad," sõnab Uibo.