PIINAD LÕPETATUD: Aivar Kuusmaa (paremal) viimane mäng Kalev/Cramo peatreenerina lõppes suure kaotusega Andres Sõbrale (vasakul) ja Rakvere Tarvale. Laupäeval on Kuusmaal võimalus revanš võtta.Foto: MATI HIIS
Korvpall
19. märts 2014, 07:00

Poolteist aastat töötu olnud Kuusmaal tuleb taastada Rapla maine (4)

Eesti üks legendaarsemaid korvpallureid Aivar Kuusmaa on armastatud mängu juures tagasi, sest võtab suure tõenäosusega vastu Rapla Tyco kutse asuda meeskonna peatreeneriks. Mõneti üllatava käiguna lasi väikelinna klubi lahti senise juhendaja Indrek Ruudu.

Täpsemalt ei soovinud Kuusmaa Rapla võimaluse detaile avalikustada. "Kui asi ametlikuks saab, siis alles homme. Enne ei tahaks täpsemalt rääkida. Õhtul lähen Raplasse, muidu oleks (Tartu Ülikool/Rocki) mängu vaatama läinud," sõnas Kuusmaa eile keskpäeval.

Hea sõbra Gert Kullamäe treenerikarjääri tähtsaimat hetke ei õnnestunud Kuusmaal oma silmaga näha, aga nüüd on tal ülesanne raplakad taas ree peale juhtida. See pole aga lihtne, sest meeskond asub üsna kindlalt koduse meistriliiga 7. positsioonil, mis tähendab, et veerandfinaalis tuleb vastamisi minna kas Rocki või BC Kalev/Cramoga.

Rapla tiimi president Jaak Karbi sõnul peavad nad taas saavutama ühtse tiimivaimu, isegi kui kahe viimase hooaja 4. positsiooni ei õnnestu enam korrata. "Kõigil inimestel peaks meie mängu vaadates olema näha, et mehed võitlevad lõpuni ja tahavad võita. Ma ei ütle varasema pingutamise kohta midagi halba, aga kui tabeliseis näitab 7. kohta, siis nii ta ongi. Olen endiselt arvamusel, et selle seltskonnaga on põhimõtteliselt võimalik medalitele mängida," ütles Karp.

Esialgu hooaja lõpuni

Kuusmaa täitis viimati peatreeneri kohta Kalev/Cramos, ent sai 2012. aasta 22. novembri kohtumise järel Rakvere Tarvaga kinga. Toona lubas viimaste loots Andres Sõber enne matši, et võib lõpetada Kuusmaa piinad. Nii juhtuski, sest Kalev sai 69:95 paki. Kui Kuusmaa nimetataksegi Rapla etteotsa, oleks tema esimene proovikivi laupäeval just Sõber ja Tarvas.

Sama teemat jätkates võib küsida, kas Rapla nädalavahetuse allajäämine tabeli viimasele KK HITOle lõpetas omakorda Ruudu piinad? "Kui ma ütlen, et see polnud põhjus, siis enamik ütlevad nagunii, et jutuks hea küll. Eks ta emotsionaalselt ikka mõjutab, aga meil olid teatud küsimustes erimeelsused ja tegime selle otsuse uskumises, et see valik on õige," selgitas Karp.

Praeguse seisuga arvestatakse Kuusmaaga vähemalt hooaja lõpuni, tulevikuplaanid on aga hägused. "Mõtlen kogu aeg järgmise hooaja peale, aga teatavasti on kogu spordis nii segane olukord. Praegu on jutud olnud ainult sellest hooajast ja pealegi on see Kuusmaa variant alles väga värske," rääkis Karp.

Aga mis saab Ruudust? Ilmselt jätkab ta Rapla korvpallikoolis A-klassi ja 2. liiga juhendajana. "See on minu jaoks esmakordne kogemus, vajan pisikest mõtlemisaega. Võib-olla tuleb poistega maha istuda, aga ilmselt tuleb nendega ikkagi hooaeg lõpuni teha, nemad pole ju milleski süüdi," sõnas Ruut eile.

Raplas alates 2004. aastast töötanud ning viimased kolm ja pool hooaega meistriliiga satsi ohjanud Ruut vallandamises maailmalõppu ei näinud. "Tulemuste eest vastutab peatreener ja ma julgen selle vastutuse võtta. Spordis on see tüüpiline olukord, nutta ja peita pole midagi."