KOLM KANGET?: Septembris tulid Heiki Nabi (vasakul), Henn Põlluste (keskel) ja Aleksander Jairus Budapesti MMilt rõõmsalt medaliga koju. Nüüd süüdistab Jairus Põllustet, et tema ideed on kõrvale heidetud.Foto: TAIRO LUTTER
Maadlus
20. märts 2014, 07:00

Maadlusinimesed ei nõustu Heiki Nabi tiimist lahkunud jõusaalitreeneri kriitikaga

Henn Põlluste: "Süüdistused tulid nagu välk selgest taevast!" (3)

Eilses „Pealtnägija" saates süüdistas maadluse olümpiahõbeda ja kahekordse maailmameistri Heiki Nabi tiimist hiljuti lahkunud jõusaalitreener Aleksander Jairus ala juhte ja sportlase treenerit Henn Põllustet tema plaanide eiramises ja süsteemi vales ülesehituses. Põlluste ja maadlusliidu peasekretär Antti Lepik Jairusega ei nõustu.

Nabi tiimiga 2011. aasta novembris liitunud Jairus väitis saates, et on Põllustele kolmel-neljal korral pakkunud koostööd treeningute paremaks läbiviimiseks. „Kui ma nüüd päris aus olen, siis ma ei olegi tema treeningumeetodite printsiipidest aru saanud. /.../ Andsin talle isegi niisugused mudelid, kuidas planeerida treeninguid /.../ aga see pandi nagu kappi hoiule," rääkis ta.

„Mina pole näinud ühtegi plaani," kinnitas Põlluste eile Õhtulehele. Kahel aastal järjest Eesti parimaks treeneriks valitud Põlluste selgitas, et sisulist koostööd tema ja Jairuse vahel ei toimunudki, vahelüliks oli Nabi. Tavaliselt andis Jairus maailmameistrile kavad, kuidas jõusaalis tegutseda tuleb, aga käis sportlasega kaasas ka osades treeninglaagrites ja võistlustel. Kõige eredamate näidetena 2012. aasta Londoni olümpial ja 2013. aasta Budapesti MMil.

"Koostöö seisnes selles, et usaldasin oma parima õpilase füüsise tema kätte," märkis Põlluste. „Eks neid on palju, kes Heikiga koos pildile jääda tahavad," lisas ta. Lepik täpsustab: „Jairus oli vaid üks tiimi 6-7 liikmest. Et suurvõistlustele on sportlasega kaasa lubatud kaks assistenti, sai ta (jõuspetsialistina) kaasa. Aga ülejäänud tegid ka samaväärselt head tööd."

Plaane pole nähtud

Ometi süüdistas Jairus saates maadlusinimesi tema ideede kõrvalelükkamises, treeningute teadusliku kontseptsiooni puudumises ja selles, et kogu süsteem keskendub vaid mõne üksiku tšempioni edule.

Nii Põlluste kui Lepik nimetavad neid repliike absurdseteks. „See on võhikujutt! Noorteturniiridel on alati üle 100 võistleja ja süsteem on üldiselt hästi üles ehitatud," oli Põlluste kindel. „Kadettide ja juunioride hulgas tuleb meil pidevalt andekaid tegijaid peale, paraku ta ei tea seda. Jairus suhtleb ainult paari maadlusinimesega. Kaugelt Tallinnast selliseid asju ei näe, sest võistlustel ta kohal ei käi," lisas Lepik.

"Näiteks hiljuti sai viga Kevin Baumann, kes oli meie lootus juunioride tiitlivõistlustel. Nüüd on ta kaks-kolm kuud audis ja ei saa võistelda. Ja kui kellegi vigastuse tõttu tulemusi ei tule, siis on lihtne öelda, et kõik on valesti ja kedagi pole," tõi ta näite.

Põlluste hinnangul polnud Jairuse treeningutel ka „teadusliku kontseptsiooniga" midagi pistmist. „See oli kõige elementaarsem tõstetreening. Rebimine, tõukamine – lihtsalt erinevad tõstemeetodid."

Ka Lepikul pole Jairuse plaanidest mingit aimu. „Kui ta väidab, et on paberid maadlusliitu saatnud, siis oleks ta pidanud täpsustama, kellele ta need saadab. Vaatasin spetsiaalselt oma meile, seal pole midagi sellega seotut. Kui maadlusliidu president (Priit Piilmann – toim), peasekretär ja vanemtreener (Põlluste) pole keegi kirju saanud, siis pole midagi öelda."

Kadedus Põlluste vastu?

Jairuse lahkumine tuli asjaosalistele ootamatult. „Kõige kummalisem, et tal pole olnud ühtegi pretensiooni, nõudmist, meie vahel pole olnud ühtegi riidu. Süüdistused tulid nagu välk selgest taevast," meenutas Põlluste.

Kui saates väitsid Nabi ja Põlluste, et sportlase koostöö tiimist lahkunud Jairusega võiks jätkuda, siis vestluses Õhtulehega kogenud treener enam sama meelt ei olnud.

"Aleksander on ikkagi tasemega tõstetreener. Kes saaks meid paremini aidata?" rääkis Põlluste "Pealtnägijale". Jairusega soovis koostööd jätkata ka Nabi: "Loodan, et tekkinud pahameel pole nii suur, et ta ära jalutab."

Õhtulehele kinnitas Põlluste, et Jairuse vastu on usaldus kadunud. "Ta pole telefoni vastu võtnud ja ütleb, et tal pole ka Heikiga millestki rääkida. Sellise suhtumisega pole minu arust küll tarvis, et ta jätkaks. Arvan, et ka Heikil pole teda hädasti vaja, sest ta on juba nii kogenud, et saab ise ka tõstetreeningutega hakkama," sõnas ta.

Lepiku hinnangul tulenevad Jairuse väljaütlemised vähemalt osaliselt kadedusest Põlluste vastu. „(Jairust) pole ju galadele kutsutud ja riiklikke preemiaid pole ta saanud. Aga ta peaks aru saama, et Nabi puhul on tegemist maadluse maailmameistriga, mitte tõstmise. Tundub, et ta tahtis endast saatega persoonilugu teha." Lepik lisas, et maadlusliit on kõiki Jairusega sõlmitud lepinguid täitnud ja rahaliselt on kõik korras.

Jairus pidi 2011. sügisel saama Eesti kreeka-rooma maadluskoondise arstiks, massööriks ja üldfüüsilise treeneriks. Tegelikkuses jäi tema ametiks vaid viimane, näiteks Jairuse massaažiteenustest loobusid sportlased Põlluste sõnul ise. Tema jõutreeningu kavade järgi olid nõus harjutama ainult Nabi ja Eerik Aps.

Nabi möönis "Pealtnägijas", et Jairuse plaanid sobisid talle hästi ja võib-olla poleks ilma temata Londoni hõbedavõiduni jõutudki.