Hans Gross 2002.a Otepää suusastaadionilFoto: Toomas Huik / Postimees
Sport | Muud alad
18. märts 2014, 16:04

Lahkus legendaarne suusatehnika arendaja Hans Gross

13. märtsil lahkus meie hulgast 88. eluaastal Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Hans Gross.

Enam kui 50 aastat, esmalt Tartus ja alates 1968. aastast ka tallinnas suusatamist õpetanud ja pedagoogilise kinesioloogia koolkonna rajanud teadlasena andis Hans Gross olulise panuse Tallinna Ülikooli sporditeaduste arengusse, teatab Tallinna Ülikool.

Just tööaastatel Tallinnas suutis hea organisaatorina tuntud Hans Gross ühendada väga paljude erialade tippteadlasi ja leida nende panuse liigutustegevuse teadvustatud õpetamise teooria ja metoodika väljatöötamisel. Tipptasandil sportlaste kõrval laienes ülikoolis rajatud metoodika rakendamine kuni kosmonautide väljaõppeni. See omakorda lubas kasutada ka igapäevases õppetöös kaasaaegset metoodikat ja tehnilisi vahendeid, välja töötada senini kasutamist leidvaid õppematerjale.

Emeriitprofessor Hans Grossi töö suusatehnika konsultandina enam kui 30 aasta jooksul nii Eestis kui kaugemal tekitas maailma suusaringkondades sellise mõiste nagu Grossi tehnika, mille all mõisteti täiuslikumat suusatamisviiside valdamist. Oma õpilase, emeriitprofessori Rein Haljandi kaudu laienes pedagoogilise kinesioloogia kasutamine ka maailma tippujumisse.

Äärmiselt karismaatilise ja kollegiaalse inimesena on emeriitprofessor Hans Gross jäänud tema põlvkonna kaastööliste mälestustesse. 2004. aastal autasustati teda Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.